TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Lea Tsemel. Advocate.

 

 

 

Lea Tsemel. Advocate.

 

 

*

 

 Το ντοκιμαντέρ των Rachel Lea Jones και Philippe Bellaïche για την ισραηλινή δικηγόρο που υπερασπίζεται στη χώρα της το "μη υπερασπίσιμο". Προβλήθηκε πρόσφατα στο

2019 Sundance Film Festival.

Lea Tsemel. Advocate. Facebook Twitter
Η Lea Tsemel -εμφανώς αποκαρδιωμένη- στη δίκη του 13χρονου Παλαιστινίου Ahmed Manasra που καταδικάστηκε σε 9,5 χρόνια φυλάκισης για επίθεση κατά ισραηλινών εποίκων. Φωτ. News Walla

 

Advocate

 

Larry Gleeson

HollywoodGlee, Student Film Reviews, 01.02.2019

Στο νέο δυνατό ντοκιμαντέρ Advocate που παρουσιάστηκε στο 2019 Sundance Film Festival, η ισραηλινή δικηγόρος Lea Tsemel υπερασπίζεται Παλαιστινίους: από φεμινίστριες μέχρι φονταμενταλιστές, από ειρηνικούς διαδηλωτές μέχρι οπλισμένους μαχητές. Οι στρατευμένοι κοινωνικά και πολιτικά κινηματογραφιστές Rachel Lea Jones και Philippe Bellaïche δίνουν μια ακριβή εικόνα του έργου ζωής της Τσεμέλ, αρχίζοντας από την εποχή που η Tsemel ήταν μία φλογερή φοιτήτρια Νομικής, η οποία, μετά τον πόλεμο του 1967, μοίραζε άφοβα προκηρύξεις στο Πανεπιστήμιο καλώντας τους συμπατριώτες της να τερματίσουν την κατοχή για να μην εμπλακούν σε ένα φαύλο κύκλο βίας. Στο Advocate, η Tsemel μιλάει την γλώσσα της αλήθειας απέναντι στην εξουσία, πριν ο όρος αυτός γίνει της μόδας, και προτίθεται να συνεχίζει να το κάνει σε κάθε ευκαιρία και στο μέλλον. Πέρασε όλη της τη ζωή κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στην ισραηλινή κοινωνία, ως προϊόν της και εξαίρεση μαζί.

Χρησιμοποιώντας αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, επίκαιρα, φωτογραφίες και συνεντεύξεις που δόθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, οι Jones και Bellaïche μας οδηγούν στο παρόν καθώς παρακολουθούν την Tsemel να εργάζεται σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και στην ιδιαίτερα πολύκροτη δίκη ενός 13χρονου αγοριού -του νεαρότερου ως σήμερα πελάτη της- ενώ επανεξετάζει συγχρόνως τις ιστορικές της υποθέσεις και τον αντίκτυπο της πολιτικής διάστασης της δουλειάς της καθώς και το προσωπικό κόστος που αναγκάστηκε να πληρώσει αναλαμβάνοντας το ρόλο του "δικηγόρου του διαβόλου". 'Ενα πράγμα είναι απολύτως ξεκάθαρο -οι ανακριτές την θυμώνουν πάντα, οι εισαγγελείς την εξοργίζουν πάντα, οι δικαστές την αδικούν πάντα, οι αποφάσεις την απογοητεύουν πάντα- και οι πελάτες της τής ραγίζουν την καρδιά.

 

Αdvocate - teaser

Το ντουέτο των σκηνοθετών Rachel Leah Jones and Philippe Bellaïche είχε το προνόμιο να συλλάβει το σύνολο της πρακτικής της Tsemel. 'Ενας χρόνος τεκμηρίωσης για εκείνους είναι σα να συλλέγεις αποδεικτικά στοιχεία μιας ζωής, τα οποία, όταν επιστρατεύονται, φανερώνουν και διατηρούν ένα απαραίτητο μοντέλο υπεράσπισης που προσπαθεί να εξισορροπεί τη δικαιοσύνη με το σύστημα που ευθύνεται για την απονομή της. Η αποστολή αυτή αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη όχι μόνο για τις αδικίες της κατοχής αλλά και για τα λάθη αυτών που αντιστέκονται, τις αποτυχίες αυτών που προσπαθούν να τους υπερασπιστούν, και για τις βαθιές στρεβλώσεις ενός νομικού συστήματος που υποτίθεται ότι υπηρετεί τη δικαιοσύνη αλλά στην πράξη υπηρετεί την ισχύουσα εξουσία.

Ως Εβραία-Ισραηλινή δικηγόρος που εκπροσώπησε πολιτικούς κρατούμενους επί πέντε δεκαετίες, αναζητώντας αδιάκοπα τη δικαιοσύνη, η Tsemel οδηγεί την πρακτική της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα όριά της. Για τους περισσότερους Ισραηλινούς, υπερασπίζεται το μη υπερασπίσιμο. Για τους Παλαιστινίους, είναι περισσότερο από μία δικηγόρος, είναι μία σύμμαχος. Για να το θέσουμε αλλιώς, είναι το μικρό αγόρι που λέει ότι ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός, αποκαλύπτοντας τη μεγαλύτερη πληγή του συστήματος -οι υπεύθυνοι της κατοχής δικάζουν αυτούς που την υφίστανται- ενώ την ίδια στιγμή είναι και το αγόρι που δείχνει με το δαχτυλό του το φράγμα, πριν η πλημμύρα της αδικίας μας πνίξει όλους αν δεν γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί ένας κανόνας δικαίου. Το επαναστατικό της πνεύμα και ο ριζοσπαστικός της ζήλος έκαναν έναν δικαστή ενός στρατοδικείου να πει: "Αν η Lea Tsemel δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε".

Το Advocate είναι μία καταπληκτική ταινία, με γρήγορο ρυθμό στα 110 λεπτά της διαρκειάς της, πολύ ελκυστική και βαθιά συγκινητική. Τη συστήνουμε αλλά και απαιτείται να τη δει κάθε σινεφίλ που ενδιαφέρεται για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Larry Gleeson

Μτφ.Σ.Σ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