Η Αθήνα δροσίζεται σε ανύποπτες οάσεις, ενίοτε κοιτά κατάματα τη θάλασσα, τρώει ψαράκι πλάι στο κύμα του Πειραιά, τώρα που αναπνέουν ακόμη και οι δρόμοι και η πρωτεύουσα ξαναγίνεται «ένα τσιγάρο δρόμος» ως τον παράδεισο. Στην αγκαλιά της δεν θα σου λείψουν τα νησιά, η αίσθηση ή η ψευδαίσθηση της καλοκαιριάτικης ξενοιασιάς, έστω όσο κρατά ένα χαρούμενο τραπέζι με φίλους αγαπημένους κάτω από τα φύλλα της μουριάς, στις παρυφές των κεντρικών λεωφόρων.

 

 

Vespa Rossa, Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, Παγκράτι, 2107234551

 

Στη Vespa Rossa βρίσκεται σε μια από τις πιο κρυμμένες όμορφες γωνιές της πόλης...
Στη Vespa Rossa βρίσκεται σε μια από τις πιο κρυμμένες όμορφες γωνιές της πόλης...

 

Κόκκινες καρέκλες και λουλούδια που σπάνε τη μονοτονία του γήινου μπεζ, ένα πρωτότυπο σκηνικό που δεν φοβάται να «παίξει» με τις λεπτομέρειες και να εκφραστεί σαν παιδί που βαριέται αφόρητα τη σοβαρότητα και μια κόκκινη βέσπα, ανοίγουν τις τζαμαρίες και βγάζουν τα τραπεζάκια τους έξω, σε μια από τις πιο κρυμμένες όμορφες γωνιές της πόλης. Δυό βήματα η κεντρική λεωφόρος καταργείται από τα πανύψηλα δέντρα, φτιάχνει ένα μικρό δασάκι χαράς στην καρδιά του κέντρου, ολόγυρα η κομψότητα της αστικής Αθήνας του Μάνου Χατζηδάκι και της γειτονιάς που λάτρεψε. Ο δημιουργός του «Φρεσκούλη» Μάκης Μαυρόπουλος, συνεταιρίζεται με τον σεφ και φιλόσοφο συγγραφέα της γεύσης Κώστα Τσίγκα, σε ένα ιταλικό, μοναδικό για τα ιταλικά γευστικά χρονικά της μικρής μας πόλης. Ο Κώστας ποτέ δεν έκανε άλλη μια ναπολετάνα άλλη μια μακαρονάδα όπως-κάνουν-όλοι. Η ιταλικότητά του εμπνέεται από τη Βόρεια Ιταλία, τη μαγειρεύει διαφορετική στο μυαλό του, με φαντασία και ελευθερία, στο τέλος γίνεται η Ιταλία όπως τη βλέπουν τα μάτια ενός διανοούμενου μάγειρα. Σε τιμές που δεν συμπεριλαμβάνουν ούτε τη δημιουργικότητα ούτε τη μοναδικότητα, στο καινούριο μενού θα δοκιμάσετε νιόκι με κρέμα από αρακά, προσούτο και μανιτάρια, χτένια με φοντί από παρμεζάνα και τρούφα, κεφτεδάκια κοτόπουλο με μήλο σε σάλτσα από τρούφα και λεμόνι, μύδια σοταρισμένα με μαραθόσπορο, καυτερό σπιτικό λουκάνικο και φασόλια πάνω σε ζεστή φοκάτσα και για ξεκίνημα, μια σαλάτα από ψητό μαρούλι με παρμεζάνα, αβοκάντο, κρουτόν φοκάτσας και ατζούγιες.

 

 

Αποστακτήριο, πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη), Ν. Ερυθραία, 210 6207126

 

Το Αποστακτήριο είναι ένα μεζεδοπωλείο που φλερτάρει με ένα χορταστικό, σπιτίσιο εστιατόριο...
Το Αποστακτήριο είναι ένα μεζεδοπωλείο που φλερτάρει με ένα χορταστικό, σπιτίσιο εστιατόριο...

