Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Αμερικανός (γεννημένος το 1944) φωτογράφος Joseph Szabo συνέλαβε την ιδέα να ξεκινήσει να φωτογραφίζει τον κόσμο στην Jones Beach, ένα από τα δημοφιλή μέρη αναψυχής της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Είναι η παραλία με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ανατολική ακτή. Εκτιμάται ότι έχει έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

 

Για τον Szabo αυτή η πολυσύχναστη λωρίδα γης στον κόσμο, ένα αληθινό χωνευτήρι της ανθρωπότητας ήταν η αφορμή για να αποκαλύψει με το φακό του τους ανθρώπους σε στιγμές ενδοσκόπησης και την χωρίς ντροπή πληθωρικότητά τους. Οι μαυρισμένοι ανδρικοί μύες, το λαδωμένο δέρμα, οι ντροπαλοί έφηβοι, η ποικιλία των μαγιώ, των συνηθειών, της κάθε κίνησης αποκαλύπτουν τη δυναμική της παραλίας.  Σε αυτή την παραλία, οι τάξεις και οι φυλές ισοπεδώνονται, οι διαιρέσεις ξεχνιούνται, όλα απεικονίζονται με τρυφερότητα.

 

Μια ολόκληρη γενιά φωτογράφων θαυμάζει τον Szabo για αυτή τη δουλειά του και την επίμονη ενασχόλησή του κάθε καλοκαίρι για περισσότερα από 35 χρόνια με τον αλλόκοτα διαφορετικό πληθυσμό που παρουσιάζει με ένα τρόπο αστείο και σέξι. Η περίφημη σειρά του "Jones Beach", ο δάσκαλος, φωτογράφος και συγγραφέας καταφέρνει και αιχμαλωτίζει το φως, όσο και την αμφιθυμία κάθε εποχής, τα πάθη και τις συγχύσεις των ανθρώπων με τον πιο διεισδυτικό τρόπο.

 

Αντιλαμβάνεται ένα κόσμο που σε αυτή την κατάσταση χαλαρότητας, απεικονίζει καλύτερα από κάθε άλλη σύνθεση, τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά κάθε εποχής. Τα καρέ του μοιάζουν αθώα αλλά είναι η πολιτισμική καταγραφή μιας ηπείρου, μιας πόλης και οι αλλαγές της μέσα στο χρόνο. 

 

 

 

1960sPriscilla, Jones Beach, New York City, 1969
1960sPriscilla, Jones Beach, New York City, 1969