Ο Κάρλος Ακόστα επιχειρεί άλμα στο σινεμά

Ο αστέρας του βρετανικού χορού ετοιμάζεται για το κινηματογραφικό του ντεμπούτο

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 30.8.2013 | 16:14

 

Αν ψάχνουμε στους σημερινούς σαραντάρηδες του χορού εκείνους με τις σημαντικότερες διακρίσεις ο Κουβανός Κάρλος Ακόστα είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα. Το αγαπημένο παιδί του βρετανικού κλασικού χορού δεν αρκείται, όμως, στις χορευτικές του δάφνες κι έτσι σύντομα θα τον δούμε στη μεγάλη οθόνη.

 

 

Η ταινία στην οποία θα πρωταγωνιστήσει έχει τίτλο "Day of the Flowers" και στην Αγγλία αναμένεται στις αίθουσες το φθινόπωρο.

Το σενάριο έχει ως εξής: δύο αδελφές από την Σκωτία (τις ερμηνεύουν οι Τσάριτι Γουέικφιλντ και Ευα Μπερθιστλ) ταξιδεύουν στην Κούβα για να σκορπίσουν τις στάχτες από την τέφρα του πατέρα τους. Εκεί θα γνωρίσουν ένα όμορφο χορευτή (αντιλαμβάνεστε ότι στο σημείο αυτό μπαίνει ο Ακόστα) ο οποίος εργάζεται ως ξεναγός. «Είχαμε πάντα στο μυαλό μας τον Ακόστα" σημειώνει ο σκηνοθέτης Τζον Ρόμπερτς. «Έχει σπάνια χαρίσματα και κατάγεται από την Κούβα. Το μόνο ερώτημα ήταν αν θα μπορούσε να δουλέψει το ίδιο καλά και μπροστά στο φακό".

 

 

Ο περίφημος χορευτής βέβαια διέλυσε κάθε αμφιβολία του σκηνοθέτη αφού συνηθισμένος καθώς είναι στο μεγάλο κοινό αποδείχτηκε εξαιρετικά άνετος και φυσικός. Η ερώτηση, φυσικά, είναι μία: θα τον δούμε καθόλου να χορεύει στην ταινία; "Λίγο και διακριτικά", λέει ο σκηνοθέτης. "Υπάρχουν μερικές σκηνές που ο Ακόστα μαθαίνει σε παιδιά σάλσα. Αυτό είναι όλο". Μας αρκεί.

 

 

Στην Αγγλία, όπου έχει περάσει και το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, πρωταγωνιστικούς ρόλους του έχουν εμπιστευθεί το Εθνικό Μπαλέτο της χώρας αλλά και το Royal Ballet στο οποίο μεγαλούργησε από το 1998 έως το 2003. Κατά τα άλλα έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, ενώ, έχει κάνει κι ένα πέρασμα από το American Ballet Theatre.

 

 

Γεννημένος στις 2 Ιουνίου 1973 στην Αβάνα της Κούβας ο Κάρλος Ακόστα ήταν το ενδέκατο και τελευταίο παιδί μιας εξαιρετικά φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ένας οδηγός φορτηγού, και η μητέρα του συχνά υπέφερε από πολλαπλά προβλήματα υγείας. Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας και πήρε το δίπλωμά του το 1991.

Αφού πέρασε μια πενταετία στο Χιούστον, εντάχθηκε στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, το 1998. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, κυρίως επειδή συνδύαζε μοναδικά την αθλητική εμφάνιση με μια εξαιρετική πλαστικότητα, άρχισαν οι συγκρίσεις με τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ.