Ο Cliff Arnall, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Cardiff, μέσα από μία σειρά πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, έκανε μια απόπειρα να προσδιορίσει την ημέρα του έτους που ο κόσμος θεωρεί ως την πιο θλιβερή. Τα αποτελέσματα της έρευνας του έδειξαν ότι η Blue Monday, η πιο θλιβερή μέρα του έτους είναι η σημερινή, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

 

Μια αποτελεσματική «θεραπεία» για τις ημέρες που ξυπνάμε λυπημένοι το πρωί, είναι να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να απολαύσουν έναν καλό καπουτσίνο παρόλη την πρωινή βιασύνη.

 

Για να σηματοδοτήσει αυτήν την ημέρα, η Lavazza αποκαλύπτει τα μυστικά της για τον τέλειο καπουτσίνο, επειδή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι: το να ξυπνήσεις και να απολαύσεις ένα φλιτζάνι τέλειου καφέ σημαίνει ότι η μέρα σου θα ξεκινήσει με καλή διάθεση και ενέργεια.

 

Η κλασσική προετοιμασία απαιτεί μια μηχανή εσπρέσο με ατμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί ακόμα διαφορετικοί και πρωτότυποι τρόποι για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα: ο κρεμώδης, παχύς αφρός μπορεί να φτιαχτεί με μηχανή γαλλικού τύπου ή ακόμα και με μπλέντερ χειρός.


Ακολουθήστε απλώς τα τρία απλά βήματα από τη Lavazza – το πραγματικό σύμβολο στον κόσμο του ιταλικού καφέ, με παγκόσμια κατανάλωση 30 δισεκατομμυρίων φλιτζανιών καφέ - και φτιάξτε το τέλειο καπουτσίνο στο σπίτι σας.

 

Ακολουθούν τα βήματα για να φτιάξετε έναν αυθεντικό καπουτσίνο στο σπίτι σας. Από το να φτιάξετε το αφρόγαλα έως να κάνετε επιλογή του καλύτερου καφέ.

 

ΒΗΜΑ 1ο : Το γάλα

 

Αυτό που κάνει τον καπουτσίνο ένα ξεχωριστό ρόφημα είναι το λαχταριστό αφρόγαλα του. Σε ότι έχει να κάνει με το γάλα ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του: μερικοί επιλέγουν το αποβουτυρωμένο, άλλοι προτιμούν γάλα ρυζιού ή ακόμα και σόγιας. Όμως για ένα τέλειο καπουτσίνο, το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο και πλήρες: τα λίπη και οι πρωτεΐνες του είναι θεμελιώδη στοιχεία για να το κάνουν τέλειο, παχύ και αφρώδες.


Η ιδανική ποσότητα γάλακτος για να φτιάξετε το σωστό αφρόγαλα είναι 120 ml και παρόλο που ο κλασικός τρόπος για να το φτιάξετε είναι με το εξάρτημα ατμού μιας επαγγελματικής μηχανής εσπρέσο, υπάρχουν και άλλα «σπιτικά κόλπα» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

 

  • Καφετιέρα Γαλλικού τύπου:

Ζεστάνετε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα ή στα μικροκύματα και στη συνέχεια αδειάστε το μέσα σε μια καφετιέρα γαλλικού τύπου. Κλείστε την καφετιέρα από πάνω και δημιουργήστε αφρόγαλα κινώντας την πρέσα για 15 δευτερόλεπτα, μειώνοντας σταδιακά τις κινήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω.

 

Ανακατέψτε το γάλα κινώντας κυκλικά την καφετιέρα, και αφήσετε το να σταθεροποιηθεί πριν το αδειάσετε στο φλυτζάνι.

 

  • Μπλέντερ χειρός:

Ζεστάνετε το γάλα και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα σκεύος κατάλληλο για χρήση μπλέντερ.
Τοποθετήστε το μπλέντερ χειρός και ξεκινήστε να αναδεύετε με χαμηλή ένταση για περίπου ένα λεπτό.
Εάν θέλετε να δημιουργήσετε πολύ αφρό τοποθετήστε το μπλέντερ χειρός ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος ώστε να ενσωματώσετε περισσότερο αέρα.

 

ΒΗΜΑ 2ο: Ο καφές

Αφού έχετε φτιάξει το αφρόγαλα έχει έρθει η ώρα να φτιάξετε τον καφέ, το επόμενο μυστικό αυτού του υπέροχου ροφήματος. Η επιλογή σας μπορεί να είναι είτε εσπρέσο είτε μόκα. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε χαρμάνια εξαιρετικής ποιότητας όπως το Qualità Oro – Perfect Symphony 250gr. Αδειάστε τον καφέ αργά μέχρι να γεμίσει το 1/3 του φλυτζανιού, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα αδειάστε το αφρόγαλα.

 

Η «θεραπεία» για την Blue Monday έρχεται από τη Lavazza

 

ΒΗΜΑ 3ο: Ώρα για δημιουργία
Ακολουθήστε την έμπνευσή σας! Μπορείτε να διακοσμήσετε τον καπουτσίνο σας με σκόνη κακάο, σιρόπια σε διάφορες γεύσεις, ξύσματα σοκολάτας ή θρυμματισμένα φουντούκια.
Εάν αισθάνεστε πραγματικά φιλόδοξοι, μπορείτε να δημιουργήσετε στην επιφάνεια του αφρού τα δικά σας σχέδια με στένσιλ και οδοντογλυφίδες.

 

ΒΗΜΑ 4ο: Απολαύστε κάθε γουλιά
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κακομάθετε τον εαυτό σας, ξεχάστε τη θλίψη της Blue Monday και αποκτήστε τη σωστή ενέργεια μέσα από κάθε απολαυστική γουλιά του τέλειου σπιτικού καπουτσίνο σας: ακολουθώντας τις συμβουλές της Lavazza, το απαλό αφρόγαλα σε συνδυασμό με την αρωματική γεύση καφέ θα σας δώσει την ενέργεια και την καλή διάθεση για να αντιμετωπίσετε την ημέρα.