Το «19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών» θα διεξαχθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου ως τις 3 Οκτωβρίου 2017 στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, στο λιμάνι. Θα υπάρχουν καθημερινά δύο προβολές: 7μμ και 9μμ.


Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» με τη υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δήμου Θεσσαλονίκης Europe Direct, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη / Γαλλικού Ινστιτούτου, του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe της Θεσσαλονίκης, της Πρεσβείας της Νορβηγίας / Νορβηγικού Ινστιτούτου, της Πρεσβείας της Σουηδίας, πολλών οργανώσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

 

 


Θα προβληθούν ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από 21 χώρες:
Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ενωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ναμίμπια, Κάτω Χώρες, Νορβηγία/ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Πουέρτο Ρίκο, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία.
Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Οι ελληνικές ταινίες έχουν αγγλικούς υπότιτλους. Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό. Το κοινό θα επιλέξει την καλύτερη ταινία, στην οποία θα δοθεί έπαθλο.

 

Αυτές είναι οι 30 ταινίες:

Αναγέννηση - REBIRTH

Τρίτη, 3 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Gokce Oraloglu & Zehra Gokcimen

Τουρκία, 2017. 4min. ΤΡΑΝΣ

 

 

 

Η μεταμόρφωση είναι χορευτική τελετουργία. Με κάθε κίνηση ξαναγεννιέσαι. Με κάθε βήμα κόβεις τον ομφάλιο λώρο. Με κάθε στροφή δημιουργείς ένα νέο κέλυφος.

 

 

Αρίφ - Ο χαρταετός μου σε τυφώνα 

Παρασκευή, 29 Σεπτ., 9μμ (ελεύθερη είσοδος)

Σκηνοθ.: Bastian Lorig

Γερμανία, 2017. 22min. ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ. / ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Γλώσσα: Αγγλικά, Γερμανικά.

Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Bastian Lorig και τους συντελεστές Verena Busche, Sahin Sezgin, Laurenz Wiegand, Nora Backhaus, Leonie Sattler.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Μετά τη διαφυγή του από την σκληρή πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, ο νεαρός φοιτητής Αρίφ ζει πλέον στο Βερολίνο. Πολύ σύντομα τα νέα από την πατρίδα του και τα γεγονότα στο Βερολίνο τον αναστατώνουν τη ζωή του. Η νέα αγάπη για τον Λεόν μπαίνει σε σκληρή δοκιμασία και ο Αρίφ παίρνει μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή των δύο ανδρών. Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Ασύμμετρο ταγκό - TANGO QUEERIDO (ντοκιμαντέρ)

Παρασκευή, 29 Σεπτ., 7μμ

Σκηνοθεσία Liliana Furió

Αργεντινή, 2016. 60min, ΛεΓκΑΤΜε. Γλώσσα: Ισπανικά, Αγγλικά, Γερμανικά.

Ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Liliana Furió και την παραγωγό August Julie.

 

 

 

Παρουσιάζεται το έργο που γίνεται μέσα από το διεθνές κίνημα του ασύμμετρου ταγκό (Tango Queerido). Απεικονίζεται ένας άλλος τρόπος ερμηνείας αυτού του θαυμάσιου χορού της εκδοχής της περιοχής του Ρίο ντα λα Πλάτα και της Ουρουγουάης (με τη διάλεκτο Rioplatense), από όπου εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζεται το παράδοξο, πώς το τανγκό, ένας χορός τόσο παραδοσιακός και επιθετικά ανδρικός, έδωσε στη Λε.Γκ.Α.Δι.Μ. κοινότητα ένα εργαλείο επικοινωνίας, συγκράτησης και απαράμιλλου πολιτικού αγώνα, το οικειοποίησε, σπάζοντας την μη μεταβλητότητα των ρόλων που τον περιόριζαν. Προβλήθηκε σε 4 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Ασφαλής ζώνη - SAFE ZONE

Σάββατο, 30 Σεπτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Hans Lein

Βέλγιο, 2016. 9min. ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ./ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Γλώσσα: Τουρκικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών

 

Η σύντομη στιγμή όταν κοινοποιείται το τρομακτικό μήνυμα: ο θάνατος ενός αγαπημένου γιου. Σε ένα συναισθηματικό χτύπημα, οι μνήμες και η πραγματικότητα μπλέκονται μέσα από το μυαλό της Μεράλ, της μητέρας του Κεμάλ. Συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει τον γιο της. Προβλήθηκε σε 3 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Αυτός ο δρόμος - THAT ROAD

Κυριακή, 1 Οκτ., 6μμ (ελεύθερη είσοδος

Σκηνοθεσία: Rafael Ramos.

