Σεισμός

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter
1

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Από την δεκαετία του 60 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, η garage rock/psych μουσική παραμένει ένα από τα αγαπημένα μουσικά είδη στην Ελλάδα που έχει εκφράσει γενιές μουσικών και μουσικόφιλων για πάνω από 3 δεκαετίες. Τα ελληνικά συγκροτήματα όχι μόνο συμβάδιζαν με τα αντίστοιχα ξένα της εποχής τους αλλά έκαναν δουλειές που μπορούσαν να σταθούν επάξια στο εξωτερικό. Από τα πρώτα ποπ μπητλικά κομμάτια των Charms και των Forminx και την πρωτόγνωρη άνθιση της μέσα από πιο αναγνωρισμένα και ιστορικά άλμπουμ όπως αυτά των Aphrodite's Child, των Πέλομα Μποκίου, του Κώστα Τουρνά και του Γιώργου Ρωμανού αλλά και το Reflections του Μάνου Χατζηδάκι, τον Μπάλο του Διονύση Σαββόπουλου. Η δεκαετία του '80 δεν αποτελεί εξαίρεση, πιο underground σε ύφος, χαρακτηρίζεται από την garage έκρηξη των Last Drive αλλά και την εμφάνιση άδικα παραγνωρισμένων και εξαιρετικών σχημάτων όπως οι Mushrooms, Purple Overdose, The Melting Ashes, Νο Man's Land μεταξύ άλλων.

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

 

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

   

Στην δεκαετία του '90 το garage περνάει την δεύτερη αναβίωση του μέσα από τους Cardinals, Sound Explosion, Frantic V, Yesterday's Thoughts, Voyage Limpid Sound, Meanie Geanies ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε ένα φανζίν της εποχής αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό τον ήχο, το Gew-Gaw, πριν πέσει πάλι στο περιθώριο. Σήμερα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι fuzz κιθάρες ξαναβασιλεύουν στην τρίτη αναβίωση του είδους που σημαδιακά ανθίζει την ίδια εποχή που επανέρχονται στην σκηνή του Σαν Φρανσίσκο. Δεν οφείλεται μόνο στο άνοιγμα των Acid Baby Jesus σε ένα πιο διεθνές ακροατήριο όσο στην αναγέννηση μιας φουρνιάς Ελλήνων μουσικών και σχημάτων που ξεπετάγονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με lo-fi χαρακτήρα και αρκετές δόσεις πειραματισμού.

Peter Menchetti - Ο άνθρωπος που κυκλοφορεί ελληνικά ονόματα στο εξωτερικό μιλάει αποκλειστικά στο LIFO.gr

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Κάθε ελληνική μπάντα θέλει να γίνει γνωστή σε ένα πιο διεθνές επίπεδο. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ισχύει παντού. Η Slovenly Recordings είναι μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία από το Reno των Ηνωμένων Πολιτειών που δίνει πάτημα σε μικρά μη-αγγλόφωνα σχήματα να πετύχουν κάτι που άλλες εποχές θα φαινόταν αδιανόητο. Ειδικεύεται σε ένα garage/psych/punk ύφος και στο roster της υπάρχουν κυκλοφορίες από ονόματα όπως οι Black Lips και οι Spits. Είναι επίσης το σπίτι 3 ενεργών ελληνικών σχημάτων, των Acid Baby Jesus, Bazooka, των Gay Anniversary και ενός ξεχασμένου άλμπουμ των Κομοδίνα 3 από την Θεσσαλονίκη. Ο Peter Menchetti είναι η ψυχή της Slovenly. Συναντιόμαστε για φαγητό σε ένα πολυσύχναστο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Πάντα με ένα κινητό δίπλα του - και μια καλή σύνδεση – που δεν φαίνεται να αποχωρίζεται ποτέ, μοιάζει σαν πάτερ φαμίλιας για τα σχήματα που έχει στην εταιρεία του. Ταξιδεύει όλη την υφήλιο και συναντά νέους μουσικούς ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να λύσει εξ' αποστάσεως κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα συγκροτήματα του σε περιοδεία. Με την underground σκηνή της πόλης του, έμπλεξε όταν άρχισε να χρησιμοποιεί το υπόγειο γκαράζ του σπιτιού του για να κάνουν συναυλίες τα αγαπημένα του συγκροτήματα. Έφτιαξε το πρώτο του label το 1994 πριν από αυτό είχε μια εταιρεία που έπλενε αμάξια. Κατάφερε να αποκτήσει χρήματα, φτιάχνοντας αυτοκόλλητα και τα επένδυσε στην αγάπη του για την μουσική.

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter
Φωτο: Freddie F.

«Το 2002 ξεκίνησα την Slovenly με την ιδέα να κάνω μια εταιρεία που να έχει έναν πιο συγκεκριμένο ήχο και που ο κόσμος θα μπορούσε να εμπιστευτεί. Για 8 χρόνια έβγαζα δίσκους από συγκροτήματα που απλά μου άρεσαν επειδή είχα έξτρα λεφτά και χωρίς να σκέφτομαι αν θα ταίριαζαν στην εταιρεία ή αν θα μπορούσα να τους πουλήσω».

