Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ: Ο νικητής του διαγωνισμού καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ «Αλγόριθμος για την Πρόβλεψη Κατανάλωσης Μετρητών»

Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ: Μείνε δυνατός. Μείνε πεινασμένος Facebook Twitter
0

Ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ είναι 26 ετών, ζει στη Θεσσαλονίκη, έχει σπουδάσει Μαθηματικά και ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην επιστήμη των δεδομένων. Αυτή είναι και η αγάπη του, η επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω των δεδομένων.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου κέρδισε ένα πολύ σημαντικό βραβείο. Ο διαγωνισμός καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ τον βρήκε στην πρώτη θέση της κατηγορίας «Αλγόριθμος για την Πρόβλεψη Κατανάλωσης Μετρητών».

Τι κάνει όμως διαφορετικό το βραβείο αυτό; Η επιμονή, η προσήλωση, η πίστη. Οι άλλοι τρεις νικητές του διαγωνισμού ήταν καθιερωμένες εταιρείες, με πόρους σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υλικό. Ο Παναγιώτης ήταν μόνος, έγραφε κώδικα το βράδυ, χωρίς δουλειά, μόνο με ένα όνειρο στο μυαλό του.

—Παναγιώτη, πες μας με δυο λόγια την ιστορία αυτής της συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Εργαζόμουν ως data scientist σε μια Startup όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ. Γενικά έχω στο αίμα μου την καινοτομία και την επίλυση προβλημάτων, και έτσι το να καταφέρω μέσω των δεδομένων να προτείνω λύσεις σε ένα τόσο σημαντικό φορέα, ήταν για εμένα πρόκληση. Η εταιρεία που εργαζόμουν δεν πίστεψε το διαγωνισμό, κι έτσι κατέβηκα μόνος μου με μία ομάδα φίλων. Στην πορεία έχασε το ενδιαφέρον της και η ομάδα μου και έμεινα τελείως μόνος μου.

Αυτό είναι κατανοητό. Δεν μπορούν όλοι να μείνουν συγκεντρωμένοι στο ίδιο πράγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποφάσισα να συνεχίσω να δουλεύω μόνος, γράφοντας κώδικα το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Προσωπικά είχα μεγάλο πάθος για το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισα να συνεχίσω, επενδύοντας όλο τον προσωπικό  μου χρόνο, αλλά και χρήματα. Λίγες εβδομάδες μετά, απολύθηκα, και τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα. Θα έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω δουλειά. Είπα όχι. Ήμουν τόσο παθιασμένος με αυτό το πρόβλημα που προσπαθούσα να λύσω, γι' αυτό αποφάσισα να εστιάσω όλη μου την ενέργεια, τον χρόνο και τους πόρους μου για δύο μήνες σε αυτό. Επένδυσα τις οικονομίες μου στο Microsoft Azure για να μπορέσω να εκτελέσω τα πειράματα Machine Learning και Deep Learning που χρειαζόμουν. Μετά την τελική υποβολή στο διαγωνισμό, τότε αποφάσισα ότι είναι η ώρα να κάνω αίτηση για νέα δουλειά.

—Τελικά δικαιώθηκες και κέρδισες. Πιστεύεις ότι εάν είχες αποτύχει θα είχες μετανιώσει για την απόφαση σου;

Ένα motto που επαναλαμβάνω τον τελευταίο καιρό είναι το fail fast, fail often. Έχω λάβει μέρος σε περισσότερους από 10 διαγωνισμούς, και προφανώς έχω χάσει σε πολλούς. Όχι, δεν θα το θεωρούσα αποτυχία. Αποτυχία, για εμένα, θα ήταν να εγκαταλείψω την προσπάθεια στην πρώτη δυσκολία. Και υπήρχαν πολλές, πιστέψτε με. Αυτό είναι που δεν ξέρουν όσοι βλέπουν το τελικό αποτέλεσμα, δε βλέπουν  τις δύσκολες στιγμές. Τις ώρες που αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις αποφάσεις σου, τις ώρες που πρέπει να βρεις τη δύναμη να συνεχίσεις. Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια, δίπλα μου ήταν οι μέντορες μου από το χώρο του Οικοσυστήματος Τεχνολογίας, οι άνθρωποι που γνώρισα μέσω του Networking στα Meet Ups, στα events, στα workshops, οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την επιστήμη των δεδομένων.

—Ποια είναι τα επόμενα βήματα σου, ποια είναι τα όνειρα σου;

Τα όνειρα μου είναι απλά: Θέλω να κάνω τη δική μου Startup στον τομέα της τεχνολογίας να μπορώ με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη δουλειά μου να δίνω λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Ο Παναγιώτης έγραψε στο λογαριασμό του στο Linkedin:

Υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα σε αυτή την ιστορία.

Οποιοσδήποτε έχει αφοσίωση, πάθος και «πείνα» μπορεί να πετύχει τα πάντα, ακόμη και με περιορισμένους ή καθόλου πόρους και υπό φαινομενικά αδύνατες συνθήκες.

Ποτέ μην τα παρατάς! Stay Strong. Stay hungry.

Market news
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Skroutz έφτασε τα 200 σημεία αυτόματης παραλαβής ‘Skroutz Point’ στην Ελλάδα

Market news / Η Skroutz έφτασε τα 200 σημεία αυτόματης παραλαβής «Skroutz Point» στην Ελλάδα

Τα «Skroutz Point» απαντούν με επιτυχία στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών, καθώς έχουν εξυπηρετήσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους ως τώρα, περισσότερες από 150 χιλιάδες αποστολές
THE LIFO TEAM
Η Lidl Ελλάς στηρίζει τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας και τις δυνάμεις πυρόσβεσης με τρόφιμα και νερό

Market news / Η Lidl Ελλάς στηρίζει τους πυρόπληκτους και τις δυνάμεις πυρόσβεσης με τρόφιμα και νερό

Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία και οι άνθρωποί της πρόσφεραν άμεση στήριξη στους Δήμους Πεντέλης, Παλλήνης και Δυτικής Λέσβου, ενώ έχουν δρομολογηθεί και δράσεις στήριξης των Δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Σουφλίου / Κοινότητα Δαδιάς.
THE LIFO TEAM
H 5η #UMImpactDay της UM

Market news / #UMImpactDay: Για 5η συνεχή χρονιά, οι εργαζόμενοι της UM προσφέρουν εθελοντικά σε κοινωνικές δράσεις

Οι UMers 50 χωρών, τουλάχιστον 100 αγορών και 120 γραφείων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες τους, στην πρώτη δια ζώσης από το 2019, Impact Day.
THE LIFO TEAM
Η Polygreen εξαγοράζει την ΠΕΡΜΕ HELLAS

Market news / Η Polygreen εξαγοράζει την ΠΕΡΜΕ HELLAS

Με την κίνηση αυτή η Polygreen συμπληρώνει ακόμα περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, αποκτώντας σημαντικό πλέον αποτύπωμα και στον τομέα των logistics, αλλά και υποδομές που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αποκομιδής και μεταφοράς αποβλήτων.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