Το αγρόκτημα «Το Εκλεκτό» βρίσκεται κοντά στα Βίλια στην θέση Οινόη, μία ώρα σχεδόν από την Αθήνα.
Το αγρόκτημα «Το Εκλεκτό» βρίσκεται κοντά στα Βίλια στην θέση Οινόη, μία ώρα σχεδόν από την Αθήνα.

 

Ίσως να είναι κοινότοπο να πεις ότι η κρίση των τελευταίων ετών άλλαξε θεαματικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Ίσως είναι κοινότοπο να επαναλάβεις αυτό που επανειλημμένα έχει λεχθεί, ότι η κρίση γέννησε ευκαιρίες. Όμως όταν βλέπεις τον Κώστα Φραγκάκη -που πήρε την απόφαση να κάνει μια μεγάλη στροφή στη ζωή του- να παρουσιάζει με μεγάλη ικανοποίηση τα εξαιρετικά προϊόντα που προέκυψαν από τη νέα του δραστηριότητα, διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει τίποτα κοινότοπο σε αυτό. Αισθάνεσαι ότι η παραγωγική δημιουργικότητα έχει την ικανότητα να σε αναγεννήσει.


Ο Κώστας Φραγκάκης είναι ο δημιουργός του αγροκτήματος «Το Εκλεκτό» που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στην Οινόη σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και παράγει γάλα που τροφοδοτεί με ποιοτική πρώτη ύλη τη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών που πρόσφατα κατασκευάστηκε στον Ασπρόπυργο. Ο Κώστας δεν είναι κτηνοτρόφος και γαλακτοπαραγωγός κατά παράδοση. Έως πριν από τέσσερα χρόνια αντικείμενο απασχόλησής του ήταν οι μηχανολογικές κατασκευές αφού αυτό είχε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και είχε εξασκήσει επί είκοσι χρόνια μέσω της τεχνικής του εταιρίας. Όμως η οικοδομή που τροφοδοτούσε τη δουλειά του «βούλιαξε» στην τρικυμία της ύφεσης και ο ίδιος αναζήτησε κάτι νέο και όπως ο ίδιος ξομολογείται: «Πάντα είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και αγαπούσα ότι συνδεόταν με αυτήν και έτσι σκέφτηκα ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημιουργήσω ένα προϊόν που να έχει απόλυτη σχέση με τον πρωτογενή τομέα και να είναι ποιοτικό».

 

Πιστεύω ότι παρ' όλο που διανύουμε μια δύσκολη περίοδο υπάρχει μια στροφή του Έλληνα καταναλωτή προς τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα, δεν αποτελεί βέβαια την πλειοψηφία υπάρχει όμως μια ολοένα αυξανόμενη τάση αναζήτησης της ποιότητας.


Το αγρόκτημα «Το Εκλεκτό» βρίσκεται κοντά στα Βίλια στην θέση Οινόη, μία ώρα σχεδόν από την Αθήνα. «Ο τόπος δημιουργίας του αγροκτήματος μού ήταν απόλυτα οικείος, τον γνωρίζω και τον επισκέπτομαι για πάνω από 30 χρόνια μιας και εκεί βρίσκεται το εξοχικό μας σπίτι», λέει ο Κώστας ξετυλίγοντας την σύντομη αλλά μεστή παραγωγικά ιστορία του.


Στην περιοχή υπήρχε ένας παλιός στάβλος ο οποίος όταν αποφασίστηκε η μεγάλη στροφή πέρασε στην κυριότητά του, ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, ένα έργο δύσκολο στο οποίο τον βοήθησαν ζωοτέχνες και κτηνίατροι που γνώριζαν καλά το αντικείμενο. «Είχα την τύχη στα πρώτα μου βήματα να έχω δίπλα μου έναν φίλο μου κτηνίατρο που με καθοδηγούσε συνεχώς .Έτσι κάπως διαμόρφωσα τον στάβλο για να υποδεχτεί τα πρώτα 15 ζώα που αγόρασα στις αρχές του 2013», λέει ο Κώστας και συνεχίζει: «Μετά από ένα περίπου χρόνο και έχοντας μια αρκετά καλή εικόνα, διαπίστωσα πως παράγοντας γάλα και πουλώντας το χύμα σε γαλακτοκομικές εταιρίες και τυροκομεία ο στάβλος δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμος .Έτσι ορμώμενος από την ζήτηση που είχε το γάλα από συγγενείς, φίλους και γνωστούς που ήξεραν για την φάρμα αποφάσισα να προχωρήσω στην τυποποίηση και διάθεση του στην αγορά χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους».

 

 


Τότε, στις αρχές του 2014, ήταν που δημιουργήθηκε η μονάδα τυποποίησης στον Ασπρόπυργο και τα προϊόντα που έφτιαχνε ο Κώστας απέκτησαν, προστιθέμενη αξία, όνομα και δικό τους δίκτυο διανομής. Σήμερα «Το Εκλεκτό» παράγει φρέσκο γάλα χαμηλής παστερίωσης, γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό, γιαούρτι πρόβιο παραδοσιακό, ρυζόγαλο, κρέμα βανίλια, κρέμα σοκολάτα ΚαCow, φέτα ΠΟΠ και ακόμη ζελέ και μουσταλευριά». Η διάθεση των προϊόντων γίνεται σε φούρνους, μίνι μάρκετ και καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.


