Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Οι συμβουλές του Μακιαβέλι για τους καλούς ανθρώπους

Συμβουλές από τον πιο ρεαλιστή στοχαστή του δυτικού κόσμου για όσους δεν είναι γεννημένοι ηγεμόνες.

Ο Νικολό Μακιαβέλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1469. Είχε μια καλή, ουμανιστική εκπαίδευση και στην πρώτη του δουλειά υπηρέτησε ως γραμματέας της πόλης, συντάσσοντας κυβερνητικά έγγραφα.

 

Αμέσως μετά τον διορισμό του, η Φλωρεντία εξερράγη πολιτικά, απέλασε την οικογένεια των Μεδίκων, η οποία την είχε κυβερνήσει για εξήντα χρόνια, και υπέφερε δεκαετίες πολιτικής αστάθειας. Την περίοδο της δημοκρατίας ο Μακιαβέλι είχε μια σταδιοδρομία σε θέσεις μεγάλης ευθύνης, ιδιαίτερα σε στρατιωτικές και εσωτερικές υποθέσεις.

 

Με την πτώση της δημοκρατίας και την επάνοδο των Μεδίκων στην εξουσία ο Μακιαβέλι πέφτει σε δυσμένεια και αποκλείεται από όλα τα δημόσια αξιώματα. Το 1513 μετά την αποφυλάκισή του γιατί θεωρήθηκε ύποπτος συμμετοχής σε συνωμοσία εναντίων των Μεδίκων, αποσύρθηκε στο κτήμα του στο Σαν Κασιάνο όπου έγραψε το πιο γνωστό του έργο, τον Ηγεμόνα.

 

Ο Ηγεμόνας γράφτηκε στο πλαίσιο της κρίσης και ανισορροπίας που επικρατούσε στην πρωτοαστική κοινωνία της Φωρεντίας. Κυρίαρχο σε όλο το έργο είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην πολιτική: είναι δυνατόν να είσαι καλός πολιτικός και καλός άνθρωπος ταυτόχρονα; Και για τον Μακιαβέλι, δεδομένου του πώς πραγματικά ήταν ο κόσμος του, η απάντηση είναι όχι.

 

Πηγή: The School of Life

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή