Μια εντυπωσιακή σκάλα μπορεί να μεταμορφώσει ακόμη και το πιο συνηθισμένο κτίριο. Αυτές είναι οι καλύτερες σκάλες που έχουν γίνει με διάφορα υλικά και στα πιο απρόσμενα μέρη για φέτος σύμφωνα με το περιοδικό Dezeen.

 

Ribbon Chapel 

 

 

 

Ένα από τα πιο δημοφιλή πρότζεκτ της χρονιάς, αυτό το Ιαπωνικό γαμήλιο ξωκλήσι είναι τυλιγμένο ανάμεσα σε δύο σπειροειδής σκάλες που συναντιούνται στην κορυφή.

Η σκάλα έχει 15.4 μέτρα ύψος και την έχει σχεδιάσει ο Hiroshi Nakamura. Το όνομα της το έχει πάρει από το σχήμα της, από τα στριφογυριστά σκαλοπάτια της δηλαδή που διασταυρώνονται σε αρκετά σημεία έτσι ώστε να στηρίζουν το ένα το άλλο.

 

House in Ontinyent

 

 

 

Μια τσιμεντένια σκάλα χωρίς κιγκλίδωμα που ανεβαίνει σε αυτό το μίνιμαλ σπίτι το οποίο προστέθηκε σε ένα πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Το σπίτι σχεδιάστηκε από το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο, Borja Garcia Architects  για λογαριασμό του José Gandía-Blasco, διευθυντή της ισπανικής εταιρείας επίπλων Gandia Blasco που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο σαν τα κεντρικά γραφεία της φίρμας.

 

 

 

Canopy Stair 

 

 

 

Δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Royal College of Art του Λονδίνου. Η Canopy Stair έχει ιμάντες γύρω από τον κορμό του δέντρου που σχηματίζουν μια σπειροειδή σκάλα που επιτρέπει όσους σκαρφαλώνουν να φτάσουν στα ψηλότερα κλαδιά.

Οι αρθρωτές ξύλινες πλατφόρμες είναι από καμπυλωτή κόντρα πλακέ σημύδα που συνήθως χρησιμοποιείται για την κατασκευή μικρών αεροσκαφών.

 

Casa G

 

 

 

O αρχιτέκτονας Francesco Librizzi από το Μιλάνο δημιούργησε αυτή την ασυνήθιστη σκάλα από μια σειρά από ξύλινα κουτιά και πλατφόρμες που στηρίζονται από ένα λεπτό μαυριδερό σιδερένιο πλαίσιο που δημιουργεί γραφιστικά μοτίβα.

Η σκάλα ανεβαίνει σε μια αίθουσα τριπλή σε ύψος σε ένα προσαρμοσμένο ειδικά εξοχικό ενός πρώην ψαρά στη Σικελία.

 

Donmar Dryden Street 

 

 

 

Αυτή η πανέμορφα βαμμένη στο χέρι ξύλινη σκάλα είναι το βασικό αξιοθέατο για τα γραφεία και τις αίθουσες για τις πρόβες ενός από τους σημαντικότερους θιάσους του Λονδίνου, το Donmar Warehouse.

Η Λονδρέζικη εταιρεία Haworth Tompkins αναπαλαίωσε μια παλιά αποθήκη για τούβλα στην Dryden Street, κοντά στο Covent Garden και της πρόσθεσε μια νέα σκάλα για να συνδέει τους τέσσερις ορόφους της και να δημιουργήσει μια «ζεστή καρδιά» για το κτίριο.

 

 

Thursford Barn

 

 

 

Μια μικροσκοπική σκάλα κρυμμένη μέσα σε ένα ντουλάπι σε έναν πρώην αχυρώνα του 18ου αιώνα στην αγγλική ύπαιθρο.

Οι αρχιτέκτονες της φίρμας Lynchα σχεδίασαν αυτές τις σκάλες, που οδηγούν σε μια εξίσου χαριτωμένη  κρεβατοκάμαρα στην σοφίτα. Είχαν σαν επιρροή την παραδοσιακή Νόρφολκ σκάλα σαν κουρδιστήρι που ήταν χαρακτηριστική των κτιρίων της περιοχής.

 

 

The Labyrinth

 

 

 

Σχεδιασμένη από το Supermachine Studio στην Μπανγκόκ σε μια τοποθεσία κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο της  Ταϊλάνδης Bang Saen Beach, Ο λαβύρινθος είναι ένας τσιμεντένιος πύργος με αλληλοσυνδεόμενα κόκκινα σκαλιά με γωνίες, ιδανικά για να παίξεις κρυφτό στα ύψη.

Το έργο έχει το παρατσούκλι ο Πύργος των 10 θερμίδων και το πήρες από τον αριθμό των θερμίδων που καίει ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ανέβει τις σκάλες μέχρι την κορυφή.

 

 

Bazar Noir

 

 

 

Το εξωτερικό αυτού του κουτιού της αιωρούμενης σκάλας βρίσκεται στο κέντρο ενός καταστήματος για είδη σπιτιού στο Βερολίνο. Είναι βαμμένο μαύρο για να δημιουργεί μια έντονη αντίθεση με το χλωμό εσωτερικό ξύλο.

 Η μεγάλη χρωματική αντίθεση αντανακλά την μετάβαση από το βαμμένο μαύρο ισόγειο του καταστήματος στην γκαλερί που υπάρχει στον ημιώροφο του και που είναι στα χρώματα του πεύκου.

 

 

Collection Lambert

 

 

 

Αυτή η καθαρή λευκή τσιμεντένια σκάλα είναι μια από τις τρεις προσθήκες του αρχιτεκτονικού στούντιο Berger & Berge  για δύο Γαλλικά αρχοντικά του 18ου αιώνα με σκοπό να τα ενώσουν για τις ανάγκες μιας γκαλερί.

Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί την συλλογή του γκαλερίστα Yvon Lambert και τα δύο αρχοντικά συνδέονται με ένα αίθριο προθάλαμο από μαρμάρινους  τοίχους  όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη σκάλα.

 

 

 

Project Pulle

 

 

 

Η Contekst έφτιαξε αυτό το σπίτι στο Pulle, κοντά στην Αμβέρσα, για δύο γιατρούς που ζήτησαν ένα απλό και ήρεμο εσωτερικό χώρο με καθαρές γραμμές που να συνδέουν τα δωμάτια μεταξύ τους αλλά και με τον κήπο.

Η ξύλινη σκάλα βρίσκεται στο χώρο υποδοχής και σχεδιάστηκε για να φαίνεται σαν να είχε φύγει από τον τοίχο. Έχει ένα υπερβολικά λεπτό χαρακτήρα και στηρίζεται από μια κρυφή κατασκευή από χάλυβα.