Είναι δύσκολο να μην σκεφτείς όταν σου μιλάει για την ζωή του ότι δεν εκπροσωπεύει το αμερικάνικο όνειρο. Μόνο που δεν το ζει στην Αμερική. Έφυγε από εκεί όταν ήταν 26 χρονών. Πρώτα με προορισμό στην Ιταλία που έχει καταγωγή από την μητέρα του. Τους Acid Baby Jesus τους γνώρισε στην Νάπολη. Πάντοτε τον ενδιέφερε η μουσική από την Ελλάδα αλλά την μόνη μπάντα που είχε δει ζωντανά να παίζει ήταν οι Frantic V σε ένα φεστιβάλ εκεί και πληροφορίες έπαιρνε από ελληνικά φανζίν όπως το The Thing, «αλλά έγραφε κυρίως για την CRYPT Records», όπως μου λέει, «Δεν θυμάμαι να είχα διαβάσει για πράγματα που γινόντουσαν στην Ελληνική μουσική σε διεθνές επίπεδο και τότε είδα για πρώτη φορά τους Acid Baby Jesus, το 2010 σε ένα φεστιβάλ που έβαζα μουσική και αρχίσαμε να μιλάμε.»

Μιλάει με ενθουσιασμό για την ελληνική σκηνή και την ποιότητα των σχημάτων.   

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter
Φωτο: Freddie F.

«Πιστεύω πώς όλα έχουν τον δικό τους μοναδικό ήχο. Για παράδειγμα, οι ΑBJ φαίνεται ότι προέρχονται από την Ελλάδα ακόμη και αν παίζουν διεθνές rock'n'roll. Υπάρχουν στιγμές που ακούς πιο ανατολίτικες επιρροές στην μουσική τους. Μετά είναι οι Bazooka και οι Gay Anniversary που πλέον γράφουν τραγούδια στα ελληνικά που είναι τέλειο.»

Τις μπάντες τις βρίσκει με τον παραδοσιακό τρόπο. Στέλνουν κυρίως το υλικό τους στην εταιρεία αλλά καμιά φορά τις ψάχνει από συναυλίες. Μπορεί να βάλει και τα γκρουπ να του προτείνουν αγαπημένα τους συγκροτήματα όπως έγινε με τους Κομοδίνα 3 που τους ανακάλυψε μέσω του Ξάνθου από τους Bazooka. Ηχογράφησαν πριν από μερικά χρόνια σε CDR, ένα άλμπουμ σε 80 κόπιες – όλο στα ελληνικά -που κυκλοφορούσαν χέρι με χέρι στους υποψιασμένους και εξαφανίστηκαν χωρίς να κάνουν ποτέ live.

 

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter
Φωτο: Freddie F.

Αναρωτιέμαι αν είναι κάπως ριψοκίνδυνο να κυκλοφορείς σχήματα που παίζουν μουσική σε άλλες γλώσσες στην Αμερική. Υπάρχει κοινό έξω από τις χώρες τους;

«Ίσως είναι ένα ρίσκο για μένα αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η γλώσσα, αρκεί η μουσική να είναι ωραία και προτιμώ να ακούω στίχους που δεν έχω ιδέα τι λένε, από στίχους που έχουν γραφτεί από κάποιον που δεν ξέρει καλά Αγγλικά. Πολλές φορές παίρνουμε κακές κριτικές στην Αμερική όπως από έναν τύπο από το Buffalo, την πιο συντηρητική, βαρετή πόλη της Αμερικής που γκρίνιαζε επειδή το συγκρότημα τραγούδαγε στα Ισπανικά. Το μόνο που μπορώ να απαντήσω σε τέτοιους ανθρώπους είναι να αποκτήσουν ζωή και να βγουν από τις ηλίθιες μικρές πόλεις τους, επειδή ο κόσμος είναι τεράστιος και η Αμερική και οι αγγλόφωνες χώρες είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι. Προσωπικά θέλω να αντιπροσωπεύω όλο τον κόσμο.»

Υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας για να κάνει ένα σχήμα διεθνή καριέρα;

«Για μια ευρωπαϊκή μπάντα, αυτό που μπορεί να κάνει αρχικά είναι καλή μουσική και καλές ηχογραφήσεις και μετά να βγει στον δρόμο. Να περιοδεύσει όσο περισσότερο μπορεί και αντέχει και να κάνει καλές συναυλίες. Χρειάζεται αρκετός καιρός. Δεν παίρνει μόνο 2 χρόνια, παίρνει τουλάχιστον 5 για να αποκτήσει ένα όνομα διεθνώς. Αν πιστεύει σε αυτό που κάνει, δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ας το ξανασκεφτεί μετά από μια πενταετία. Το συγκρότημα που πάντοτε φέρνω ως παράδειγμα είναι οι Black Lips. Δούλευαν και περιόδευαν σαν σκυλιά για χρόνια και έπαιζαν ακόμη μπροστά σε 20 άτομα αλλά συνέχιζαν και τώρα είναι πολύ πετυχημένοι και το αξίζουν. Απλά χρειάζεται υπομονή.»