Βραζιλία, 2016. 15min, ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ.. Γλώσσα: Πορτογαλικά

 

 

 

Ο Ομάρ ψάχνει δουλειά, αλλά αποφασίζει να μην πάει σε ένα ραντεβού για συνέντευξη στο Μανάους. Αντ' αυτού, ξεκινά ένα οδικό ταξίδι μαζί με άγνωστους. Μια μέρα, όπου όλα φαίνονται να είναι ανιαρά και αναμενόμενα, ο δρόμος αναδεικνύεται ως το μόνο μέσο που παρέχει κουράγιο και απαντήσεις για τη ζωή στην πόλη, μια ζωή που πλέον δεν τον ικανοποιεί.
Οι πέντε ξένοι φίλοι που ταξιδεύουν, ψάχνουν για κάτι. Όμως το σημαντικό είναι η κίνησή τους, η φυσική και ιδεολογική, καθώς όλα είναι ρευστά. Πώς είναι να είσαι νέος; Προβλήθηκε σε 11 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Διαμέσου των Κοινωνικών Φύλων - ACROSS GENDER (ντοκιμαντέρ)

Τρίτη, 3 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Anouk Houtman

Κάτω Χώρες / Ινδονησία, 2016. 24min, ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Ινδονησιακά, Αγγλικά.

Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Anouk Houtman.

 

 


Με την παρουσίαση διαφορετικών προσώπων και χώρων, παρουσιάζονται πτυχές της ζωής των διεμφυλικών προσώπων στη Γιογκιακάρτα των Φιλιππίνων και των προκλητικών στερεοτύπων στην κοινωνία. Η καταγραφή γίνεται εν μέσω αντι-ομοφυλοφιλικών διαδηλώσεων και εκστρατειών ενάντια στα ΛεΓκαΔιΜ πρόσωπα, στους πρώτους μήνες του 2016. Όμως συγχρόνως διοργανώνεται και το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας των ΛεΓκαΔιΜ. Η διαπραγμάτευση της ορατότητας είναι μια δύσκολη και εξελισσόμενη διαδικασία.
Προβλήθηκε σε 10 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Είμαι ο Ισαάκ - I AM ISAK (ντοκιμαντέρ)

Παρασκευή, 29 Σεπτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Tony Zosherafatain

Νορβηγία/ΗΠΑ. 2017. 21min. ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Νορβηγικά

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών

 

Η μαγευτική ζωή του Ίσακ, ενός νεαρού μετανάστη που ζει στη Νορβηγία. Από το παρελθόν στο παρόν, η ιστορία του διερευνά τις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης. Συνδυάζει το πολιτιστικό πλαίσιο με την αφήγηση από πρώτο χέρι για να διερευνήσει τι σημαίνει να είσαι trans: πρέπει να ξεχάσεις το παρελθόν σου και να γίνεις το φύλο που ήθελες να είσαι; Αυτή τη ταινία τεκμηρίωσης εμβαθύνει στη μετάβαση ενός μεταφορέα, ενώ εξερευνούμε τα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα της τρανσφοβίας, της οικογενειακής απομόνωσης και των διακρίσεων σε βάρος των διεμφυλικών ανθρώπων.
Προβλήθηκε σε 4 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Η ανάμνηση - MEMORY OF YOU

Παρασκευή, 29 Σεπτ., 9μμ (ελεύθερη είσοδος)

Σκηνοθεσία: Nils Janlert

Σουηδία 2015. 12min, ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ.. Γλώσσα: Σουηδικά

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών

 
Ο Αδάμ πηγαίνει για δείπνο με τη σύζυγό του, όταν διαταράσσεται από κάτι από το παρελθόν του. Μια ιστορία για μια αγάπη που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Η ταινία γυρίστηκε σε μια μόνο λήψη.
2 βραβεία, Προβλήθηκε σε 10 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Η δεξιοτέχνης ερημίτισσα - THE MASTERFUL HERMIT

