ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Από τέλη Μαΐου έως τον Οκτώβριο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ(Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας) φιλοξενεί εθελοντές στη Ζάκυνθο, όπου λειτουργεί το μοναδικό Εθνικό Πάρκο για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο. Εδώ καλείσαι -αφού βέβαια περάσεις από ειδική εκπαίδευση από τους επιστήμονες της οργάνωσης- να προστατεύσεις από τους... ξένους εισβολείς (ανθρώπους και ζώα) τις φωλιές, τις μητέρες και τους νεοσσούς. Η δουλειά είναι αρκετά σκληρή, καθώς απαιτεί πρωινό ξύπνημα, αλλά και δουλειά κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Θα μείνεις:Σε κατασκηνώσεις που διαθέτουν τα στοιχειώδη (κρύο ντους, εστίες και ψυγεία υγραερίου, μαγειρικά σκεύη, μαχαιροπίρουνα, πιατικά).

Θα πληρώσεις: €75 σύνολο για διαμονή, εκπαίδευση, ετήσια συνδρομή στην οργάνωση, ένα T-shirt, κι ένα βιβλιαράκι για τη βιολογία της χελώνας. Αν αρχίσεις πριν τη 15η Μαΐου ή μετά την 20η Σεπτεμβρίου (προφανώς για φέτος το δεύτερο, αλλά κράτα και την πρώτη ημερομηνία για του χρόνου) στις παραλίες ωοτοκίας, δικαιούσαι έκπτωση 30%. Όσο για τα έξοδα μετάβασης και διατροφής, δικά σου.

ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Μαρίνα Γλυφάδας 3Η, 166 75, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8982600, fax: 210 5237342, e-mail: volunteers@archelon.gr

ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων προσφέρει τα Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον. Από τις φετινές προτάσεις της, ξεχωρίζουμε τις... πιο κοντινές σε νερό:

Αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων στον Ατάβυρο Ρόδου (3/7-18/7). Ο Ατάβυρος είναι περιοχή NATURA, με εύφορες κοιλάδες, και ένα δάσος από κυπαρίσσια, το οποίο αποτελεί Μνημείο της Φύσης. Παραλία του, η γνωστή Γλυφάδα.
Αποκατάσταση, καθαρισμός και διάνοιξη καλντεριμιού μέσα στο μικρό και απομονωμένο χωριό Αμβρακιά (7/8-22/8), κοντά στην πόλη του Θέρμου. Το χωριό διαθέτει κι έναν όμορφο καταρράκτη, ιδανικό για μπάνιο.
Καθαρισμός και σηματοδότηση παλιών μονοπατιών στη Τζια (13/7-22/7 και 27/7-5/8). Σημείωσε ότι το νοτιοανατολικό μέρος του νησιού έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΝATURA 2000.
Συντήρηση των χώρων του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, στην Τήλο (5/7-21/7, 23/7-8/8 και 9/8-25/8). Το μοναστήρι χρονολογείται από το 15ο αιώνα και οι τοπικές αρχές θέλουν να το μετατρέψουν σε ξενώνα.
Στο Οίτυλο (12/7-28/7, 30/7-15/8 και 16/8-1/9), το παλιό εμπορικό λιμάνι της Μάνης κοντά στην Αρεόπολη, θα δουλέψεις καθαρίζοντας και σηματοδοτώντας μονοπάτια. Επίσης θα κάνεις καθαρισμό παραλιών και δασοπροστασία σε βάρδιες.
Στον Άθω της Χαλκιδικής (10/7-22/7 και 245/8-4/9) άνδρες εθελοντές θα εργαστούν για την ανακαίνιση των χώρων του Κελιού του Αγίου Γεωργίου Φανερωμένου. Ακόμα, θα μάθουν πώς να φτιάχνουν λιβάνι και κεριά (μάθε τέχνη κι άσε την).

Θα μείνεις: Η διαμονή και η διατροφή καλύπτεται από το φορέα που φιλοξενεί το πρόγραμμα, συνήθως σε σχολεία, γυμναστήρια ή σκηνές. Μην ξεχάσεις όμως το sleeping bag σου.

Θα πληρώσεις: Το ποσό συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα είναι €120, για κάθε επιπλέον €80, συν τα έξοδα ταξιδιού.

ΠΕΕΠ, Βερανζέρου 15 (Πλ. Κάνιγγος), 10677 Αθήνα, τηλ.: 210 3825506, fax: 210 3814682 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cvgpeep.gr

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ!

Η ακριτική Κάρπαθος είναι η πρώτη πρόταση των καλοκαιρινών camps του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Αν την διαλέξεις, για το διάστημα 23/7 - 7/8, θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για την αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου ενημέρωσης της οργάνωσης στο Διαφάνι, για την ανάπλαση παραδοσιακών μονοπατιών και τον καθαρισμό των παραλιών περιμετρικά των ακτών τη Βόρειας Καρπάθου και της νήσου Σαρίας.

Επόμενος σταθμός Κυκλάδες και δη Σίφνος. Από τις 26/7 μέχρι τις 22/8, έξι τυχεροί-ές θα οργανώσουν ενημερωτικά περίπτερα στις Καμάρες και την Απολλωνία, θα καθαρίσουν παραλίες και θα ενημερώσουν τους λουόμενους για τις οικολογικές αξίες του νησιού... γενικώς θα έχουν ένα busy πρόγραμμα αλλά και τη δυνατότητα χαλάρωσης στις ομορφιές του νησιού!