 

Ο κόσμος φαίνεται να προτιμά το κέντρο της Ν. Ερυθραίας, αυτό που την ανέδειξε εσχάτως ανάμεσα στα λαοφιλέστερα προάστια των βορείων, με δική του ζωή που αγνοεί τις μόδες του κέντρου. Για μένα, ωστόσο, η ομορφιά του παλιού-σχεδόν-χωριού, βρίσκεται κρυμμένη στην όνομα και πράγμα, τσακπίνικη, καταπράσινη πλατεία Τσακπίνη. Kάτω από τη σκιά των δένδρων οι λευκές τέντες, ακόμη πιο κάτω τα λευκά τραπεζάκια με μπόλικο αέρα ανάμεσά τους, χαλαρές γωνιές με καναπεδάκια και μαξιλάρες για ακόμα περισσότερο καλοκαιρινό χουζούρι. Τρία χρόνια τώρα, η όμορφη Ζωή-που ήδη έχει κλείσει σε βαζάκια να τα πάρεις για το σπίτι τον εξαίρετο μαρινάτο γαύρο σπεσιαλιτέ της- ανασταίνουν με φροντίδα ένα μεζεδοπωλείο που φλερτάρει με ένα χορταστικό, σπιτίσιο εστιατόριο. Μαύρο και λευκό ψωμάκι, ελιές για καλωσόρισμα που δεν θα περίμενες σε ένα κλασικό μεζεδοπωλείο, χοιρινή τηγανιά, κοτόπουλο μαριναρισμένο με πατατοσαλάτα, εξαιρετικό κεμπάπ, μπιφτέκια και χοιρινά φιλετάκια, πιάτα χορταστικά που δεν τα λες και εντελώς μεζέ, όπως το ψημένο λαδοτύρι Μυτιλήνης, το λουκάνικο, το σταμναγκάθι, τη ρεβυθάτη φάβα, την πατζαροσαλάτα με τα καρύδια και το γιαούρτι αλλά και τα ντολμαδάκια που εύκολα μοιράζεσαι με την παρέα μαζί με μια ρακή ή ένα τσίπουρο. Στα πιάτα του καλοκαιριού, η Ζωή βάζει μια δόση φαντασίας στο μπριάμ και το μαγειρεύει με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τηγανίζει ζουμερούς και τραγανούς ντοματοκεφτέδες, πειράζει ελάχιστα τα κλασικά της παράδοσης και φυσικά δίνει έμφαση στους ψαρομεζέδες, για μια πιο ολοκληρωμένη δόση ελληνικού εξωτισμού.

 

 

The Margi, Malabar, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2108929000

 

Στο Malabar μπορείς κατά βούληση ακόμη και να βγάλεις τα παπούτσια σου και να πάρεις την πόζα που σε βολεύει κι όχι εκείνη που θα σου επιβάλλει η καρέκλα...
Στο Malabar μπορείς κατά βούληση ακόμη και να βγάλεις τα παπούτσια σου και να πάρεις την πόζα που σε βολεύει κι όχι εκείνη που θα σου επιβάλλει η καρέκλα...

 

