Αλέξ. Μάνος (Netcompany-Intrasoft): Τρεις προτάσεις για επίσπευση των ψηφιακών έργων του RRF

Bασικά σημεία ομιλίας του CEO της Netcompany-Nntrasoft στο συνέδριο «Digital Economy Forum» του ΣΕΠΕ στις 19.12.2022 Facebook Twitter
0

«Πρώτη φορά διαθέτουμε τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ψηφιοποιηθεί η χώρα και είναι σημαντικό να γίνουν οι παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν τη μέγιστη απορρόφηση των πόρων του RRF για έγκαιρη υλοποίηση των έργων ψηφιοποίησης του Δημοσίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, Αλέξανδρος Μάνος, από το βήμα του συνεδρίου «Digital Economy Forum» διοργάνωσης ΣΕΠΕ.

Bασικά σημεία ομιλίας του CEO της Netcompany-Nntrasoft στο συνέδριο «Digital Economy Forum» του ΣΕΠΕ στις 19.12.2022 Facebook Twitter

Ο κ. Μάνος πρότεινε τρεις παρεμβάσεις για βελτίωση του πλαισίου υλοποίησης των διαγωνισμών του Δημοσίου με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων:

  • Η πρώτη αφορά στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπινων πόρων στα ψηφιακά έργα του Δημοσίου υπό τις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι πολύ κρίσιμο να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε όλα τα επίπεδα,  ώστε να αξιοποιήσουμε τους καλύτερους ανθρώπινους πόρους στα σημαντικά έργα που περιλαμβάνει το RRF για τη χώρα, όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά ή άλλα έργα.  Αυτό που προτείνουμε, και το οποίο ήδη προωθεί ο ΣΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, είναι το κόστος των ανθρώπινων πόρων  με  βάση το οποίο προκηρύσσονται τα έργα του Δημοσίου να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
  • Η δεύτερη αφορά στην πρόβλεψη που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συμβάσεις του Δημοσίου για τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε ραγδαία ανοδική πορεία το τελευταίο έτος και παραμένει παράγοντας αβεβαιότητας για το μέλλον.
  • Η τρίτη αφορά στην χρήση προιόντων δηλαδή δοκιμασμένων έτοιμων λύσεων στην υλοποίηση των ψηφιακών έργων.  Η χρήση τέτοιων λύσεων, τα οποία εφαρμόζονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, αποτελούν εγγύηση για την έγκαιρη υλοποίηση έργων εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το RRF έως το 2025.
  • Εάν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την απόδοση των επενδύσεων που κάνουμε οι εταιρείες σε Έλληνες μηχανικούς ΤΠΕ, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη δημιουργία προϊόντων -προϊόντα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας και παράλληλα θα μπορούν να πωληθούν και στο εξωτερικό.
Bασικά σημεία ομιλίας του CEO της Netcompany-Nntrasoft στο συνέδριο «Digital Economy Forum» του ΣΕΠΕ στις 19.12.2022 Facebook Twitter

Πολύ θετική εξέλιξη το ενδιαφέρον για επενδύσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα

  • Η εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας από μεγάλες, σημαντικές εταιρείες διεθνώς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για τον εγχώριο κλάδο, είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για όλους μας. Εδώ  βέβαια, ξεκινά και ο αγώνας των εταιρειών να αναπληρώσουν τις θέσεις που μένουν κενές λόγω της έντονης κινητικότητας των εξειδικευμένων στελεχών. Μια απάντηση στη σημαντική αυτή πρόκληση είναι να αποκτήσουν οι νέοι επιστήμονες,  σε σύντομο χρόνο,  το αναγκαίο επίπεδο γνώσης και ικανοτήτων αφού αποφοιτήσουν από τις πανεπιστημιακές σχολές ώστε να εισέλθουν άμεσα στην αγορά εργασίας.
  • Η ανάγκη για ταλαντούχο δυναμικό είναι τεράστια αλλά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, φαίνεται πως υπάρχει ένα σχέδιο τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από το Υπουργείο Εργασίας και από τις εταιρείες ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των νέων ώστε να εργαστούν άμεσα σε σημαντικά έργα εντός και εκτός συνόρων.
Market news
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