Τρίτη, 3 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Reg Noyes

Ηνωμένο Βασίλειο, 2015. 35min, ΛΕΣΒ. Γλώσσα: Αγγλικά

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών

 
«Το μόνο που της έδινε δύναμη να ζει, που έκανε το μέλλον της άξιο για να το αναμένει, ήταν η σταθερή πίστη της, ότι ο αληθινός έρωτας ενδεχομένως να τύχει σε όλους μας». Όταν η Χριστίνα συμμετέχει στο γαμήλιο πάρτι της για γυναίκες και αναμένει να ξεκινήσει την επόμενη μέρα ένα ταξίδι ανά τον κόσμο, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι είναι καθηλωμένη από ένα γεγονός του παρελθόντος: Δεν έχει δει εδώ και ένα χρόνο την Ένιντ, όταν τότε, ένα απρόσμενο απόγευμα, βρέθηκαν στα πρόθυρα του να ερωτευτεί η μία την άλλη. Τώρα που οι δυο τους ξανασυναντιούνται, η Ένιντ ελπίζει ότι η Χριστίνα ότι θα επιλέξει την ίδια και όχι το προγραμματισμένο ταξίδι της. 5 βραβεία. Προβλήθηκε σε 13 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Η δικιά μου ευτυχία - MY PIECE OF HAPPINESS

Σάββατο, 30 Σεπτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Coen Haver

Κάτω Χώρες, 2016. 6min, ΛΕΣΒ. Γλώσσα: Ολλανδικά

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Η ιστορία δύο γυναικών, γιαγιάδων πια, που έχουν κρυφά ερωτευτεί εδώ και χρόνια. Τώρα, ήρθε η ώρα να ενημερώσουν τις οικογένειές τους. Προβλήθηκε σε 9 κινηματογραφικά φεστιβάλ

 

Η δύναμη της ομορφιάς - THE POTENTIAL FOR BEAUTY

Κυριακή, 1 Οκτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Marc Petzke

Αυστραλία / ΗΠΑ, 2016. 60min, ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ. Γλώσσα: Αγγλικά.

Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Marc Petzke.

 

 


Δυο αδέλφια αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αυστηρές προδιαγραφές των γονιών τους. Κάθε παιδί βρίσκει το δικό του δρόμο: Ο ένας δουλεύει για βιοπορισμό –και ευχαρίστηση- σε ανδρικά σόου, όμως η σχέση του με μια κοπέλα τον προσανατολίζει διαφορετικά. Ο άλλος –ποιος να το περίμενε- έχει να διαχειριστεί την ομοφυλοφιλία και την εξάρτηση. Η σχέση μεταξύ των αδελφών εδραιώνεται.

 

Η ομολογία - THE CONFESSION

Κυριακή, 1 Οκτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Hsuan-Chi Kuo

Τάιβαν, 2016. 25min, ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ./ ΕΦΗΒΕΙΑ. Γλώσσα: Κινέζικα.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών

 
Ο Γιαν-Μινκγ και ο Σάο-Αν είναι κολλητοί που συζητούν με λεπτομέρειες τις διαφορές της προσωπικότητάς τους. Όταν ο ένας βρίσκεται σε αδυναμία, ο άλλος τον στηρίζει, όταν ο ένας ο ένας αδρανεί, ο άλλος δραστηριοποιείται. Είναι σαν ένα σώμα, αν και δεν έχουν το ίδιο «αίμα», έως ότου νιώθουν τον έρωτα για πρώτη τους φορά: ο Σάο-Αν ερωτεύεται την Γιου-Ζουάν, αλλά ο φίλος του ο Γιαν-Μινκγ ζηλεύει και δε θέλει να τον μοιραστεί με αυτή. Προβοκάρει την κοπέλα για να μαλώσει με τον Σάο-Αν, πράγμα που όταν αποκαλύπτεται, εξοργίζει τον Σάο-Αν. Τότε ο Γιαν-Μινγκ αποκαλύπτει το μεγάλο μυστικό του. Τίποτε δεν είναι πια όπως πριν. 1 βραβείο. Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Ιστορία διαφορετικών αγγιγμάτων - HISTORY OF OTHER TOUCHES