Αυτή την εποχή ο στάβλος διαθέτει 70 αρμέξιμες αγελάδες και 250 πρόβατα ενώ αριθμός των ζώων αυξάνεται σταδιακά από γέννες ζώων απ' όπου κρατούνται κυρίως τα θηλυκά. Ο Κώστας Φραγκάκης εξηγεί: «Το εργοστάσιο μας επεξεργάζεται γύρω στους 2 με 2,5 τόνους γάλα ημερησίως για όλα τα προϊόντα μας. Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτουμε έναντι των άλλων εταιριών είναι ότι το γάλα μας είναι πράγματι φρέσκο αφού εμείς αρμέγουμε κάθε απόγευμα και το γάλα βρίσκεται στον καταναλωτή την άλλη μέρα το πρωί διότι η φάρμα μας βρίσκεται 40 χλμ από την Αθήνα».


Η συνταγή των εξαιρετικών προϊόντων που φτιάχνει «Το Εκλεκτό» δεν είναι μυστική. «Οι σωστές τροφές (σιτάρι-κριθάρι-ένσηρωμα-καλαμπόκι) σε συνδυασμό με τη βοσκή των ζώων σε ένα περιβάλλον απόλυτα φυσικό έχουν σαν αποτέλεσμα ένα προϊόν αγνό και συνάμα ποιοτικό. Τα προϊόντα παρασκευάζονται σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο γαλακτοκομικών κάτω από την επίβλεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με συστήματα ασφαλείας HACCP και όλες τις νόμιμες άδειες. Χωρίς επιπλέον επεξεργασίες, προσφέρεται αγνό, φρέσκο και εκλεκτής ποιότητας γάλα», λέει ο νεόκοπος κτηνοτρόφος και παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτουμε έναντι των άλλων εταιριών είναι ότι το γάλα μας είναι πράγματι φρέσκο αφού εμείς αρμέγουμε κάθε απόγευμα και το γάλα βρίσκεται στον καταναλωτή την άλλη μέρα το πρωί διότι η φάρμα μας βρίσκεται 40 χλμ από την Αθήνα...
Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτουμε έναντι των άλλων εταιριών είναι ότι το γάλα μας είναι πράγματι φρέσκο αφού εμείς αρμέγουμε κάθε απόγευμα και το γάλα βρίσκεται στον καταναλωτή την άλλη μέρα το πρωί διότι η φάρμα μας βρίσκεται 40 χλμ από την Αθήνα...


Κρίσιμο είναι το ερώτημα αν σε μια εποχή οικονομικής κρίσης κάποια προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας μπορούν να πιάσουν τον καταναλωτή. «Πιστεύω ότι παρ' όλο που διανύουμε μια δύσκολη περίοδο υπάρχει μια στροφή του Έλληνα καταναλωτή προς τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα, δεν αποτελεί βέβαια την πλειοψηφία υπάρχει όμως μια ολοένα αυξανόμενη τάση αναζήτησης της ποιότητας», λέει ο Κώστας και προσθέτει: «Σκοπός της επιχείρησης είναι να συνεχίσει να δίνει ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή και αν αργότερα μας δοθεί η δυνατότητα θα θέλαμε να ασχοληθούμε και με την εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό».


Μιλώντας με κάποιον που έχει κάνει μια θεαματική στροφή στη ζωή του είναι αυτονόητο ότι θέλεις να μάθεις το κόστος της προσαρμογής:« Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον γιατί σε βάζει διαρκώς σε νέα μονοπάτια παρόλο που στην αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Με την βοήθεια όμως της οικογένειάς μου και καλών συνεργατών κατάφερα να προσαρμοστώ αρκετά εύκολα», λέει ο Κώστας.


Όταν τον ρωτήσεις τι τον δυσκολεύει και τι τον γοητεύει περισσότερο στη νέα του δραστηριότητα απαντά: «Η σημερινή αστάθεια της ελληνικής οικονομίας και η δυσκολία αναγνώρισης των προϊόντων μας από το ευρύ κοινό είναι αυτό που με δυσκολεύει καθημερινά .Από την άλλη όμως η δυσκολία αυτή λειτουργεί σαν πρόκληση για μένα όπως και για μια νέα γενιά παραγωγών». Μιλώντας για μια ομάδα ανθρώπων της γενιάς του που η κρίση τους οδηγεί στο να αναγεννήσουν την πρωτογενή παραγωγή λειτουργώντας με όρους αγοράς, πέρα από τα συστήματα επιδοτήσεων και τα κοινοτικά κονδύλια, ο Κώστας μιλά χωρίς περιστροφές: «Οι περισσότεροι νέοι παραγωγοί στηριζόμαστε στις δικιές μας δυνάμεις και όχι σε επιδοτήσεις ή κοινοτικά κονδύλια. Προφανώς και θα μπορούσαν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις μας αν γινόταν σωστή χρήση αυτών, όμως στη χώρα μας η σωστή λειτουργία των διαδικασιών επιδοτήσεων και κατανομής κονδυλίων είναι ένα θέμα που τίθεται υπό μεγάλη αμφισβήτηση».

 

«Σκοπός της επιχείρησης είναι να συνεχίσει να δίνει ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή και αν αργότερα μας δοθεί η δυνατότητα θα θέλαμε να ασχοληθούμε και με την εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό».
«Σκοπός της επιχείρησης είναι να συνεχίσει να δίνει ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή και αν αργότερα μας δοθεί η δυνατότητα θα θέλαμε να ασχοληθούμε και με την εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό».


«Το Εκλεκτό», 210 412 6837, 210 557 0047