Το Malabar θεωρητικά, είναι κομμάτι αναπόσπαστο του ξενοδοχείου Margi, που φέτος γιορτάζει μισόν αιώνα ευτυχισμένης-και στυλάτης-ζωής. Μόνο που η γεωγραφία του, κατευθείαν πάνω στον ήσυχο δρόμο, και το μέγεθός του, έχουν κάτι το διακριτικό, το ξεκομμένο από το υπόλοιπο κοσμικό σύμπαν, σαν παρένθεση, σαν κρυψώνα, σαν να πήγες καλεσμένος σε μπάρμπεκιου στον κήπο φιλικού σπιτιού κάπου στη Βουλιαγμένη. Είναι το μέρος που θα διαλέξεις για να βρεις την ησυχία σου και τη χαμένη σου γαλήνη άμα σε έχει παρασκοτίσει η βαβούρα μιας μέρας γεμάτης απαιτήσεις. Ένα μικρό, εσωστρεφές παράλληλο σύμπαν που κινείται περιμετρικά γύρω από το τιρκουάζ της πισίνας. Το μπαρ, τα σαλονάκια για όσους δεν έχουν πρόθεση να στρωθούν για ένα κανονικό δείπνο με ιεράρχηση των πιάτων, οι ευρύχωροι καναπέδες γύρω από τα τραπέζια του φαγητού που θα δώσουν μια αίσθηση συμποσίου στο δείπνο σου, αφού μπορείς κατά βούληση ακόμη και να βγάλεις τα παπούτσια σου και να πάρεις την πόζα που σε βολεύει κι όχι εκείνη που θα σου επιβάλλει η καρέκλα. Ένα rasberry vodka με αφρό λεμονιού από τον mixologist Κωνσταντίνο Μπάση, θα ξεκινήσει μεθυστικά τη βραδιά στην παράδοση του ξενοδοχείου για τα εξωτικά κοκτέιλ και ύστερα, θα συμμετάσχετε κι εσείς στο ειδικό γιορταστικό μενού για τα γενέθλια του ξενοδοχείου, ένα μενού που παντρεύει το κάθε πιάτο με ένα κρασί του ελληνικού αμπελώνα. Σε λίγο καιρό, ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής, θα μπορεί να βάλει στις σαλάτες του τα λαχανικά του βιολογικού λαχανόκηπου που ετοιμάζεται στο ξενοδοχείο, περιμένοντας, ξεκινήστε με ένα καρπάτσο λαβράκι με εσπεριδoειδή και αβγά αχινού που θα συνοδεύσετε με ένα Κτήμα Καριπίδη, χορτάστε με έναν μπακαλιάρο σε κρούστα αγιολί πάνω σε μυρωδάτο, ντοματένιο τραχανά με ένα Άναξ Κτήμα Αντωνοπούλου και κλείστε γλυκά με ανανά με παγωτό από κατσικίσιο τυρί και ένα ποτηράκι Malvazia του Δουλουφάκη. Το Malabar πάντα είχε παράδοση στο πολύ καλό, μεσογειακό φαγητό.

 

 

Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52, Π. Φάληρο, 2109414888

 

Oι Ψαράδες είναι διακοσμημένοι με Ολόλευκα έπιπλα, καρό χτιστά καναπεδάκια, παλιά μπουκάλια από φυσητό γυαλί φερμένα από το πρώτο μεταλλοποιείο της Σύρου...
Oι Ψαράδες είναι διακοσμημένοι με Ολόλευκα έπιπλα, καρό χτιστά καναπεδάκια, παλιά μπουκάλια από φυσητό γυαλί φερμένα από το πρώτο μεταλλοποιείο της Σύρου...

 

Η Ζησιμοπούλου δεν έχει τίποτα το εξωτικό σαν δρόμος, όμως οι Ψαράδες, φρόντισαν το ντεκόρ τους, έτσι ώστε να ζήσεις την πιο αιγαιοπελαγίτικη, την πιο θαλασσινή-αύρα εμπειρία στην καρδιά του αστικού τοπίου. Ολόλευκα έπιπλα, καρό χτιστά καναπεδάκια, παλιά μπουκάλια από φυσητό γυαλί φερμένα από το πρώτο μεταλλοποιείο της Σύρου, θαλασσογραφίες του Ιωσήφ Ντεμίρη και φυσικά, ολόφρεσκο ψάρι από το Κερατσίνι και τη Χαλκίδα στο πιάτο. Ο Βασίλης Μάνδρος και ο κρητικός Βασίλης Τσατσάκης, δίνουν την πινελιά της δικής τους διαφορετικότητας, μια δημιουργική άποψη στο θαλασσινό τοπίο της κουζίνας τους: ο σολομός γίνεται πανακότα, το ceviche από λαβράκι συνοδεύεται από μια μαρμελάδα πατζαριού, τα χτένια γλυκαίνουν με μαρμελάδα και τσάτνεϋ ντομάτας, το καπνιστό σκουμπρί γίνεται μπρουσκέτα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, τα μανιτάρια γεμίζουν με τυρί, γαρίδες και μύδια. Η μεγάλη ποικιλία από καλά ελληνικά αποστάγματα ευνοεί τη μεζεδοκατάσταση αλλά και πάλι, κρίμα θα ήταν να μην δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ μακαρονάδα με ταλιατέλες σε εκδοχή με γαρίδες ή καραβίδες. Έτσι, για τη γεύση!

