Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΝΑ ΠΩΣ!
H Washington Post εξηγεί τι σημαίνει αυτό για τον καθένα μας

Οι εταιρίες παρακολούθησης έχουν δημιουργήσει συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν οποιονδήποτε μέσω του κινητού του τηλεφώνου, ακόμα κι αν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Αυτά τα συστήματα τα έχουν παρουσιάσει σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, πείθοντας πολλές να τα αγοράσουν. Το ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για τόσο εξελιγμένα που ούτε ο κάτοχος του κινητού αλλά ούτε και ο πάροχος τηλεφωνίας δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ ότι γίνονται υποκλοπές.

Έτσι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να παρακάμπτουν αποφάσεις δικαστηρίων που προστατεύουν τα δικαιώματα όσων πλέον θα παρακολουθούνται εν αγνοία τους.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ
Ηλεκτρονικοί χάρτες μπορούν να δείχνουν πού βρίσκεσαι, προς ποια κατεύθυνση ταξιδεύεις και πόσο γρήγορα, αξιοποιώντας πληροφορίες απ' τους πύργους κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείς, ακόμα κι όταν δε μιλάς στο τηλέφωνο. Τα συστήματα παρακολούθησης μπορούν επίσης να ειδοποιούν με συναγερμό όταν το άτομο υπό παρακολούθηση περάσει τα σύνορα ή αν πλησιάσει σε ένα συγκεκριμενο χώρο -όπως είναι ένα Προεδρικό Μέγαρο- ή αν πλησιάσει κάποιο άτομο που βρίσκεται επίσης υπό παρακολούθηση.
ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Κάθε φορά που ένα κινητό δέχεται κάποιο τηλεφώνημα, ή γραπτό μήνυμα ή ακόμα και ιντερνετικά δεδομένα συνδέεται αναγκαστικά στον πιο κοντινό πύργο κινητής τηλεφωνίας(που περιλαμβάνει τις κεραίες της). Έτσι οι πάροχοι εντοπίζουν ποιον πύργο χρησιμοποιούν οι πελάτες τους - ακόμα κι όταν κάνουν περιαγωγή δεδομένων -ώστε να κατευθύνουν τις υπηρεσίες τους. Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων, και σε κάποιες περιπτώσεις μοιράζονται μεταξύ διαφορετικών παρόχων.
ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ROAMING ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Όταν ένα τηλέφωνο συνδέεται σ' έναν πύργο, ενημερώνει τις βάσεις δεδομένων για την νέα τοποθεσία του χρήστη. Η τοποθεσία στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί σε άλλες εταιρίες, όπως είναι ο κανονικός πάροχος στην πατρίδα του χρήστη που χρησιμοποιεί περιαγωγή δεδομένων.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Τα εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού μπορούν να στείλουν μέσω υπολογιστών αιτήματα στις βάσεις δεδομένων για αποκάλυψη των πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία σου. Έτσι μπορούν να έχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την τοποθεσία σου, και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια - καναδυό τετραγώνων αν είσαι στην πόλη ή καναδυό χιλιομέτρων αν βρίσκεσαι σε αγροτική περιοχή.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Άλλα συστήματα εντοπισμού που λέγονται IMSI catchers μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν την ακριβή τοποθεσία κάποιου, συγκεντρώνοντας τα σήματα που κάθε κινητό εκπέμπει.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Ειδικοί στα ζητήματα ασφαλείας λένε αυτήν την τεχνολογία μπορούν να την αποκτήσουν διάφοροι χάκερς, εγκληματικές οργανώσεις και έθνη που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η δικαιολογία πως "όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί" δεν μπορεί πια να σταθεί όταν αρχίζουν και εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις...
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
7 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
flwros flwros 27.9.2016 | 10:05
Η τελευταία παράγραφος ακύρωσε την αξία όλου του άρθρου.
anemos77 anemos77 27.9.2016 | 13:27
Το άρθρο παρουσιάζει με πολύ απλοϊκό τρόπο την διαδικασία εντοπισμού και κατά την γνώμη μου μονομερώς. Σκεφτείτε όμως ότι αν χαθεί κάποιος ή κινδυνεύει , η συσκευή κινητής τηλεφωνίας μπορεί να του σώσει την ζωή
avatar Baron von Sternberg 27.9.2016 | 19:40
Όλα αυτά είναι πασίγνωστα και αυτονόητα. Ακόμη και με κλειστά τα δεδομένα, μόνο με την τηλεφωνική σύνδεση, το Google maps δείχνει την ακριβή θέση του κινητού, έστω και με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με την ταχύτητά του όταν υπάρχει σύνδεση με το internet. Άρα η εταιρεία τηλεφωνίας μπορεί αμέσως να βρει πού βρίσκεσαι, και μόνο επειδή έχεις ανοικτό το τηλέφωνο.
BeFree BeFree 29.9.2016 | 12:35
"Ακόμη και με κλειστά τα δεδομένα, μόνο με την τηλεφωνική σύνδεση,"
Και το GPS εννοείς μάλλον ;)
avatar 8bf88a17 27.9.2016 | 20:23
METΑΝΟΕΙΤΕ!!!
Lycos Lycos 28.9.2016 | 00:02
Εδώ και χρόνια όποιος θέλει να κρυφτεί δε χρησιμοποιεί κινητό κι αν χρησιμοποιεί κινητό σίγουρα δε θα χρησιμοποιεί το δικό του αλλά κάποιο καρτοκινητό της μιας φοράς. Αυτό το ξέρουν φυσικά και οι αρχές που δε βασίζονται σε τέτοια μέσα. Οπότε δεν ξέρω ποιο το νόημα εκτός του να ενταθεί η συνομωσιολογία περί Μεγάλου Αδελφού.
Maggellan Maggellan 28.9.2016 | 00:25
Ας ανησυχούν αυτοί που έχουν λόγους να ανησυχούν. Αυτοί που παρακολουθούν είναι και οι ίδιοι που φοβούνται μήπως παρακολουθούνται.
Αν και θα το θεωρήσω πολύ μεγάλη τιμή, αλλά και ασφάλεια για μένα να κάθονται κάποιοι και να παρατηρούν που πάω κάθε λεπτό.
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