Τέλος για όσους προτιμούν το βουνό, υπάρχει κι αυτό, με το πρόγραμμα της Πυλήνης, στην ορεινή Ναυπακτία. Πολλές οι δραστηριότητες για τις2 μέχρι τις 13 Αυγούστου: Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις τοπικές παραδόσεις, καθαρισμός, συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών σε παλιά μονοπάτια, καθαρισμός ρεμάτων, περιηγήσεις...

Θα μείνεις: Σε ξενώνες, κάμπινγκ και bungalows (ανάλογα με την περίπτωση), ευγενική προσφορά της οργάνωσης, η οποία επίσης εξασφαλίζει μειωμένες τιμές για το φαγητό σου.

Θα πληρώσεις: €35 για τη συμμετοχή σου.

Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Μαμάη 3 (πάροδος στην Αχαρνών 65), 10440 Αθήνα, τηλ./fax: 210-8228795, e-mail: info@medsos.gr/ medsos@medsos.gr . Για συμπλήρωση αιτήσεων on-line, στη διεύθυνση http://www.medsos.gr

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ BIRD WATCHING

Πιστή στο ραντεβού της και φέτος το καλοκαίρι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ). «Οι εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές αξιοποιώντας το χρόνο τους δημιουργικά. Να συμμετάσχουν σε εργασίες πεδίου αλλά και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, διαδίδοντας το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος σε ντόπιους και επισκέπτες» μας λέει με προτροπή η Μάρω Σαββοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της οργάνωσης.

Βάσεις των εθελοντικών προγραμμάτων αυτή τη φορά, η Σύρος και η Πύλος. Στην ωραία Ερμούπολη Σύρου, κατ' αρχήν, από τις 15/6 ως τις 10/9, ο λόγος στην ενημέρωση! Για τα πουλιά του Αιγαίου, τη σημαντική φυσική κληρονομιά της Σύρου, τη φύση και την αξία των μικρών νησίδων και των προστατευόμενων περιοχών και ό,τι άλλο προκύψει.

Στην Πύλο οι δράσεις αφορούν τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, το σημαντικότερο νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό για τα πουλιά στα Βαλκάνια. Εδώ από τις 20/6 ως τις 20/8, θα ενημερώσεις, θα ξεναγήσεις, θα περπατήσεις ξεναγώντας, και θα βοηθήσεις στην προστασία του χαμαιλέοντα από κατασκηνωτές και συλλέκτες.

Θα μείνεις: Στη Σύρο, θα φιλοξενηθείς σε σπίτι, αρκεί να διαθέτεις sleeping bag. Στην Πύλο θα επιβαρυνθείς €4 περίπου την ημέρα για διαμονή σε οργανωμένο camping. Α, και μην ξεχάσεις το sleeping bag και τη σκηνή σου.

Θα πληρώσεις: Αν είσαι μέλος της οργάνωσης (δεν είσαι;!) η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Σύρου είναι δωρεάν, αν δεν είσαι, το κόστος είναι €30. Στην Πύλο €30 για τα μέλη και €60 για τα μη. Επίσης, καλύπτεις και τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Βασ. Ηρακλείου 24, 10681 Αθήνα, τηλ./fax: 210 8228704, 8227937. Δηλώσεις συμμετοχής και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της οργάνωσης www.ornithologiki.gr

ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ MONACHUS MONACHUS

Αν βέβαια προτιμάς να βοηθήσεις στην προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας, σπεύσε να κλείσεις θέση στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΜΟm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φύσης), που «τρέχει» από 1η Ιουνίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου στην Αλόννησο, τη Σκόπελο, τη Σκιάθο και την Κίμωλο. Τι είναι αυτό που κάνει τα προγράμματα της MΟm ιδιαίτερα δημοφιλή; «Οι εθελοντές μας είναι κυρίως νέα παιδιά με μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα. Κάθε καλοκαίρι ενημερώνουν πάνω από 21.000 επισκέπτες νησιών και απ' ό,τι μας λένε επιστρέφοντας, οι δύο εβδομάδες κοντά στη MOm και στον κόσμο, τους μένουν αξέχαστες. Γι' αυτό και πολλοί δηλώνουν συμμετοχή κάθε χρονιά!» εξηγεί με ενθουσιασμό η Πέπη Λαγωνίκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Ευαισθητοποίησης της οργάνωσης.

Θα μείνεις - θα πληρώσεις: Η οργάνωση θα σου παράσχει τη σχετική εκπαίδευση, ενημερωτικό υλικό και διαμονή.

Mom, Σολωμού 18. 106 82 Αθήνα, τηλ.: 210 5222888, e-mail: support@mom.gr, www.mom.gr

 

Tips για να είσαι συνειδητός εθελοντής:

1. Μάθε τους στόχους της οργάνωσης που έχεις επιλέξει.
2. Ρώτα με ποιον τρόπο η δουλειά που θα προσφέρεις θα συμβάλει στο έργο της οργάνωσης.
3. Ενημερώσου για τη φύση (και τις ώρες) της δουλειάς που θα αναλάβεις.
4. Φρόντισε να εκπαιδευτείς αναλόγως αν η συμμετοχή σου το προϋποθέτει.
5. Μάθε πόσοι ακόμα εθελοντές συμμετέχουν στο πρόγραμμα.