Επισφαλή τα κτίρια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Επισφαλή τα κτίρια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καύσωνα Facebook Twitter
0

 

Με τα κύματα καύσωνα να δείχνουν τα δόντια τους και να θέτουν ζωές σε κίνδυνο, ευρωπαϊκές και ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προτρέπουν την κυβέρνηση να υποστηρίξει μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις σπιτιών για να σωθούν ζωές το καλοκαίρι.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι καύσωνες είχαν σοβαρές συνέπειες αυτό το καλοκαίρι. Με τον πλανήτη να γίνεται μάρτυρας στην υπερβολική ζέστη και τις αχαλίνωτες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες, και οι δύο οργανισμοί αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει μακροπρόθεσμες λύσεις για την προστασία των ανθρώπων από τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες στη χώρα.

Ενώ η διαχείριση των πυρκαγιών είναι ένα σημαντικό στοιχείο, η κυβέρνηση πρέπει επίσης να λάβει υπόψιν της τους κινδύνους υπερθέρμανσης στα κτίρια και τη θερμοπληξία που μπορεί να προκληθεί.

Μια πρόσφατη μελέτη για τους καύσωνες του 2022 έδειξε ότι σε όλη την Ευρώπη, 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία θανάτων με 280 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού - αμέσως μετά την Ιταλία. Οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι υπέστησαν τις χειρότερες συνέπειες.

Το να διατηρεί κανείς το σπίτι του δροσερό είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια ασφάλεια. Η υπερθέρμανση του κτιρίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων μέσω θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και επιδείνωσης χρόνιων και αναπνευστικών ασθενειών.

Την περασμένη χρονιά, το 34% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται άνετα στο σπίτι τους το καλοκαίρι. Σε ένα πλαίσιο όπου η Ελλάδα μόλις γνώρισε τον μεγαλύτερο και πιο έντονο καύσωνα στην ιστορία της χώρας, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν για τις συνέπειες.

Ο Dr. Cale Lawlor, Senior Policy Manager στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (European Public Health Alliance), δήλωσε: «Η υπερθέρμανση στα κτίρια δεν είναι απλώς ένα ζήτημα άνεσης. Θέτει ζωές σε κίνδυνο. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη τις ακραίες θερμοκρασίες».

Επισφαλή τα κτίρια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καύσωνα Facebook Twitter

Οι ηλικιωμένοι ή οι άνθρωποι με ιστορικό ιατρικών παθήσεων διατρέχουν φυσικά τον υψηλότερο κίνδυνο. Αλλά στην πραγματικότητα, το εισόδημα είναι ο παράγοντας που σχετίζεται περισσότερο με την καθημερινή θνησιμότητα κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων όπως του καύσωνα, απλώς και μόνο επειδή οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά.

«Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να ανακαινιστούν τα ελληνικά σπίτια ώστε να είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες της χώρας».

Η Ελλάδα έχει τις παλαιότερες κτιριακές υποδομές σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ: πάνω από το 50% των κτιρίων και κατοικιών στερείται θερμομόνωσης. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια καύσωνα και ακόμη και σε περιπτώσεις που εγκαθίστανται συστήματα ψύξης, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση στα σπίτια τα καθιστά εξαιρετικά αναποτελεσματικά.

Εάν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού της θερμότητας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα μπορούσε να δει 68.116 θανάτους κατά μέσο όρο έως το έτος 2030 και ακόμη και 120.610 θανάτους έως το 2050.

Η Μυρτώ Πισπίνη, Project Manager στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace δήλωσε: «Οι καύσωνες δείχνουν ότι η αναβάθμιση των σπιτιών μας θα είναι σωτήρια για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς μας. Όσοι ζουν σε καλής ποιότητας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια εξακολουθούν να είναι μόνο μία μειοψηφία του πληθυσμού.

Η αναθεώρηση της EPBD σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παροχή σταθερών, μακροπρόθεσμων σχεδίων κτιριακής αναβάθμισης που θα ωφελήσουν τους πολίτες και θα διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πληθυσμοί μας προστατεύονται από τη ζέστη. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτό το φιλόδοξο πλαίσιο αναβάθμισης κτιρίων και στη συνέχεια να διασφαλίσει την έγκαιρη εφαρμογή του για να υποστηρίξει την τόσο αναγκαία μετάβαση σε ανθεκτικά σπίτια».

Μεταξύ του πληθυσμού, υπάρχει η θέληση για αλλαγή, αλλά χρειάζεται υποστήριξη. Ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων θα ήθελε να ανακαινίσει τα σπίτια τους, το 65% των ιδιοκτητών σπιτιών αναβάλλει τα σχέδια λόγω έλλειψης ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρόσφατα μείωσε τη στήριξη της οικονομικής ανακαίνισης κατά τρία τέταρτα σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.

Η Greenpeace, για παράδειγμα, έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα ανακαίνισης που δείχνουν πώς πρέπει να είναι τα ελληνικά σπίτια και κτίρια. Μία παλιά προσφυγική εργατική κατοικία στον Ταύρο, θα ανακαινιστεί πλήρως από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον τοπικό δήμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενοίκους να απολαμβάνουν μια ασφαλή και επαρκή υποδομή.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για να επιτρέψει στις οικογένειες να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, ειδικά τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Επιπλέον, ζητά από την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις εγκαταστάσεις ορυκτού αερίου και να συμπεριλάβει αντλίες θερμότητας, να αναβαθμίσει τουλάχιστον 150.000 σπίτια ετησίως στα πρότυπα του Παθητικού Οίκου και να δημιουργήσει προγράμματα ενεργειακής ανακαίνισης που να περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα.

Κομμάτι της συνέντευξης από την Μυρτώ Πισπίνη - Project Manager στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα βλέπουμε ότι τα γεγονότα που αφορούν τις φωτιές και τους καύσωνες γίνονται χειρότερα. Πώς θα είναι η χώρα σε 50 χρόνια αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα;

Οι έρευνες είναι πολύ σαφείς όσον αφορά τους καύσωνες στην Ελλάδα. Από το 1950 μέχρι το 2020 η Ελλάδα είχε ένα μέσο όρο 0.7 καύσωνες ανά έτος, αλλά από το 1990 μέχρι το 2020 αυτή η τιμή έχει αυξηθεί σε 11 ανά έτος. Και μάλιστα οι καύσωνες πλέον δεν είναι μόνο συνηθέστεροι, αλλά διαρκούν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Αν δεν πάρουμε άμεσα και αισθητά μέτρα για να μειώσουμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει προβλεφθεί ότι θα περιλαμβάνουν αυξημένες θερμοκρασίες από 3 μέχρι 4,5 βαθμούς Κελσίου παραπάνω κατά μέσο όρο. Θα έχουμε επίσης αύξηση στα επίπεδα των θαλασσών μας που θα βάλει σε κίνδυνο τις παραθαλάσσιες περιοχές, λιγότερες βροχές -που θα προκαλέσουν ξηρασία- και περισσότερες καταιγίδες και πυρκαγιές. Συνολικά,  τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά από σήμερα, με τη φύση και τις ζωές μας να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το φετινό καλοκαίρι είχαμε μια απίστευτη αύξηση στις θερμοκρασίες του καύσωνα. Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη και πώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή;

Ο πλανήτης μας θερμαίνεται πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν - ο Ιούλιος φέτος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως. Οι αλλαγές στις θερμοκρασίες, τα μοτίβα των βροχοπτώσεων, τα επίπεδα της θάλασσας, αυξάνουν τον κίνδυνο όχι μόνο για καύσωνες, αλλά και για πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές. Αυτό που είδαμε φέτος με τις πυρκαγιές είναι ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα των επιπτώσεων που προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Είναι πραγματικά μια καθοριστική στιγμή για την ανθρωπότητα και χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες.

Καθώς οι στάχτες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ελλάδα δεν έχουν ακόμη κατακαθίσει, και καθώς καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης βλάστησης, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εντείνεται όλο και περισσότερο. Πέρυσι, περισσότεροι από 2.700 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα - οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι φίλοι μας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ήδη ζούμε και πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 2.8.2023

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης σε 13 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Market news / ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης

Μαθητές από 200 σχολικά τμήματα των 13 Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν ενεργά στον διαγωνισμό της ΤΕΧΑΝ δείχνοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
THE LIFO TEAM