Παρασκευή, 29 Σεπτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Παπαγεωργίου

Ελλάδα, 2016. 3min

 

 


Το τελευταίο δείπνο δύο νέων. Ο ένας τους δεν γνωρίζει ότι είναι και το τελευταίο. Μια σχέση, μέσω αγγιγμάτων. Προβλήθηκε σε 6 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Και οι εραστές μελαγχολούν - EVEN LOVERS GET THE BLUES

Δευτέρα, 2 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Laurent Micheli

Βέλγιο, 2016., 95min, ΑΜΦΙΦΥΛ. Γλώσσα: Γαλλικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Η Άνα κοιμάται με τον Χούγκο, η Ντάλχια με τον Γκρασιάνο, ο Λέο με τον Λούις και ο Άρθουρ με όλους. Τα πάρτι και οι έρωτες οδηγούν στο ψάξιμο της «αδελφής ψυχής», των βαθύτερων επιθυμιών και της λαχτάρας για ολοκληρωτικά βιώματα. Παρακολουθούμε την περιγραφή του έρωτα και της ζωής παθιασμένων νέων. 5 βραβεία. Προβλήθηκε σε 23 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Λουλούδια από αμυγδαλόψιχα - MARZIPAN FLOWERS

Τρίτη, 3 Οκτ., 9μμ (ελεύθερη είσοδος)

Σκηνοθεσία: Adam Kalderon

Ισραήλ, 2014. 75min. ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Εβραϊκά.

 

 

Η Χαντάς είναι 48 χρονών και ζει σε ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ. Μετά το φονικό ατύχημα του συζύγου της, η Χαντάς αντιμετωπίζει την αρνητική συμπεριφορά των γειτόνων της που πλέον φοβούνται τη νέα της ιδιότητά της, ως όμορφης χήρας. Έτσι αποφασίζει να μετακομίσει στο Τελ Αβίβ. Εκεί βρίσκει απρόσμενη στήριξη από την συγκάτοικό της, μια διεμφυλική με μυστηριώδες και ποικίλο παρελθόν. Παρά τη διαφορετικότητά τους ως προς τους στόχους στη ζωή τους, αναπτύσσουν μια ισχυρή φιλία. 1 βραβείο. Προβλήθηκε σε 3 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Μαμά, γύρισα - MUM, I'M BACK

Κυριακή, 1 Οκτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμήρης

Ελλάδα, 2017. 5min. ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Ελληνικά, Υπότιτλοι: Αγγλικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Μια γυναίκα επιστρέφει, μετά 40 χρόνια, στο χωριό όπου γεννήθηκε, προκειμένου να συμμετάσχει στην κηδεία της μητέρας της. Στα χέρια της κρατά μια φωτογραφία της μητέρας της με τα δύο αγόρια της. Φτάνοντας στα κοιμητήρια, βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα αυτά τα πρόσωπα που κάποτε είχε αφήσει πίσω της.

 

Μεταδοτική - CONTAGIOUS

Κυριακή, 1 Οκτ., 6μμ (ελεύθερη είσοδος)

Σκηνοθεσία: Jenny Larsson

Σουηδία 2016. 14min, ΛΕΣΒ. Γλώσσα: Σουηδικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Η Ντάνι ζει εξαιρετικά: έχει θαυμάσιους φίλους που τους εμπιστεύεται και έναν νέο έρωτα. Αλλά, μια μέρα, όλα αλλάζουν: αντιμετωπίζει μια προσωπική δοκιμασία και βιώνει προδοσία, αγνόηση και προκατάληψη. 1 βραβείο. Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Μια βαθιά αναπνοή - ONE DEEP BREATH

Παρασκευή, 29 Σεπτ., 9μμ (ελεύθερη είσοδος)

Σκηνοθεσία: Antony Hickling

Γαλλία 2015. 56min, ΑΜΦΙΦΥΛ. Γλώσσα: Γαλλικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Ο Maël θρηνεί την απώλεια του συντρόφου του Maël . Επίσης προσπαθεί έντονα να αντιμετωπίσει την αυτοκτονία του συνεργάτη του Adam, καθώς και το ταραγμένο κοινό παρελθόν τους. Η Patricia, που κι αυτή έχει ερωτική σχέση με τον Adam, εμπλέκεται σε κίνδυνο καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τον Maël που θρηνεί.
Προβλήθηκε σε 6 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Μια θαυμαστή σχέση - A WONDERFUL AFFAIR (ντοκιμαντέρ)

Κυριακή, 1 Οκτ., 6μμ (ελεύθερη είσοδος)

Σκηνοθεσία: Tahir Ün

Τουρκία, 2017. 5min. ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Τουρκικά, Κουρδικά.

