This_Is_The_End*

This_Is_The_End* Facebook Twitter
2

Σαν σήμερα πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις. Βαριέμαι φρικτά τα μνημόσυνα και τα αναμνησιολογικά τους περιγράμματα. Η ζωή πάντοτε προχωράει μπροστά. Το ίδιο και η τέχνη.
 
Αναδημοσιεύω αυτό το παλιότερο χατζιδακικό ποστ σήμερα γιατί θεωρώ πως έχει σαφείς αναλογίες με αυτό που βιώνουμε. Και στην περίπτωση της ΕΡΤ αλλά και στη γενικότερη πολιτικοκοινωνική. 
 
Ένα τέλος εποχής βίωνε τότε ο Χατζιδάκις (και το δοξολογούσε μουσικά με αυτή τη συναυλία στο Καστελόριζο που μοιάζει σαν ρέκβιεμ), ένα παρόμοιο τέλος εποχής βιώνουμε και εμείς.
 
Σημασία έχει να το πάρουμε απόφαση και να προχωρήσουμε μπροστά. Με τον οπλισμό και τα εφόδια της πεθαμένης πια εποχής δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. Το πολύ πολύ μια καθησυχαστική μετατόπιση λίγο πριν την αναπόφευκτη ρήξη.
 
 
Σε ποιόν ανήκει το τέλος Μάνο Χατζιδάκι;
 

 

Η συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι στο Καστελόριζο στις 22 Αυγούστου του 1991 αποτελεί αφενός ένα σπάνιο ντοκουμέντο και αφετέρου σηματοδοτεί με τον τελεσίδικο τρόπο που έχει η τηλεοπτική εικόνα το τέλος μιας ολόκληρης εποχής μέσα στην οποία γεννήθηκε, ανδρώθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις.    
 
 
 
 
 
 
Βλέποντας αυτό το βίντεο δε μπόρεσα παρά να σκεφτώ πως αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το οπτικό ρέκβιεμ αυτού του μεταπολεμικού καλλιτεχνικού ρεύματος που στο πρόσωπο του Χατζιδάκι και μερικών άλλων βρήκε μερικούς από τους ιδανικούς του εκφραστές.     
 
 
 
 
 
Ήταν χρόνια δύσκολα και ρευστά αυτά πού δραστηριοποιήθηκαν αλλά είχαν ως βασικό τους συστατικό την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα και έναν πνευματικό πυρήνα αξιοθαύμαστα στέρεο.    
 
 
 
 
Η εποχή όλων αυτών των μεταπολεμικών "ιερών τεράτων" τότε στα 90ς τελείωνε (και διεθνώς) καθώς οι baby boomers επελαύναν κυκλωνικά και καταλάμβαναν τα διάφορα ηγετικά πόστα, καθώς το ηλεκτρονικό σύννεφο είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται και οι εναρκτήριες σκηνές από τα επόμενα επεισόδια του έργου μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου είχαν ήδη αρχίσει να παίζονται.  
 
 
 
 
 
Τους παρατηρώ όλους μαζί και καθένα χωριστά. Ο Χατζιδάκις ζει ένα τελευταίο κρατικοτηλεοπτικό revival, ο φίλος του ο senior Καραμανλής είναι ξανά πρόεδρος της Δημοκρατίας, η δεξιά (έστω και μητσοτακική) είναι πάλι στην εξουσία. Όλα μοιάζουν σαν μερικά (γαλάζια) χρόνια πριν.     
 
 
 
 
Και όμως είναι ο τελικός ρόχθος μιας ολόκληρης εποχής που είχε τελειώσει ως παράγων καλλιτεχνικού προσυλητισμού και επιδραστικότητας καθώς η ιδιωτική τηλεόραση και ραδιοφωνία θα ολοκλήρωναν την επόμενη εικοσαετία τον πασοκικό εκμαυλισμό που είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 80.  
   
 
 
 
Προσωπικό αγαπημένο στιγμιότυπο στο πεντηκοστοόγδοο λεπτό όταν ο Ηλίας Λιούγκος και η Νανά Μούσχουρη τραγουδάνε το Αστέρι του Βοριά ακαπέλα και ο Χατζιδάκις υποτυπωδως και  λυγμικά διευθύνει. Ανατριχιάζω κάθε φορά όταν το βλέπω.  
 
 
 
 
Γιατί όντως σε λίγο καιρό
ο Χατζιδάκις θα ήταν έξω από τον χρόνο.    
 
   
 
 (ο Μάνος Χατζιδάκις αν ζούσε σήμερα θα ήταν 88 χρονών) 

 

 

Διάφορα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

σχόλια

2 σχόλια
Ευχαριστώ πολύ, πραγματικά συγκινήθηκα. Όντως τέλος εποχής κι εγώ ούτε στη μια εποχή ούτε στην άλλη, έλαχε να πέσω στη μέση, τουλάχιστον πρόλαβα ζωντανούς κάποιους θρύλους...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