Μια 37χρονη είχε φαγούρα στα μάτια και τελικά οι γιατροί εντόπισαν κάτι πολύ σπάνιο στην ίριδα

Μια 37χρονη είχε φαγούρα στα μάτια και τελικά οι γιατροί εντόπισαν κάτι πολύ σπάνιο στην ίριδα Facebook Twitter
0

Μια 37χρονη γυναίκα πρόσφατα πήγε στο γιατρό διαμαρτυρόμενη για την έντονη φαγούρα στα μάτια της. Μετά από μια προσεκτική εξέταση, ο γιατρός εντόπισε αυτό το φαινομενικά περίεργο θέαμα στην ίριδα του ματιού.

Όπως αναφέρεται στο New England Journal of Medicine, η ανωμαλία που εμφανίζεται ως ένα κυματιστό δαχτυλίδι του ιστού που προεξέχει δεν είναι κάτι ανησυχητικό και επιστημονικά ονομάζεται "protruding iris collarette" (η επίσημη ονομασία αφορά την προεξέχουσα στεφάνη ίριδας και συνήθως εντοπίζεται σε ανθρώπους με ετεροχρωμία ή ανισοκορία).

Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος πάθησης που δεν επηρεάζει την όραση και η γυναίκα έβλεπε μια χαρά. Επίσης δε φέρει κανένα σύμπτωμα, και δεν απαιτεί καμία θεραπεία. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτό το παράδειγμα ήταν από τα πιο ιδιαίτερα.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί αυτή την υφή που κάνει την περιοχή να προεξέχει από την ίριδα, αλλά η γενετική μπορεί να εμπλέκεται. Όπως σημειώνεται από τους Κινέζους επιστήμονες που έγραψαν τη μελέτη, το εύρημα αυτό είναι μια φυσιολογική παραλλαγή.

Το στεφάνι γύρω από την περίμετρο της ίριδας είναι συνήθως επίπεδο, αλλά όχι σε αυτή τη σπάνια περίπτωση.

Όσο για την ασθενή, η φαγούρα και τα δάκρυα για τα οποία παραπονέθηκε ήταν το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης, και δεν συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την παράξενη ίριδά της.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