Μπορεί η στιγμή που ένα μουσικό φεστιβάλ αποκαλύπτει την αφίσα του να μην προκαλεί το ίδιο γραφιστικό ενδιαφέρον όσο τα αποκαλυπτήρια μίας κινηματογραφικής αφίσας ή της αφίσας ενός φεστιβάλ κινηματογράφου- αλλά τα παρακάτω πόστερ αποτελούν σίγουρα την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.


Ο λόγος που οι αφίσες των μουσικών φεστιβάλ δεν έχουν τόσο συχνά καλλιτεχνικό ενδιαφέρον έχει να κάνει με καθαρά πρακτικούς λόγους: Συνήθως η πληθώρα των συγκροτημάτων που αναγκαστικά πρωταγωνιστούν πιάνοντας το μεγαλύτερο μέρος τους δεν αφήνει πολλά περιθώρια εμπνευσμένου σχεδιασμού.


Το έργο της εύρεσης των γραφιστικών διαμαντιών που επιβεβαιώνουν τον κανόνα έχει αναλάβει, επί γαλλικού τουλάχιστον εδάφους, η δημιουργική ομάδα Topaff που κάθε χρόνο συλλέγει όλες μας όλες τις αφίσες μικρών και μεγάλων μουσικών φεστιβάλ της χώρας ξεχωρίζοντας τις πιο εντυπωσιακές απ' αυτές και εκδίδοντάς τες έπειτα σε ένα ειδικό λεύκωμα.


Για το 2014 η Topaff ξεχώρισε από 350 συνολικά αφίσες τις 100 πιο όμορφες – με κύριο κριτήριο την πρωτοτυπία, και εμείς με τη σειρά μας διαλέξαμε τις 40 που μας άρεσαν περισσότερο.


Ιδού!
-Α.Γ.