Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φωτ.: ΜΑΚΟS
2

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ χιονισμένους δημοφιλείς προορισμούς του χειμώνα, το θαλασσινό Πήλιο κρατά καλά κρυμμένη μια αύρα νησιού, ιδανική προέκταση των διακοπών για όποιον δεν έχει καμιά διάθεση να αναμετρηθεί με το ενδεχόμενο ενός απαγορευτικού στο πλοίο της γραμμής.

Όσοι δεν ξέρουν, ταυτίζουν το Πήλιο με τα αρχοντικά της Τσαγκαράδας, τα χιονισμένα λιφτ στα Χάνια, τις αιωνόβιες καστανιές της Πορταριάς και τις φασολάδες πλάι στο τζάκι. Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, που κρατά άθικτη τη θέα της θάλασσας, τις παραλίες κάτω από τα λιόδεντρα, τα πεύκα και τις φτελιές, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο, μια βλάστηση μεσόγεια στα μέτρα του ανθρώπου, νερά που κυλάνε δίπλα σε αιωνόβια πλατάνια, μποστάνια και η γαλήνια πλευρά της ξεκούρασης που αγνοεί το λάιφ-στάιλ, όταν στη βαλίτσα αρκεί μόνο ένα παρεό και ένα ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα. Γαλήνιες θάλασσες πάνω σε 60’s παραλίες στο εσωτερικό του Παγασητικού, από κείνες που οι μαμάδες που παραθερίζουν στα “ενοικιαζόμενα” κυνηγάνε ακόμη τον Γιωργάκη με ένα τάπερ κεφτεδάκια στο χέρι, μετά η μύτη του νομού στρίβει, αγκαλιάζει το Αιγαίο. Blue lagoon νερά, μοναχικοί κολπίσκοι-ό,τι πρέπει για φουσκωτό- μεταλλάσονται σταδιακά σε άγριες παραλίες με βυζαντινά εκκλησάκια και βράχια που θυμίζουν Σκωτία, από κει η βουτιά στις Κουκουναριές της Σκιάθου μόλις δέκα λεπτά θαλασσινή πορεία ως απέναντι.

Το καλοκαίρι εδώ περνά χωρίς beach bars και νυχτερινά ξεσαλώματα, με ένα μαγιό κι ένα φούτερ για τις νυχτερινές ψύχρες, ξυπόλητο, χωρίς ταυτότητα: ούτε εναλλακτικό, ούτε κοσμικό. Απλά ανθρώπινο, να το πλάσεις στα μέτρα σου.

  

Όσα αξίζουν

  • Η βόλτα για σμαραγδένιες βουτιές από τη Μηλίνα με βαρκάκι στα γειτονικά καταπράσινα ερημονήσια του Αλατά και της Πρασούδας.
  • Η θέα από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Πάου και οι βουτιές στη γειτονική παραλία του Μπελιάν: μόνος ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο... Φωτο: MAKOS

  • Η μια ώρα πορεία από τον Πλατανιά στο Προμύρι από το παλιό (σηματοδοτημένο) μονοπάτι, με μια στάση στο βυζαντινό ξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας-για να ακούσεις τον ήχο της σιωπής. Στο τέλος της διαδρομής, ελληνικός και πορτοκαλάδα ΕΨΑ στην πλατεία του Προμυρίου, ένα από τα ομορφότερα, διατηρημένα, αμφιθεατρικά χωριά του Νότιου Πηλίου.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Το μονοπάτι που ενώνει Πλατανιά με Προμύρι... Φωτο: MAKOS

  • Να περάσεις όλη τη μέρα σου στις παραλίες της Αργαλαστής, Πάλτση και Ποτιστικά, τελειώνοντας με ένα μαγικό μοχίτο και αφ’ υψηλού θέα στο ηλιοβασίλεμα αραχτός στα κρεβάτια-καναπεδάκια του Climax, στα Ποτιστικά.
Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Πλατανιάς. Φωτο: MAKOS
  • Αν έχεις παιδιά σε τρυφερή ηλικία, το Μικρό είναι ο παράδεισός σου: μια απέραντη παραλία με ενοικιαζόμενα πάνω στο κύμα και πολλούς ομοίους σου που θα αναλάβουν το μπέιμπι-σίτινγκ - ή μάλλον το μπέιμπι-μπλουμ.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Ποτιστικά. Φωτο: MAKOS

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Aν έχεις μικρά παιδιά το Μικρό είναι ο παράδεισός σου... Φωτο: MAKOS

  • Φημισμένος ψαρότοπος, ο γραφικός κόλπος του Κατηγιώργη θα σε χορτάσει καθημερινά με ζωντανούς αστακούς, αστακομακαρονάδες και κακαβιές σε τιμές αθηναϊκής αθερίνας.
  • Αν είσαι σέρφερ που προτιμά την ησυχία του, θα ταιριάξεις με τους ανέμους της Θεοτόκου.
  • Η Λύρη, το Καστρί και τα ονειρεμένα βράχια του Μουρτιά, η μικρή ακτογραμμή απέναντι από τη Σκιάθο, για όσους τις διακοπές τις ονειρεύονται σε 10 βήματα: από το ενοικιαζόμενο-ταβέρνα ως την ακρογιαλιά.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Μικρό. Φωτο: MAKOS

  •  Ο Λαύκος, το πιο παραδοσιακό από τα χωριά της περιοχής, έχει πολλά όμορφα να σου πει: θέα στο βουνό και τη θάλασσα, τον παλιό ξυλόφουρνο που σχεδίασε ο μπαμπάς του Ντεκίρικο, ωραίους ξενώνες όπως το Αρχοντικό Παρίση (2423065856) και μια πλατεία-σκηνικό κάτω από τα πλατάνια, με το ωραιότερο στεριανό φαγητό, βλέπε κοψίδι και μαγειρευτά.
  • Η 20λεπτή πορεία πλάι στο νερό και κάτω από τα πεύκα, από τον Κατηγιώργη στο Βρωμονέρι, την πιο Καραϊβική-τιρκουάζ παραλία στο Νότιο Πήλιο.
  • Να εξερευνήσεις την περιοχή στη ράχη των αλόγων του Ερρίκου Λαφόρτ. Εκδρομές μονοήμερες ή διήμερες (6977871728)

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
O Λαύκος είναι το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής.... Φωτο: MAKOS

 

Τι να δοκιμάσετε

Λιόψωμο, τυρόψωμο, τηγανοκουλούρα πασπαλισμένη με κατσικίσιο τυρί, τσιτσίραβλα, κρίταμα και αμπελοβλάσταρα τουρσί, τσίπουρο, πεταλίδες κρασάτες, γαλοτύρι, ριγανοκεφτέδες, στριφτή τυρόπιτα στο τηγάνι, αυγά με ντομάτα και πιπεριά, λικέρ κεράσι από βύσσινα, φρέσκο ψάρι, μελιτζάνα τουρσί, καραβιδομακαρονάδες, κακαβιά, αστακό, όστρακα και όλα τα γλυκά του κουταλιού.

 

Tα πιο νόστιμα

  • ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Κατηγιώργης, 2423071071 

Ο Κατηγιώργης φημίζεται για το ψάρι και τον αστακό του, που δεν είναι ημέρας, αλλά ώρας, όσο και για τις χαμηλές τιμές του. Εδώ θα φάτε ψαρόσουπα πάνω στο κύμα και με τα πόδια στην άμμο, στα τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά, θα διαλέξετε το ψάρι που θα σας ψήσουν από την προθήκη, και μέχρι να ψηθεί θα δοκιμάσετε τσίπουρο με φρέσκα κρίταμα, τσιτσίραβλα και μύδια. Τον φωτισμό αναλαμβάνει η πανσέληνος.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Προμύρι. Φωτο: MAKOS
 

  • ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, Κατηγιώργης, 24230 71080

Ο Κατηγιώργης έχει δυό ταβερνάκια: τον Φλοίσβο και τον Σταμούλη. Στον Φλοίσβο πάμε για τη σούπα, στο Σταμούλη, που έχει πιο μπαλκωνάτη θέα, για τους τσιπουρομεζέδες και το ψάρι. Και οι δυό είναι το ίδιο καλοί, οπότε κρίνεις ανάλογα με την όρεξή σου.

  • Ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ, Μηλίνα, Άγιος Ανδρέας, 2423065518

Ολόφρεσκο ψάρι σε μια ταβέρνα για μυημένους της ψαροφαγίας. Θα ξεκινήσετε με τσίπουρο, κοπάνι που παστώνει ο ιδιοκτήτης, λεκατίκι και φρέσκια παλαμίδα στα κάρβουνα. 

  • ΕΛΕΝΗ, Αφειλιάνες, 2423071206

Στη μέση του καταπράσινου πουθενά, με απέραντη θέα στο Αιγαίο, η οικογένεια Βούλγαρη μαγειρεύει πιο σπιτικά-δεν-γίνεται, τις τοπικές σπεσιαλιτέ στην αυλή του σπιτιού της. Σπεσιαλιτέ το κουνέλι με δαμάσκηνα, το κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο, οι κολοκυθοκεφτέδες, τα τυλιχτάρια μελιτζάνας, το μοσχάρι σοφιγαδούρα με σκόρδο, ρίγανη και κεφαλοτύρι και τα νόστιμα γλυκά, όπως η λεμονόπιτα.

  • Η ΔΡΟΣΙΑ, Λαύκος πλατεία, 24230 65078

Η Κατερίνα Σφονφυλιά ψήνει κοντοσούβλι, γεμιστό μπιφτέκι, λουκάνικο και όλα τα ντόπια κρεατικά, βάζει κατσικάκι στη λαδόκολλα, φτιάχνει την πιο βελούδινη φάβα με το δικό της ελαιόλαδο, ανοίγει φύλλο και απογειώνει την έννοια της μαμαδίστικης πίτας, τηγανίζει τα ωραιότερα κεφτεδάκια και μαγειρεύει όλα τα καλοκαιρινά μαγειρευτά όπως δεν θα τα βρεις αλλού.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φλοίσβος. Φωτο: MAKOS

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια