["ΠΟΠ!"] In A Manner Of Speaking

Facebook Twitter
0

Vintage

Οι θρυλικοί Tuxedomoon παίζουν απόψε Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Gagarin 205. (Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Gravitysays_i .)  Οι Tuxedomoon δεν είναι άγνωστοι στο ελληνικό κοινό αφού έχουν επισκεφθεί  και άλλες φορές την χώρα μας (τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια, όταν έκαναν μία mini-tour για την επέτειο των 30 χρόνων του γκρουπ). Το ιδρυτικό τους μέλος Blaine L. Reininger ζει και δημιουργεί στην Αθήνα από το 1998.

Tuxedomoon - In A Manner Of Speaking

Mr.Tron… Ladytron?

Οι Ladytron είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες τα τελευταία χρονιά και επίσης πιστεύω ότι είναι αρκετά υποτιμημένοι. Έχουν πάρει το όνομα τους από το τραγούδι “Ladytron” των Roxy Music, των οποίων το ιδρυτικό μέλος  Brian Eno είχε πει κάποτε γι' αυτούς ότι είναι “the best of English pop music”.

To πολύ καλό, κατά την γνώμη μου, νέο τους άλμπουμ Gravity The Seducer μόλις κυκλοφόρησε και μπορείτε να ακούσετε κάποια αποσπάσματα του στο βίντεο που ακολουθεί.

Το artwork του άλμπουμ και του βίντεο είναι από την συνεργασία του γκρουπ με τον σκηνοθέτη-φωτογράφο Neil Krug ο οποίος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τους Ratatat, Devendra Banhart και The Horrors.

+
Οι Ladytron στο Lost

* Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

(Από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Ελευθεροτυπίας για την κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας).

Η πρώτη απονομή χρυσού δίσκου έγινε το 1970 για το άλμπουμ του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία». Από το 1970 ως το 1990 χρυσό ανακηρύσσεται ένα άλμπουμ με πωλήσεις 50.000 αντιτύπων και πλατινένιο όταν ξεπερνά τις 100.000. Από το 1990, ο χρυσός δίσκος πέφτει στα 30.000 αντίτυπα και ο πλατινένιος στα 60.000. Έπειτα από μακρά κατηφόρα ο χρυσός δίσκος για έναν ελληνικό δίσκο ξεπέφτει πια στο όριο των 6.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πέτρου Δραγουμάνου, στα τελευταία 10 χρυσά άλμπουμ συμπεριλαμβάνονται τα «Live» των Φωτεινής Δάρρα, Χάρη Κωστόπουλου και Δημήτρη Μπάση, ο δίσκος «Το παιχνίδι παίζεται ακόμα» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το «Καλοκαίρι στην καρδιά» της Ηβης Αδάμου αλλά και τα «Τραγούδια κάτω απ' το φεγγάρι» της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας!

Για τα σινγκλ τα σημερινά όρια (ισχύουν από 1ης Ιουλίου 2008) είναι 3.000 για το χρυσό και 6.000 για το πλατινένιο. Ενώ από το 2004 καθιερώθηκε και ο θεσμός του χρυσού/πλατινένιου μουσικού DVD με πωλήσεις 5.000 και 10.000 αντιτύπων, αντίστοιχα. Από 1ης Ιουλίου 2008, έπεσαν ακόμα και αυτά τα όρια στις 3.000 και 6.000 κομμάτια...

Χρονομηχανή.

Πριν από ακριβώς 16 χρόνια, το 1995, η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror σκανδαλίστηκε απ’ το εξώφυλλο ενός single των Pulp.

«Απαγορεύστε αυτό το άρρωστο διαφημιστικό κόλπο!», κράυγαζε το πρωτοσέλιδό της. Μιλούσε για το εξώφυλλο του 'Sorted For E's & Wizz', το οποίο έδειχνε πώς να διπλώσεις ένα wrap για να βάλεις μέσα το speed σου. Φυσικά το εξώφυλλο ήταν ειρωνικό – όπως και το τραγούδι που δεν θα λέγαμε ότι είναι υπέρ των ναρκωτικών, αντίθετα ψιλοχλευάζει την κουλτούρα των υπαίθριων ρέιβ.

"Διαφημιστικό κόλπο"; Πάντως η Mirror ήταν η μόνη που το διαφήμισε. Με ψηφοφορία για το αν πρέπει να απαγορευτεί, και με άρθρο για το πώς, κατά τα άλλα, "ο κοκαλιάρης τραγουδιστής των Pulp είναι η νέα ελπίδα της ποπ!".

Η εταιρία των Pulp μετά την «κατακραυγή» τους ανάγκασε να αλλάξουν το εξώφυλλο του single. Το τραγούδι (μαζί με το Mis-shapes) πήγε στο Νο8 της Αγγλίας.

Όπως το τραγούδησαν στην εκπομπή του Jools Holland το 2002.

Νέα Μουσική

Οι S.C.U.M. είναι από το Λονδίνο και πήραν το όνομα τους από το φεμινιστίκο μανιφέστο «Society For Cutting Up Men» που είχε γράψει η επίδοξη δολοφόνος του Andy Warhol, Valerie Solanas.

Δημιουργήθηκαν το 2008 και μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους  single άρχισαν να περιοδεύουν σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη. Σε κάποιους σταθμούς αυτής της περιοδείας μπήκαν σε στούντιο και ηχογράφησαν μια σειρά από singles, που ονομάστηκε Signals (λογοπαίγνιο;).

Το τελευταίο της σειράς Signal (4) Athens που ηχογραφήθηκε μετά την εμφάνιση τους τον περασμένο Γενάρη στο Six D.O.G.S θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Επίσης επιλέχθηκαν από τους Portishead, για να παίξουν τον περασμένο Ιούλιο στο I'll Be Your Mirror φεστιβάλ στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα βγαίνει το νέο τους single με τίτλο Whitechapel (περιοχή του Λονδίνου, θα τη θυμάμαι κυρίως γιατί εκεί έμενα όταν έγινε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους…).

(καλό σ/κ!)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