 


Η Χαρίκα (η «Θαυμάσια») προέρχεται από μια κουρδική οικογένεια προσφύγων από το Σιίρτ της Μανίσα (Μαγνησίας), το τέλος της δεκαετίας του 1980. Όπως η ίδια λέει, είναι διεμφυλική από την παιδική της ηλικία, έχει ένα σώμα με γυναικεία ψυχή. Τώρα ζει στο Ιζμίρ (Σμήρνη) από το 2000 και κερδίζει το ψωμί της από την πορνεία (σεξουαλική εργασία). Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Μια καλοκαιρινή νύχτα - ONE SOMMER NIGHT

Δευτέρα, 2 Οκτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Kim Hun

Ν. Κορέα, 2016. 97min, ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ.. Γλώσσα: Κορεάτικα [ακατάλληλο για ανήλικους].

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Στη Σεούλ ο Yong-joon έχει έναν ερωτικό σύντροφο που θα πάει στον στρατό, οπότε προσωρινά πρέπει να χωρίσουν. Τότε εμφανίζεται ο βοριοκορεάτης πρώην εραστής του Yong-joon. Δεν φτάνει αυτό το μπλέξιμο, πρέπει να αποζημιώνει κάποιον άλλον φίλο του, που του προκάλεσε ατύχημα. Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Μορφή - FIGURE

Σάββατο, 30 Σεπτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Simon Savory

Γαλλία, 2017. 5min. ΑΜΦΙΦΥΛ. Γλώσσα: -

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Μια τριγωνική σχέση στα προάστια του Παρισιού αναπτύσσεται και συσφύγγεται. Μια εξερεύνηση χορού, έκφρασης, φιλίας και πολυ-ερωτισμού.

 

Ομοφυλόφιλος: Ψάχνοντας για ασφάλεια (ντοκιμαντέρ)

Κυριακή, 1 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Bin Chen

Γερμανία,2017. 60min. ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ./ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Γλώσσα: Γερμανικά, Αγγλικά.

Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Bin Chen.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ο γκέι πρόσφυγας Τζάβιντ από το Αζερμπαϊτζάν, μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας του σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, ξεκινά μια εκστρατεία για να δοθεί περισσότερη προσοχή στα δικαιώματα των Λε.Γκ.Α.Δι.Μ. Στο νότιο τμήμα της χώρας, ο Μπόρις από την Ρωσία, μετακομίζει στο πρώτο στρατόπεδο προσφύγων για Λε.Γκ.Α.Δι.Μ. στη Γερμανία, αλλά υποφέρει από την καταπίεση που υφίσταται από την περίπλοκη διαδικασία του ασύλου. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, η διεμφυλική Μελίσσα από την Συρία, ενθαρρύνει άλλες πρόσφυγες να συμμετάσχουν στο δικό της καλλιτεχνικό σχήμα. Προβλήθηκε σε 4 κινηματογραφικά φεστιβάλ

 

 

Ο Χουνίτο - JUNITO

Τρίτη, 3 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Adriana González-Vega

Πουέρτο Ρίκο, 2017. 12min, ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ. / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Γλώσσα: Ισπανικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Πώς αντιμετωπίζει η οικογένεια τη διαφαινόμενη διεμφυλικότητα ή ομοφυλοφιλία ενός γιου της; Ο Χασέ και η σύζυγός του ζουν σε μια μικρή πόλη του Πουέρτο Ρίκο και προβληματίζεται για τις συμπεριφορές του γιου του. Συγχρόνως ενοχλείται έντονα για την αρνητική συμπεριφορά της γειτονιάς προς τον ομοφυλόφιλο γείτονά του, τον Τζουνίτο. Ανησυχώντας για το μέλλον που προδιαγράφεται για τον γιο του στο κοινωνικά συντηρητικό Πουέρτο Ρίκο, αποφασίζει να μετακομίσει σε άλλη, πιο φιλελεύθερη χώρα.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Λουίς Νεγκρόν.

 

Πεδιάδες βερίκοκων - APRICOT GROVES

Σάββατο, 30 Σεπτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Pouria Heidary Oureh

Αρμενία, 2016. 79min. ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Αρμενικά.

 

 


Ο Αράμ, αρμενικής καταγωγής, είχε μεταναστεύσει ως παιδί από το Ιράν στις ΗΠΑ. Τώρα επισκέπτεται την Αρμενία για πρώτη φορά, προκειμένου να ζητήσει το χέρι σε γάμο, της φίλης του, Αρμένισας, την οποία είχε γνωρίσει στις ΗΠΑ όπου και αυτή ζούσε. Ο Αράμ πρέπει να μάθει ένα σορό ήθη και έθιμα κατά τη μονοήμερη παραμονή του στην Αρμενία, αλλά το δυσκολότερο είναι πώς θα γίνει αποδεκτή η προσωπική του κατάσταση που ήδη ξεκίνησε και την οποία είναι αποφασισμένος να «μεταβεί» ως το τέλος.
Προβλήθηκε σε 9 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο - BEYOND PINK AND BABY BLUE (ντοκιμαντέρ)

Σάββατο, 30 Σεπτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Marcus G. Preis

Γερμανία, 2016. 67min.ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Γερμανικά.

Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Marcus Preis.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Τα παιδιά έχουν μια αίσθηση της ταυτότητας φύλου τους πολύ πριν μπουν στην εφηβεία. Η Σοφία, 6 και ο Νούκα 13, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, διότι ήδη στην ηλικία των 2 γνώριζαν ότι ήταν διεμφυλικά. Ευτυχώς, οι γονείς τους τα πήραν στα σοβαρά ,όταν αυτά δήλωσαν ότι οι ρόλοι των φύλων τους δεν ταιριάζουν με τους ρόλους που τους είχαν αποδοθεί βάσει του σώματός τους. Μιλώντας σε παιδιά, γονείς, δασκάλους και γιατρούς, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να συζητήσει το ότι η οικογένεια, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και η κοινωνία γενικά μπορούν να βοηθήσουν τα διεμφυλικά παιδιά, ώστε αυτά να ζήσουν χωρίς καταστολή.
Προβλήθηκε σε 3 κινηματογραφικά φεστιβάλ

 

 

Περιστέρι - DOVΕ

Σάββατο, 30 Σεπτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χαλιάσας

Ελλάδα, 2016. 17min, ΛΕΣΒ. Γλώσσα: Ελληνικά, Υπότιτλοι: Αγγλικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Η αφήγηση για δύο απελπισμένες ψυχές, ενωμένες συμπτωματικά, που θέλουν να κατακτήσουν την αληθινή αγάπη. Ο δρόμος τους περνά μέσα από την κόλαση. 2 βραβεία. Προβλήθηκε σε 12 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Ροζ - PINK

Δευτέρα, 2 Οκτ., 9μμ

Σκηνοθεσία: Dan Davis

Ηνωμένο Βασίλειο, 2016. 3min, ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Αγγλικά.

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Ένα αφιέρωμα στα γηρατειά τις αναμνήσεις, τις αγάπες και τις στιγμές που μας ακολουθούν για πάντα. Η ηρωίδα βρίσκεται στο σημερινό Ενωμένο Βασίλειο, ωστόσο οι αναμνήσεις της είναι από την Τεχεράνη του 1949. Η αφήγηση εξερευνά τα μυστικά της ηρωίδας - γιαγιάς για μια ζωή φαινομενικά ξεχασμένη. Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Σίσακ - SISAK

Κυριακή, 1 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Faraz Arif Ansari

Ινδία, 2017. 15min, ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛ.. Γλώσσα: -

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Δύο ήρωες διαφορετικοί σαν δύο πόλοι. Ο ένας διαβάζει τον Haruki Murakami, ο άλλος είναι κουρασμένος από την δουλειά. Ο ένας είναι ντυμένος με χυτώνα κοούρτα και σαντάλια, ο άλλος με δερμάτινα παπούτσια και τυποποιημένα ρούχα. Ο τόπος συνάντησής τους είναι αυτός των ονείρων, δεν έχει ακόμη αρθρωθεί όμως έχει σαφήνεια. 8 βραβεία. Προβλήθηκε σε 30 κινηματογραφικά φεστιβάλ.



