Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φωτ.: ΜΑΚΟS
2

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ χιονισμένους δημοφιλείς προορισμούς του χειμώνα, το θαλασσινό Πήλιο κρατά καλά κρυμμένη μια αύρα νησιού, ιδανική προέκταση των διακοπών για όποιον δεν έχει καμιά διάθεση να αναμετρηθεί με το ενδεχόμενο ενός απαγορευτικού στο πλοίο της γραμμής.

Όσοι δεν ξέρουν, ταυτίζουν το Πήλιο με τα αρχοντικά της Τσαγκαράδας, τα χιονισμένα λιφτ στα Χάνια, τις αιωνόβιες καστανιές της Πορταριάς και τις φασολάδες πλάι στο τζάκι. Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, που κρατά άθικτη τη θέα της θάλασσας, τις παραλίες κάτω από τα λιόδεντρα, τα πεύκα και τις φτελιές, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο, μια βλάστηση μεσόγεια στα μέτρα του ανθρώπου, νερά που κυλάνε δίπλα σε αιωνόβια πλατάνια, μποστάνια και η γαλήνια πλευρά της ξεκούρασης που αγνοεί το λάιφ-στάιλ, όταν στη βαλίτσα αρκεί μόνο ένα παρεό και ένα ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα. Γαλήνιες θάλασσες πάνω σε 60’s παραλίες στο εσωτερικό του Παγασητικού, από κείνες που οι μαμάδες που παραθερίζουν στα “ενοικιαζόμενα” κυνηγάνε ακόμη τον Γιωργάκη με ένα τάπερ κεφτεδάκια στο χέρι, μετά η μύτη του νομού στρίβει, αγκαλιάζει το Αιγαίο. Blue lagoon νερά, μοναχικοί κολπίσκοι-ό,τι πρέπει για φουσκωτό- μεταλλάσονται σταδιακά σε άγριες παραλίες με βυζαντινά εκκλησάκια και βράχια που θυμίζουν Σκωτία, από κει η βουτιά στις Κουκουναριές της Σκιάθου μόλις δέκα λεπτά θαλασσινή πορεία ως απέναντι.

Το καλοκαίρι εδώ περνά χωρίς beach bars και νυχτερινά ξεσαλώματα, με ένα μαγιό κι ένα φούτερ για τις νυχτερινές ψύχρες, ξυπόλητο, χωρίς ταυτότητα: ούτε εναλλακτικό, ούτε κοσμικό. Απλά ανθρώπινο, να το πλάσεις στα μέτρα σου.

  

Όσα αξίζουν

  • Η βόλτα για σμαραγδένιες βουτιές από τη Μηλίνα με βαρκάκι στα γειτονικά καταπράσινα ερημονήσια του Αλατά και της Πρασούδας.
  • Η θέα από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Πάου και οι βουτιές στη γειτονική παραλία του Μπελιάν: μόνος ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο... Φωτο: MAKOS

  • Η μια ώρα πορεία από τον Πλατανιά στο Προμύρι από το παλιό (σηματοδοτημένο) μονοπάτι, με μια στάση στο βυζαντινό ξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας-για να ακούσεις τον ήχο της σιωπής. Στο τέλος της διαδρομής, ελληνικός και πορτοκαλάδα ΕΨΑ στην πλατεία του Προμυρίου, ένα από τα ομορφότερα, διατηρημένα, αμφιθεατρικά χωριά του Νότιου Πηλίου.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Το μονοπάτι που ενώνει Πλατανιά με Προμύρι... Φωτο: MAKOS

  • Να περάσεις όλη τη μέρα σου στις παραλίες της Αργαλαστής, Πάλτση και Ποτιστικά, τελειώνοντας με ένα μαγικό μοχίτο και αφ’ υψηλού θέα στο ηλιοβασίλεμα αραχτός στα κρεβάτια-καναπεδάκια του Climax, στα Ποτιστικά.
Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Πλατανιάς. Φωτο: MAKOS
  • Αν έχεις παιδιά σε τρυφερή ηλικία, το Μικρό είναι ο παράδεισός σου: μια απέραντη παραλία με ενοικιαζόμενα πάνω στο κύμα και πολλούς ομοίους σου που θα αναλάβουν το μπέιμπι-σίτινγκ - ή μάλλον το μπέιμπι-μπλουμ.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Ποτιστικά. Φωτο: MAKOS

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Aν έχεις μικρά παιδιά το Μικρό είναι ο παράδεισός σου... Φωτο: MAKOS

  • Φημισμένος ψαρότοπος, ο γραφικός κόλπος του Κατηγιώργη θα σε χορτάσει καθημερινά με ζωντανούς αστακούς, αστακομακαρονάδες και κακαβιές σε τιμές αθηναϊκής αθερίνας.
  • Αν είσαι σέρφερ που προτιμά την ησυχία του, θα ταιριάξεις με τους ανέμους της Θεοτόκου.
  • Η Λύρη, το Καστρί και τα ονειρεμένα βράχια του Μουρτιά, η μικρή ακτογραμμή απέναντι από τη Σκιάθο, για όσους τις διακοπές τις ονειρεύονται σε 10 βήματα: από το ενοικιαζόμενο-ταβέρνα ως την ακρογιαλιά.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Μικρό. Φωτο: MAKOS