 

 

O Pete έβαλε τα συγκροτήματα της εταιρείας του να διαλέξουν κομμάτια για ένα αποκλειστικό mix για το LIFO.gr

  

 

5 συγκροτήματα που το πάνε ένα βήμα παραπέρα

Acid Baby Jesus

Για πολύ καιρό υπήρχε η φήμη ότι το είχαν διαλύσει. Απλά έκαναν ένα μεγάλο διάλειμμα και κάποιες αλλαγές στην σύνθεση τους.  Φέτος, είναι η χρονιά τους με την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους.

The Velvoids

Είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων χρόνων. Με ένα εξαιρετικό νέο άλμπουμ, εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις, την έκδοση ενός φανζίν [http://www.thinkbabymusic.com]  και την δική τους δισκογραφική, ετοιμάζουν πολλά για το μέλλον και προς τα έξω.

Bazooka

Ένα από τα καλύτερα και πιο άγρια εγχώρια live σχήματα των τελευταίων χρόνων.  Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο Βόλο και το ομώνυμο ντεμπούτο τους παραμένει ένας ροκ δυναμίτης.

Baby Guru

Αν και οι Baby Guru ξεκίνησαν παίζοντας αριστοτεχνικά krautrock,  στον τρίτο τους δίσκο “Marginalia” γίνονται ξεδιάντροπα ψυχεδελικοί και μάλλον τους ταιριάζει. Εξάλλου κομμάτια  σαν το “Turtle Hearts” δεν γράφονται συχνά ενώ στο “Exegesis” δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και στον ελληνικό στίχο.

Drug Free Youth

Ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς μουσικούς της γενιάς του και πρώην μέλος των Κομοδίνα 3. Δεν θα τον δεις live,  κυκλοφορεί σπάνια άλμπουμ αλλά όταν το κάνει, απέχουν έτη φωτός από ότι υπάρχει εκεί έξω.  Το δεύτερο άλμπουμ του, “The Avocado Index” δίκαια πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς των ελληνικών 00s.

 

5 συγκροτήματα που περιμένουμε να βγάλουν δίσκο

Alien Mustangs

Η μπάντα από την Θεσσαλονίκη κάνει συναρπαστικά live που μερικές φορές μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 3 ώρες ασταμάτητης και ακαταμάχητης ποπ ψυχεδέλειας.

Azraq Sahara

Ένα κορίτσι με κιθαριστικές ανησυχίες που γίνεται αρκετά lo-fi όταν το θέλει. Πολλές φορές μοιάζει σαν να έχει μόλις προσγειωθεί από το Σαν Φρανσίσκο.

Οι Χάροι

Από τις στάχτες των Nasty Beach, ξεπρόλαβαν οι Χάροι. Το όνομα είναι αρκετά πετυχημένο και κρύβουν άφθονα ψυχεδελικά blues ξεσπάσματα πάνω στην σκηνή.

Acid Barrets

Ένα σχετικά πρωτοεμφανιζόμενο τρίο που ήδη έχει ξεσηκώσει το ενδιαφέρον με τις εμφανίσεις του σε διάφορα μέρη της πόλης. Μουσικά, τα λέει όλα το όνομα τους. 

 

Chickn

Αν πρέπει κάπως να χαρακτηρίσεις τον ήχο τους από τα πρώτα δείγματα μουσικής που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο μέσω της Sonic Playground είναι  απλά «επικός».

  

Αναμένονται τα άλμπουμ των Mongrelletes και My Drunken Haze.

 

Δίσκοι

Circassian – Hantse Guashe [2014]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Acid Baby Jesus – Vegetable [EP, 2014]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

The Social End Products – Nutre Tu Cabeza [2014]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Bazooka – Bazooka [2013]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Τhe Velvoids – Polynesia Baby [2014]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Drug Free Youth – The Avocado Index [2012]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Baby Guru – Marginalia [2014]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Alien Mustangs – River [10” EP, 2014]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

The Noise Figures – The Noise Figures [2013]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

The Callas – Am I Vertical? [2013]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

Dead Gum – Gainer [2014]

Το ελληνικό garage αντεπιτίθεται Facebook Twitter

ΨΧ Φεστιβάλ

 

Μια ευκαιρία να δει κανείς απο κοντά να παίζουν αρκετά από τα συγκροτήματα που αναφέρονται στο άρθρο είναι το ΨΧ ένα φεστιβάλ της νέας ψυχεδελικής μουσικής σκηνής όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα εμφανιστούν συγκροτημάτα όπως οι The Noise Figures, Prins Obi & the Dream Warriors, My Drunken Haze, Chinese Basement, The Steams, BLML, Bazooka, Circassian, Alien Mustangs και Acid Barretts.

 

Ρομάντσο [Αναξαγόρα 3-5], Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου με είσοδο 8 ευρώ.

1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια