Πέντε «κακές» συνήθειες εν ώρα οδήγησης
Η οδήγηση σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, δεκαπλασιάζει την πιθανότητα ατυχήματος.

Πέντε «κακές» συνήθειες εν ώρα οδήγησης

Παράγοντες και καταστάσεις που συχνά αποσπούν την προσοχή μας και ευθύνονται για πολλά ατυχήματα

Η οδήγηση είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είτε για να μεταβούμε στην εργασία μας είτε για αναψυχή. Παράλληλα, η μη συγκέντρωση των οδηγών αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές κινδύνου όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για όσους βρεθούν αντιμέτωποι με την «αφηρημάδα» τους.


Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη προσοχής ή η διάσπασή της από εξωγενείς παράγοντες επηρεάζει αρνητικά τόσο τη συμπεριφορά όσο και τα αντανακλαστικά του οδηγού, με αποτέλεσμα να θεωρείται, δικαιολογημένα, υπεύθυνη για το 35% των τροχαίων δυστυχημάτων.


Aκολουθούν πέντε από τις λεγόμενες «κακές» συνήθειες, στις οποίες υποκύπτουν οι οδηγοί με μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα η προσοχή τους να αποσπάται εν ώρα οδήγησης:

 

1.

Η οδήγηση σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, δεκαπλασιάζει την πιθανότητα ατυχήματος.

 

2.

Προφανώς, η χρήση του κινητού τηλεφώνου και η υπερβολική απασχόληση με το GPS υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο τροχαίου, κάτι το οποίο είναι γνωστό, ωστόσο ελάχιστοι συμμορφώνονται.


3.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, που επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα αντανακλαστικά του οδηγού, είναι η κούραση, οπότε είτε οδηγούμε ξεκούραστοι είτε, αν νιώσουμε κούραση ή αδιαθεσία, ακινητοποιούμε το όχημα, μέχρι να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε.


4.

Ακόμα μία επικίνδυνη συνήθεια είναι αυτή πολλών οδηγών να κρατούν το τιμόνι και ταυτόχρονα να τρώνε ή να πίνουν καφέ.


5.

Τέλος, το κάπνισμα αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την αυτοσυγκέντρωσή μας κατά την οδήγηση και, πέρα από τη δική μας υγεία, αυτή των συνανθρώπων μας.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