  •  Ο Λαύκος, το πιο παραδοσιακό από τα χωριά της περιοχής, έχει πολλά όμορφα να σου πει: θέα στο βουνό και τη θάλασσα, τον παλιό ξυλόφουρνο που σχεδίασε ο μπαμπάς του Ντεκίρικο, ωραίους ξενώνες όπως το Αρχοντικό Παρίση (2423065856) και μια πλατεία-σκηνικό κάτω από τα πλατάνια, με το ωραιότερο στεριανό φαγητό, βλέπε κοψίδι και μαγειρευτά.
  • Η 20λεπτή πορεία πλάι στο νερό και κάτω από τα πεύκα, από τον Κατηγιώργη στο Βρωμονέρι, την πιο Καραϊβική-τιρκουάζ παραλία στο Νότιο Πήλιο.
  • Να εξερευνήσεις την περιοχή στη ράχη των αλόγων του Ερρίκου Λαφόρτ. Εκδρομές μονοήμερες ή διήμερες (6977871728)

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
O Λαύκος είναι το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής.... Φωτο: MAKOS

 

Τι να δοκιμάσετε

Λιόψωμο, τυρόψωμο, τηγανοκουλούρα πασπαλισμένη με κατσικίσιο τυρί, τσιτσίραβλα, κρίταμα και αμπελοβλάσταρα τουρσί, τσίπουρο, πεταλίδες κρασάτες, γαλοτύρι, ριγανοκεφτέδες, στριφτή τυρόπιτα στο τηγάνι, αυγά με ντομάτα και πιπεριά, λικέρ κεράσι από βύσσινα, φρέσκο ψάρι, μελιτζάνα τουρσί, καραβιδομακαρονάδες, κακαβιά, αστακό, όστρακα και όλα τα γλυκά του κουταλιού.

 

Tα πιο νόστιμα

  • ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Κατηγιώργης, 2423071071 

Ο Κατηγιώργης φημίζεται για το ψάρι και τον αστακό του, που δεν είναι ημέρας, αλλά ώρας, όσο και για τις χαμηλές τιμές του. Εδώ θα φάτε ψαρόσουπα πάνω στο κύμα και με τα πόδια στην άμμο, στα τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά, θα διαλέξετε το ψάρι που θα σας ψήσουν από την προθήκη, και μέχρι να ψηθεί θα δοκιμάσετε τσίπουρο με φρέσκα κρίταμα, τσιτσίραβλα και μύδια. Τον φωτισμό αναλαμβάνει η πανσέληνος.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Προμύρι. Φωτο: MAKOS
 

  • ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, Κατηγιώργης, 24230 71080

Ο Κατηγιώργης έχει δυό ταβερνάκια: τον Φλοίσβο και τον Σταμούλη. Στον Φλοίσβο πάμε για τη σούπα, στο Σταμούλη, που έχει πιο μπαλκωνάτη θέα, για τους τσιπουρομεζέδες και το ψάρι. Και οι δυό είναι το ίδιο καλοί, οπότε κρίνεις ανάλογα με την όρεξή σου.

  • Ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ, Μηλίνα, Άγιος Ανδρέας, 2423065518

Ολόφρεσκο ψάρι σε μια ταβέρνα για μυημένους της ψαροφαγίας. Θα ξεκινήσετε με τσίπουρο, κοπάνι που παστώνει ο ιδιοκτήτης, λεκατίκι και φρέσκια παλαμίδα στα κάρβουνα. 

  • ΕΛΕΝΗ, Αφειλιάνες, 2423071206

Στη μέση του καταπράσινου πουθενά, με απέραντη θέα στο Αιγαίο, η οικογένεια Βούλγαρη μαγειρεύει πιο σπιτικά-δεν-γίνεται, τις τοπικές σπεσιαλιτέ στην αυλή του σπιτιού της. Σπεσιαλιτέ το κουνέλι με δαμάσκηνα, το κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο, οι κολοκυθοκεφτέδες, τα τυλιχτάρια μελιτζάνας, το μοσχάρι σοφιγαδούρα με σκόρδο, ρίγανη και κεφαλοτύρι και τα νόστιμα γλυκά, όπως η λεμονόπιτα.

  • Η ΔΡΟΣΙΑ, Λαύκος πλατεία, 24230 65078

Η Κατερίνα Σφονφυλιά ψήνει κοντοσούβλι, γεμιστό μπιφτέκι, λουκάνικο και όλα τα ντόπια κρεατικά, βάζει κατσικάκι στη λαδόκολλα, φτιάχνει την πιο βελούδινη φάβα με το δικό της ελαιόλαδο, ανοίγει φύλλο και απογειώνει την έννοια της μαμαδίστικης πίτας, τηγανίζει τα ωραιότερα κεφτεδάκια και μαγειρεύει όλα τα καλοκαιρινά μαγειρευτά όπως δεν θα τα βρεις αλλού.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φλοίσβος. Φωτο: MAKOS

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια