Στις 17 Μαΐου θα μεταδοθεί το τελευταίο επεισόδιο της σειράς Mad Men. Μια σειρά που ξεκίνησε πριν από εφτά χρόνια και έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις, ξεφεύγοντας κατά πολύ από τα όρια της τηλεόρασης, επηρεάζοντας τα ρούχα, την εσωτερική διακόσμηση, τα κοκτέιλ, και κυρίως τον τρόπο αφήγησης μιας ιστορίας που διαδραματίζεται σε μια περασμένη και καταγεγραμμένη εποχή. Οι ήρωες της σειράς και η εξέλιξη τους μπορεί να αρέσουν ή να μην αρέσουν, αλλά ο Matthew Weiner και οι συνεργάτες του κατάφεραν να παρουσιάσουν μια χρονική περίοδο που στη συνείδηση μιας χώρας είναι χρωματισμένη θετικά, ασκώντας σκληρή κριτική στη συλλογική νοσταλγία, και να καταφέρουν να μην προκαλέσουν οργή, αλλά προβληματισμό.


Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές κάνουν πια συνολική κριτική στους χαρακτήρες τους, εντοπίζοντας τις αδυναμίες τους αλλά και τους προστατεύουν. Μετά από εφτά χρόνια οι πρωταγωνιστές έχουν αποκτήσει βάθος και διαστάσεις πραγματικών ανθρώπων.

 

 


Η January Jones, ή Betty Francis (πρώην "Draper"), είπε στη Huffington Post: «Νομίζω ότι η Μπέτι βλέπει στη Σάλι αυτό που πάντα ήθελε για τον εαυτό της. Μεγάλωσε ένα παιδί το οποίο θαυμάζει αλλά μάλλον ζηλεύει». Όμως συνολικά πιστεύει ότι «ως άνθρωπος έχει εξελιχθεί. Νομίζω ότι πλέον είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ. Νομίζω ότι έχει ωριμάσει πολύ. Δηλαδή, όσο μπορεί να ωριμάσει κανείς σε αυτό το χρονικό διάστημα. Από όλους τους θηλυκούς χαρακτήρες, νομίζω ότι είναι ή πιο προοδευτική σε κάτι. Η απόφαση της να συνεχίσει τις σπουδές είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

 


Η Kiernan Shipka, ή Sally Draper, λέει ότι το τέλος του Mad Men «είναι απίστευτο γιατί μου είναι πολύ οικείο. Έχω περάσει στο Mad Men το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και μου φαίνεται πολύ κανονικό. Κρατιέμαι από αυτά τα τελευταία επεισόδια. Έχουμε μερικές εβδομάδες ακόμα. Πρέπει να το ζήσω και να το δεχτώ. Όταν τελειώσει θα στενοχωρηθώ». Δεν ανησυχεί όμως για το μέλλον της Sally: «Είναι το είδος του ανθρώπου που βλέπεις να μιλάει και κάπως ξέρεις ότι θα τα καταφέρει. Ψάχνει τα πράγματα, μεγαλώνει – αλλά νομίζω ότι οπωσδήποτε θα πετύχει».

 

 

 

Η Jennifer Getzinger, μια από τους σκηνοθέτες της σειράς, είπε: «Φαντάσου να είναι ο Don Draper ο πατέρας σου. Έχει τόσα πολλά γοητευτικά, υπέροχα στοιχεία – αλλά και τόσο καταστροφικά». «Είναι ένας πολύ αδύναμος άντρας», λέει ο δημιουργός της σειράς, Matthew Weiner, και «η καριέρα του είναι η ντροπή».

 

 


Ο Jon Hamm, ο Don αυτοπροσώπως, λέει: «Είναι πολύ μετρημένος. Είναι πολύ διαφορετικός από τον Roger, ή τον Weiner, ή τον Hamm. Έχει ένα σωρό θέματα που δεν θέλει να συζητάει, κι έχει πολύ καλούς λόγους που δεν τα συζητάει. Αφήνει τον κόσμο να πιστεύει αυτά που θέλει να πιστέψει, και συνειδητοποιεί ότι μέρος της δύναμης του προκύπτει από αυτό το μυστήριο».


«Όταν όμως οι άλλοι τον γνωρίζουν καλύτερα, το προσωπείο αρχίζει να φθείρεται. Όσο μεγαλώνει, συνειδητοποιεί ότι το μυστήριο δεν γοητεύει όσο παλιά. Γερνάει, και τα παιδιά του καταλαβαίνουν περισσότερα. Η πρώην γυναίκα του δεν τον θεωρεί πλέον διασκεδαστικό, η προστατευόμενη του δεν τον ανέχεται, και η ερώτηση είναι 'τώρα που βγήκαν όλα στη φόρα, τι μένει;'


O Jon Hamm πρόσφατα αποκάλυψε ότι πέρασε τριάντα μέρες σε κλινική αποτοξίνωσης από το αλκοόλ. Για τη σχέση που είχε αυτή η εξέλιξη με τη δουλειά του, είπε: «Δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου. Δεν είναι εγχείριση ανοιχτής καρδιάς, δεν σπάω πέτρες για να κάνω μικρότερες πέτρες. Αλλά αυτή η δουλειά είναι πολύ απαιτητική συναισθηματικά».