Μεταφέροντας στην οθόνη το μυθιστόρημα Η κυρία με τον Αριθμό 13 του Χοσέ Κάρλος Σομόζα, ο Καταλανός Χαουμέ Μπαλαγκερό (Rec) σκέφτηκε να αφηγηθεί ένα μακάβριο παραμύθι για τη σκοτεινή δύναμη των λέξεων κι έτσι να στρέψει το κλισέ της ρομαντικής εξιδανίκευσης των μεγάλων ποιητών προς την αιματηρή κινηματογραφική φαντασία που.

 

Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Σάμιουελ Σόλομον, ένας καθηγητής λογοτεχνίας, μόνος μετά την απροσδόκητη αυτοκτονία της γυναίκας που του υποσχέθηκε παντοτινή αγάπη και βασανισμένος από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, μέσα στους οποίους μια άγνωστη γυναίκα πέφτει θύμα ενός τελετουργικού φόνου.

 

Όταν ο Σόλομον ανακαλύπτει πως μία ακόμα γυναίκα, η Ρέιτσελ, που δουλεύει σε ένα strip club, εγκλωβισμένη σε έναν εκβιασμό σωματεμπορίας, για να ζήσει τον μοναχογιό της, βλέπει ακριβώς τα ίδια όνειρα, οδηγείται σε μια επικίνδυνη ανακάλυψη που συνδυάζεται με φριχτούς φόνους, έχοντας τη βοήθεια μιας πραγματίστριας συναδέλφου του από το πανεπιστήμιο.

 

Κι ενώ το θρίλερ ενώνει τις πληροφορίες με τέμπο και την ένταση που χαρακτηρίζει το στυλ του Μπαλαγκερό, μετά τη μέση αποτυγχάνει να παντρέψει νοηματικά την πλοκή με το κυρίως θέμα

Κι ενώ το θρίλερ ενώνει τις πληροφορίες με τέμπο και την ένταση που χαρακτηρίζει το στυλ του Μπαλαγκερό, μετά τη μέση αποτυγχάνει να παντρέψει νοηματικά την πλοκή με το κυρίως θέμα: αν το ζητούμενο είναι ο κίνδυνος που αναδίδουν οι στροφές και οι στίχοι πασίγνωστων ποιημάτων, το παιχνίδι του σασπένς εξαντλείται στην αγχώδη αναζήτηση του μεγάλου μυστικού.

 

Η έμπνευση είναι ο χαμένος κρίκος που μένει στα αζήτητα. Και ο πρωταγωνιστής Έλιοτ Κόουαν δεν ισορροπεί σταθερά σε έναν ρόλο που απαιτεί αίσθηση του επείγοντος και ποικιλία στην απόδοση της ανθρώπινης έκπληξης. Αντίθετα, η Φράνκα Ποτέντε του Τρέξε Λόλα Τρέξε είναι η ερμηνευτική άγκυρα της ταινίας.