Περισσότεροι από 434.000 συμπολίτες μας έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone World of Difference στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, με τον θετικό αντίκτυπό του για την κοινωνία να επιβεβαιώνεται από μελέτη μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου* που διενήργησε το HIGGS – Higher Incubator Giving Growth & Sustainability για τα οφέλη και την κοινωνική αξία του προγράμματος.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας του World of Difference – ενός προγράμματος που δίνει την ευκαιρία σε νέους να εργαστούν για 6 μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους:

 

  • Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο πρόγραμμα, επιστρέφεται στην κοινωνία ισοδύναμη αξία τουλάχιστον 3,1 ευρώ
  • To 85% όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα συνεχίζουν να εργάζονται και σήμερα, και μάλιστα, το 52% απασχολείται στην Κοινωνία των Πολιτών
  • Το 85% των project που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του.

 

Πάνω από 430.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα World of Difference

 

Η σημασία του προγράμματος για την κοινωνία και την εργασία των νέων

 

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε η κοινωνική αξία του προγράμματος με τη μεθοδολογία SROI (Return on Investment) για τα τρία τελευταία έτη, η οποία ανέδειξε ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο πρόγραμμα, επιστρέφεται στην κοινωνία ισοδύναμη αξία τουλάχιστον 3,1 ευρώ.

 

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας, που αγγίζουν το 37,5%, αλλά και το γεγονός ότι το 45% των συμμετεχόντων ήταν άνεργοι πριν λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι:

  • 85% των συμμετεχόντων συνεχίζουν να εργάζονται
  • 52% των νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, συνεχίζουν να εργάζονται στην Κοινωνία των Πολιτών
  • 35% των νέων παραμένουν στους Οργανισμούς που ξεκίνησαν να εργάζονται μέσω του προγράμματος

 

Ο αντίκτυπος του World of Difference για τις ΜΚΟ της χώρας

 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ που έλαβαν μέρος στην έρευνα, θεωρούν ότι το πρόγραμμα ενίσχυσε σημαντικά τη λειτουργία της οργάνωσής τους, μέσω της κάλυψης του κόστους έμμισθης εργασίας για έξι μήνες. Επίσης, επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα τούς έδωσε τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα πιλοτικό project, ούτως ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξέλιξής του, ενώ τονίζουν πως η συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone αποτέλεσε εφαλτήριο για επόμενες συνεργασίες τους. Συγκεκριμένα:

  • 41% δήλωσαν ότι μέσω του προγράμματος ενισχύθηκε η αναγνωρισιμότητα του Οργανισμού τους και δημιούργησαν κι άλλες συνεργασίες
  • 85% των projects που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του

 


Παράλληλα, αναδείχθηκε και η δύναμη της τεχνολογίας, καθώς 93% των συμμετεχόντων και το 75% των ΜΚΟ ανέφεραν ότι οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική δράση μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

 

Στη διάρκεια των δέκα αυτών χρόνων, το πρόγραμμα έχει προσφέρει απασχόληση σε 89 νέους, έχει συμβάλει παράλληλα στην ενίσχυση 81 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών σε όλη τη χώρα, ενώ έχει ωφελήσει έμμεσα 434.000 συνανθρώπους μας, στοιχεία που καταδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο του World of Difference, ο οποίος αποτυπώνεται και μέσα από την έρευνα που εκπονήθηκε. Ενώ όσοι έχουν συμμετάσχει σε αυτό αναγνωρίζουν ότι απέκτησαν σημαντικές γνωστικές και επαγγελματικές δεξιότητες.

 

Πάνω από 430.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα World of Difference


Με αφορμή την ολοκλήρωση της μελέτης, αλλά και τη βράβευση του World of Difference από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής - ΕΒΕΝ GR, όπου έλαβε την κορυφαία platinum διάκριση στα RESPONSIBLE MANAGEMENT EXCELLENCE AWARDS 2020, η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone δήλωσε: «Η διάκριση αυτή μας τιμά και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς επισφραγίζει την πίστη μας στο πρόγραμμα World of Difference και την ουσιαστική συνεισφορά του στη χώρα μας. Με όχημά μας τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας που εκπονήσαμε, η οποία ανέδειξε την αξία των νέων τεχνολογιών στην υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους νέους και τις ΜΚΟ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με απώτερο στόχο μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

 

Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Vodafone εδώ.

 

*Το δείγμα της μελέτης αφορά στη συμμετοχή του 72% του συνολικού αριθμού των νέων εργαζομένων στο πρόγραμμα και του 71% των MKO.

 

Σχετικά με το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα
Εδώ και 28 χρόνια, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και τη φράση "Connecting for Good" να συνοψίζει τη φιλοσοφία του, το Ίδρυμα Vodafone συνδέει την κοινωνική συνεισφορά με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών. Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται από το 2002, υποστηρίζοντας δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνίας. Στα 18 χρόνια δραστηριοποίησής του, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 100 φορείς και οργανισμούς, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ωφελήσει περισσότερους από 698.000 πολίτες. Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο, είναι: το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το Generation Next, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων, τα προγράμματα Instant Network & Instant Classroom για την υποστήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων, το DreamLab app για την αντιμετώπιση του COVID-19 και το πρόγραμμα World of Difference για ευκαιρίες κοινωνικής απασχόλησης σε νέους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Facebook - https://www.facebook.com/VodafoneFoundationGreece/
Youtube - https://www.youtube.com/channel/UCwr8dnMx6wYk5Q9I3JBf45Q
Instagram - https://www.instagram.com/vodafonefoundationgreece/?hl=en