Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!"

Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter
11
Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter
Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στην Παλμύρα μετά την κατάληψη της αρχαίας πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Oι επιθέσεις στην Παλμύρα ξεκίνησαν στις 14 Μαΐου. Την ίδια μέρα η είδηση που μεταδόθηκε από όλα τα πρακτορεία έγραφε: Tο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές ήταν σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τα ερείπια της Παλμύρας, πόλης που ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας επιτείνονται για το τι θα συμβεί στο μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ , αν αναλογιστεί κανείς την τύχη που είχαν αρχαιολογικοί χώροι που έπεσαν στα χέρια του ISIS στο Ιράκ, τους οποίους λεηλάτησαν και κατέστρεψαν.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Μαΐου, η Παλμύρα περνά στον έλεγχο των τζιχαντιστών. Η άλωση ξεκινά από τα βόρεια της πόλης και μέσα σε λίγες ώρες η μαύρη σημαία του ISIS υψώνεται πάνω από τα αρχαία ερείπια της ιστορικής πόλης. Η παγκόσμια γνώμη σοκάρεται. Η υπηρεσία αρχαιοτήτων στη Συρία και η Oυνέσκο απευθύνουν εκκλήσεις. Μέσα στις επόμενες ώρες γίνονται αφιερώματα για την αρχαία πόλη και την αναμφισβήτητη σημασία της στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το μήνυμα "Σώστε την Παλμύρα" με φόντο τα αρχαία αριστουργήματα ξεχύνεται ορμητικά στο ίντερνετ... 

Λίγες μέρες αργότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μεταδίδουν τον όλεθρο της σφαγής στην Παλμύρα. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στην Παλμύρα μετά την κατάληψη της αρχαίας πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι αναφορές από την περιοχή κάνουν λόγο για ακραίους ισλαμιστές που εκτελούν ανθρώπους μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από την περιοχή και την είσοδό τους στην πόλη." Οι τρομοκράτες σκότωσαν περισσότερους από 400 ανθρώπους και ακρωτηρίασαν τα πτώματά τους υπό το πρόσχημα ότι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση και δεν εκτελούσαν τις εντολές τους" μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας επικαλούμενο κατοίκους της πόλης.

Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταγράφει τις εξελίξεις στη Συρία μέσα από ένα δίκτυο πηγών που διαθέτει εντός της χώρας, ανέφερε ότι ορισμένοι άνθρωποι στην Παλμύρα αποκεφαλίστηκαν, όμως δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, είπε μόνο ότι τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την πτώση της πόλης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 στρατιώτες και πολλοί περισσότεροι "έχουν εξαφανιστεί και δεν είναι σαφές το πού βρίσκονται".

24 ώρες μετά, το Συριακό Παρατηρητήριο επιστρέφει με πιο επίσημο απολογισμό και αναφέρει πως η οργάνωση Ισλαμικό κράτος εκτέλεσε τουλάχιστον 217 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους άμαχοι. Οι ακριβείς αναφορές επικαλούνται αποδείξεις ότι εκτελέστηκαν 67 άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, και 150 μέλη των συριακών δυνάμεων από τους τζιχαντιστές του EI σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Χομς από τις 16 Μαΐου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους μικρά παιδιά με τους γονείς τους. Κάποια από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν ή σφαγιάστηκαν με μαχαίρια μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Το Παρατηρητήριο έδωσε τον απολογισμό αυτό μερικές ώρες αφού τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν πως το EI διέπραξε μία "σφαγή" στην Παλμύρα, σκοτώνοντας περίπου 400 αμάχους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Τα μεγάλα μέσα της Δύσης μεταδίδουν την είδηση της καταστροφής και μαζί τρεις φωτογραφίες από τα 24ωρα που ακολούθησαν την άλωση της Παλμύρας. Στις δύο εικόνες διακρίνονται στρατιώτες αιχμάλωτοι των τζιχαντιστών και η λεζάντα αναφέρει πως θα εκτελεστούν από τους τζιχαντιστές. Η τρίτη φωτογραφία, με κρέντιτ φωτορεπόρτερ της Δύσης φέρεται να δείχνει τις σορούς ανθρώπων που ο ISIS εκτέλεσε στην Παλμύρα.

Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους μικρά παιδιά με τους γονείς τους. Κάποια από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν ή σφαγιάστηκαν με μαχαίρια μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter
Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter

Στις 25 Μαΐου, η πολεμική αεροπορία της Συρίας περνά στην αντεπίθεση με 15 αεροπορικές επιδρομές στην πόλη και τα προάστια της Παλμύρας. Στόχος είναι τα κτίρια του στρατού που έχουν καταλάβει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοινώνει πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέληξαν σε "κατ'αρχήν" συμφωνία για να προσφέρουν υποστήριξη από αέρος σε ορισμένες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Οι ΗΠΑ πάντως σιωπούν και δεν σχολιάζουν την ανακοίνωση. Την Δευτέρα ξεκινούν οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και η επιχείρηση ανάκτησης της πόλης. Πάνω από τα μνημεία φαίνεται και πάλι καπνός. 

Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter
Η έκκληση των ανθρώπων της Παλμύρας: "Κλάψτε για τις ζωές μας, όχι για τα μνημεία μας!" Facebook Twitter

Την Τρίτη το βράδυ, οι ακτιβιστές της Παλμύρας καταγγέλουν προπαγάνδα που οδήγησε στην ισοπέδωση της πόλης. Οι ακτιβιστές και οι ντόπιοι δημοσιογράφοι κατακλύζουν το Twitter με μηνύματα που διαψεύδουν τις φωτογραφίες ντοκουμέντα με αιχμαλώτους και νεκρούς στο δρόμο. Στις αναφορές τους κάνουν λόγο για ψέμματα που έδωσαν αφορμή στον Μπασάρ αλ Άσαντ να πραγματοποιήσει επιθέσεις από αέρος και να καταστρέψει την πόλη. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως σπίτια αμάχων και όχι αρχηγεία των τζιχαντιστών, επλήγησαν από τα συριακά αεροπλάνα και αρνούνται τον αριθμό των νεκρών που μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία μέσω του Συριακού Παρατηρητηρίου και των συριακών μέσων. Αντιθέτως, υποστηρίζουν πως η κατάσταση στην πόλη δεν είναι αυτή που η παγκόσμια κοινότητα θεωρεί και επιτίθενται στον Άσαντ για πολεμική προβοκάτσια που στοίχισε τη ζωή πολιτών. Μεταξύ των θυμάτων από τις επιδρομές, που θεωρητικά θέλουν να σώσουν την Παλμύρα από τους τζιχαντιστές, είναι όπως υποστηρίζουν και ο Mohamed Noor, ένα 9χρονο αγόρι που βρήκε το θάνατο όταν το τέμενος στο οποίο προσεύχονταν ισοπεδώθηκε. Μαζί με τις καταγγελίες δίνονται στη δημοσιότητα και βίντεο από την πραγματική καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι "επιδρομές σωτηρίας".

Όσο και αν οι εκ διαμέτρου αντίθετες αναφορές από τα δύο στρατόπεδα προκαλούν σύγχυση, η αλήθεια είναι πως μέσα σε όλη αυτή την ιστορία, η διεθνής κοινότητα και τα timeline στα social media (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) μοιάζουν να ξεχνούν ή να παραμελούν κάτι. "Είναι αυτά τα ερείπια πιο σημαντικά από τις ανθρώπινες ζωές;" Αυτό είναι το ερώτημα που οι κάτοικοι της Παλμύρας θέτουν σήμερα σαν έκκληση αγωνίας για την επιβίωσή τους. Η προσπάθεια που γίνεται αποσκοπεί στο να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στις ζωές τους και όχι στις εικόνες της μεγαλοπρεπούς αρχαίας πόλης και των μνημείων. Τα social media των Σύριων προσπαθούν να στείλουν το μήνυμα με σκίτσα και μηνύματα, όσο η Δύση κάνει υποθέσεις για την τύχη του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς και όσο οι φωτογραφίες των νεκρών εξακολουθούν να χάνουν τη θέση τους στα πρωτοσέλιδα, από τους αρχαίους ναούς.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "Η καταστροφή των μνημείων της Παλμύρας είναι ένα ασυγχώρητο έγκλημα από όλους. Ωστόσο το να σκοτώνονται άνθρωποι είναι κάτι που χρήζει δημόσιας διαβούλευσης. Ο Μπαν Κι Μουν είναι ανήσυχος. Ο κόσμος όλος είναι ανήσυχος. Για τις πέτρες, όχι για τις ζωές μας."

 

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "Oι άνθρωποι της Συρίας και τα μνημεία της Παλμύρας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "Γιε μου τα μνημεία είναι πιο σημαντικά από όσο ήταν η ζωή σου."

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "Ο Μπαν Κι Μουν, συγκλονισμένος για την τύχη της αρχαίας Παλμύρας. Καμία αναφορά στο αίμα των ανθρώπων."

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Όταν η Δύση κατορθώνει να διαλύσει ένα κράτος όπως το Ιράκ και μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Αλ Κάιντα, πώς είναι δυνατόν να μη μπορεί να εξουδετερώσει τους τζιχαντιστές; Μήπως όλα γίνονται για να χαίρεται καλύτερα ο λύκος στην αναμπουμπούλα; Όπου "λύκος" οι πολυεθνικές των πετρελαίων και κάθε λογής συμφερόντων που ελέγχουν άλλωστε τις δυτικές κυβερνήσεις.
Δεν περίμενα ότι θα έβλεπα κάτι που να πλησιάζει το Απόλυτο Κακό στην εποχή μας, αλλά να που υπάρχει, το ISIS είναι απειλή για την ανθρωπότητα.
Όχι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι "either/or" η λύπη.Γιατί δε μπορούμε να λυπόμαστε και για τις ζωές που χάνονται χωρίς λόγο ΚΑΙ για τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας που καταστρέφονται επίσης χωρίς κανένα λόγο;Η θλίψη, η συμπόνοια και η επιθυμία να κάνεις κάτι για να αλλάξεις θετικά μια κατάσταση δεν είναι σαν, ξέρω γω, ένα ποτήρι νερό. Δεν τελειώνει όσο το χρησιμοποιείς ούτε έχεις μια προκαθορισμένη ποσότητα για να εκμεταλλευτείς όπως πρέπει.
Βασικά ήθελα να σου απαντήσω ότι μπορείς να κάνεις ανάρτηση στο facebook και για τα 2, οπότε μην άγχεσαι. Αλλά προς θεού μη σου στερέψουν τα δάκρυα κια δεν έχεις μετά γα τα παιδιά στην Αφρική που πεινάνε. ''Φιλάνθρωποι'' και drama queen του διαδικτύου μια ακόμα μάστιγα που βαπτίζεται ευαισθητοποίηση
Καλα τωρα σοβαρολογειτε:Ακομα δεν εχετε καταλαβει οτι η ανθρωπινη ζωη δεν εχει καμια αξια για τους κρατουντες ειτε βρισκονται στην Παλμυρα,ειτε στο Ιρακ,ειτε στο Αφγανισταν,ειτε στην Ελλαδα σε τελικη αναλυση:Προς τι ο πονος:Το εχω ξαναπει εδω μεσα.Δεν ειμαστε τιποτα παραπανω απο παραπλευρες απωλειες.