Το κέντρο: Τι να κάνεις με τη σιωπή

Τρίτη, 3 Οκτ., 9μμ (ελεύθερη είσοδος)

Σκηνοθεσία: Eddy Ballardi

Γερμανία / Ναμίμπια, 2014. 24min, ΛΕΣΒ. / ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Γλώσσα: Αγγλικά & Άφρικαανς

Ακολουθεί συζήτηση με την παραγωγό-συγγραφέα Naomi Beukes-Meyer

Αυτές είναι οι 30 ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBTQI+ Ταινιών


Μια Αφρικανή ζει στο Βερολίνο και προσπαθεί να ξεχάσει τις καταπιεστικές καταστάσεις που την ώθησαν στην μετανάστευση, από την καθηλωμένη ζωή της στη Ναμίμπια σε ένα κέντρο προστασίας για γυναίκες πρόσφυγες. Τώρα, ένα άλλο τραγικό γεγονός και τα αναπτυσσόμενα συναισθήματά της για μια γιατρό, ξαναφέρνουν στη μνήμη της παλιές πληγές οι οποίες δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι κάποτε θα μπορέσουν να κλείσουν. Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Το κορίτσι - THE GIRL

Τρίτη, 3 Οκτ., 7μμ

Σκηνοθεσία: Petar Minov

Βουλγαρία, 2017. 10min. ΤΡΑΝΣ. Γλώσσα: Βουλγαρικά.


Είμαστε αυτό που δείχνουν οι πράξεις μας. Η διαφορά μεταξύ λόγων και έργων: η Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών φτάνει σε έναν έρημο τόπο όπου βρέθηκε το σώμα μιας κοπέλας. Ο νεαρός γιατρός του ασθενοφόρου αντιπαρατίθεται με τους πιο ηλικιωμένους συναδέλφους του, λόγω του μη ανθρωπιστικού τρόπου σκέψεις τους. Όμως, μια απρόσμενη ανακάλυψη δοκιμάζει την ηθική του.
Προβλήθηκε σε 5 κινηματογραφικά φεστιβάλ.

*Το ημερήσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται εδώ.

**Θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος για την προβολή της Επίσημης Έναρξης (29/9, ώρα 9μμ), την Ειδική Προβολή – Συζήτηση (1/10, ώρα 6μμ) και την προβολή της Επίσημης Λήξης (3/10, ώρα 9μμ), όπως και για όλες τις συζητήσεις.

 


Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τις εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

• Δρώμενο κατά την Έναρξη (29/9, ώρα 8:30μμ) με το μουσικό συγκρότημα "Κρουστά" που θα παρουσιάσει δείγμα των έργων του.

• Έκθεση ζωγραφικής στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με έργα της ζωγράφου Στυλιάνας Κατσιάρη, η οποία εκπόνησε και την απεικόνιση της αφίσας του φεστιβάλ.

• Διάλογος με προσκεκλημένους σκηνοθέτες και άλλους παράγοντες των ταινιών, από Αργεντινή, Αυστραλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ενωμένο Βασίλειο Ναμίμπια, Κίνα και Κάτω Χώρες, οι οποίοι θα βρίσκονται στο φεστιβάλ και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού μετά τις προβολές.
• Θεματικές συζητήσεις:
- «Ασύμμετρο ταγκό» (Αυγή Προγκίδη, χορογράφος),
- Εκπαίδευση νέων σε θέματα κοινωνικού φύλου και σεξουαλικών έλξεων (Μαρία Σερίφη, ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια),
- Διεμφυλικοί άνδρες (Αναστάσιος Ζαρίφης, εκπρόσωπος ΣΥΔ) και
- Ανθρώπινα δικαιώματα – διαπολιτισμικότητα - προσφυγικό – Λε.Γκ.Α.Δι.Μ. (Bin Chen, δημοσιογράφος / φιλόλογος / σκηνοθέτης).

 

Οδηγός Σινεμά