Το καινούριο έργο του Wild Drawing(a.k.a WD) έγινε στην Ινδονησία και έχει τον τίτλο «Money Kills» . To έργο του καλλιτέχνη από το Μπαλί ο οποίος ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, παραπέμπει στην δυνατή εικόνα του φωτογράφου Eddie Adams.

 Διαβάστε την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει o WD τον περασμένο Απρίλιο στο LIFO.gr

 


 

 

 

 

 

 

Η ιστορία της φωτογραφίας

 

O Adams τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία του στο Βιετνάμ  κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης του Νοτίου Βιετνάμ (περισσότερο γνωστού ως Viet Cong)   και του Βορείου Στρατού του Βιετνάμ εναντίων δυνάμεων της «επίσημης» δημοκρατίας του Βιετνάμ(Νότιο Βιετνάμ), των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Δυο Βιετναμέζοι κρατούν έναν Βιετκόνγκ κρατούμενο. Αργότερα οι στρατιώτες απομακρύνονται και ένας άντρας εμφανίζεται με περίστροφο. Για τον Adams η εικόνα ενός Βιετκόνγκ να τον απειλούν με περίστροφο ήταν κάτι συνηθισμένο. Οι στρατιώτες συνήθιζαν να τους τρομοκρατούν με αυτόν τον τρόπο χωρίς να τους πυροβολούν. Ο άντρας όμως, ο στρατηγός Loan,  πυροβολεί τον Nguyễn Văn Lém.

 Ο Lem σύμφωνα με τον Loan ήταν προδότης που συνεργαζόταν τόσο με τους Βιετκόνγκ όσο και με την αστυνομία του Νοτίου Βιετνάμ.

Αργότερα ο φωτογράφος θα απολογηθεί στο TIME λέγοντας ότι ο στρατηγός Loan ήταν «ήρωας» και εξέφρασε την λύπη του για το αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του. Ο στρατηγός Loan θα πεθάνει το 1998 εξόριστος στην Αμερική. Ο φωτογράφος Eddie Adams θα πεθάνει το 2004.

 

 

 

 

Λεπτομέρεια: Παρατηρήστε και την αναφορά στην γνωστή φωτογραφία με πρωταγωνίστρια την  Κιμ Φούκ, το κορίτσι σύμβολο του Βιετνάμ που τρέχει γυμνό στο δρόμο.  Την φωτογραφία είχε τραβήξει ο 21χρονος τότε φωτογράφος Χιουν Κονγκ Ουτ ο οποίος είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στις 8 Ιουνίου 1972.  Το τότε κορίτσι της φωτογραφίας σήμερα είναι μια 53χρονη γιατρός.