 

Στους Ψαράδες ο σολομός γίνεται πανακότα
Στους Ψαράδες ο σολομός γίνεται πανακότα

 

 

Βαρούλκο Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52, 2105228400

 

Το νέο Βαρούλκο, πάνω ακριβώς στο κύμα της πειραιώτικης Ριβιέρας, πλάι στα κότερα που χτυπάνε τα κατάρτια τους μπλέκοντας με το τραγούδι του αέρα τη φωτισμένη νύχτα στο βάθος, είναι ένας Νόστος.

 

To 4o Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου ρίχνει άγκυρα στη γειτονιά που τον μεγάλωσε...
To 4o Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου ρίχνει άγκυρα στη γειτονιά που τον μεγάλωσε...

 

Ο Νόστος του Οδυσσέα της θαλασσινής μαγειρικής, του Λευτέρη Λαζάρου, που με το 4ο Βαρούλκο του βιογραφικού του, ρίχνει άγκυρα στη γειτονιά που τον μεγάλωσε, εκεί που έκανε τις σχολικές του κοπάνες, εκεί που ακόμη αντηχούν οι φωνές των φίλων της παιδικής του ηλικίας. Πιο ευτυχισμένος από ποτέ, ο Λευτέρης, περιστοιχισμένος από τη μαγειρική του οικογένεια, σε ένα ολόφρεσκο, χαλαρωτικό ντεκ στο χρώμα του ηλιοβασιλέματος, χαλαρώνει και προσαρμόζεται σ’αυτό που όλοι θέλουμε στους δύσκολους καιρούς: νόστιμο, ποιοτικό φαγητό, πεντάστερη εξυπηρέτηση, μια εξαιρετική λίστα κρασιών σε λογικότατες τιμές, σπάνια αποστάγματα και τσίπουρα από όλη την Ελλάδα κι έναν τιμιότατο λογαριασμό στο τέλος.

 

Φωτο: Βαγγέλης Πατεράκης
Φωτο: Βαγγέλης Πατεράκης

 

Νοστιμότατο χταποδάκι από την Κάλυμνο πάνω σε φάβα, με μαυρομάτικα από τις Πρέσπες και μυρωδικά...Φωτο: Βαγγέλης Πατεράκης
Νοστιμότατο χταποδάκι από την Κάλυμνο πάνω σε φάβα, με μαυρομάτικα από τις Πρέσπες και μυρωδικά...Φωτο: Βαγγέλης Πατεράκης

 

Οι εποχές της αναζήτησης και του γκραν γκουρμέ έχουν παρέλθει, ο Λευτέρης έχει αποδείξει την αξία του, τώρα πια ακομπλεξάριστα μπορεί να σου σερβίρει έναν γαύρο μαρινάτο, μια αφρό-ταραμοσαλάτα, μια ονειρεμένη ρεγγοσαλάτα, φάβα, σουπιές κρασάτες και χταποδάκι ξιδάτο στο απλό μεσημεριανό μενού του. Το βράδυ, η δημιουργικότητα παίρνει σε διακριτικούς τόνους το πάνω χέρι, θα δοκιμάσεις τραγανά φιλετάκια λιθρινιού με μια ολόλεπτη φέτα τηγανισμένου φρυγανισμένου ψωμιού με κρέμα αρακά και σος από καρότο και μελιτζάνα, ένα νοστιμότατο χταποδάκι από την Κάλυμνο πάνω σε φάβα, με μαυρομάτικα από τις Πρέσπες και μυρωδικά, εξαιρετικές γαρίδες με μια διακριτική, αρωματική σάλτσα μαϊντανού. Για το τέλος, αγναντέψτε τη θέα με έναν νοστιμότατο κήπο λεμονιού με τριαντάφυλλα (ναι, γλυκό είναι αυτό!)

 

Φωτο: Βαγγέλης Πατεράκης
Φωτο: Βαγγέλης Πατεράκης