Η orientation day είναι για το Deree μια μεγάλη γιορτή!

Η orientation day είναι για το Deree μια μεγάλη γιορτή! Facebook Twitter
Η orientation day είναι για το Deree ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται ουσιαστικά για το καλωσόρισμα των νέων σπουδαστών οπότε οι υπεύθυνοι θέλουν αυτό το καλωσόρισμα να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0



Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά και αναγνωρισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, η αλήθεια είναι ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος συνοδεύεται από μερικά στερεότυπα στο συλλογικό υποσυνείδητο ενώ τα επιχειρήματα των πολεμίων του είναι λίγο πολύ γνωστά. Η δική μου επίσκεψη στο κολλέγιο είχε προγραμματιστεί να γίνει σε μια μέρα γιορτής για το «νέο αίμα», όμως δεν περίμενα να εντυπωσιαστώ τόσο πολύ από αυτά που θα έβλεπα και θα μάθαινα.

Η orientation day είναι για το Deree ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται ουσιαστικά για το καλωσόρισμα των νέων σπουδαστών οπότε οι υπεύθυνοι θέλουν αυτό το καλωσόρισμα να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πρώτη μέρα της φοιτητικής ζωής όμως εμπεριέχει εκ των πραγμάτων έναν κάποιο «ακαδημαϊσμό», με τις ομιλίες από το εκπαιδευτικό προσωπικό, την ενημέρωση για τα διαδικαστικά θέματα του προγράμματος σπουδών και όλες τις σχετικές διαδικασίες, κατά συνέπεια λοιπόν οι νεοφερμένοι είναι αρκετά «ψαρωμένοι» μη γνωρίζοντας πού πρέπει να πάνε, πώς να εγκλιματιστούν στις νέες υποδομές και ποιες ακριβώς είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Το Deree επιστρατεύει λοιπόν για το «ξεψάρωμα» σπουδαστές μεγαλύτερων ετών, τους χρίζει orientation leaders και τους αναθέτει να ξεναγήσουν τους καινούριους στις εγκαταστάσεις και να τους λύσουν τις -πολλές- απορίες των πρώτων ημερών που σίγουρα θα τους δημιουργηθούν.

Το βασικότερο που πρέπει να καταλάβουν οι καινούριοι από την αρχή είναι ότι το κολλέγιό μας διέπεται από κοινωνικότητα. Δεν είναι σωστό να σκέφτεσαι "α, τον τάδε θα τον έχω δίπλα μου μόνο σε ένα μάθημα, άρα γιατί να του μιλήσω;". Μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από τις κοινωνικές επαφές.

Την ημέρα αυτή στο campus θα δεις πρόθυμους «μεγαλοετείς» με κόκκινες μπλούζες για να ξεχωρίζουν, να οδηγούν ο καθένας από ένα τσούρμο πρωτοετείς για να τους μυήσουν στα μυστικά του αμερικανικού συστήματος εκπαίδευσης. «Αυτό που προσπαθούμε να τους εμφυσήσουμε σίγουρα από την πρώτη μέρα είναι να μην ντρέπονται και να ρωτάνε για το καθετί. Ακόμα κι αν κάποιος δεν ξέρει, θα ξέρει ο επόμενος» μου αναφέρουν η Μάριαμ που σπουδάζει Management και ο Βασίλης που έχει επιλέξει Χρηματοοικονομικά, δύο orientation leaders σε ένα διάλειμμα από τις ξεναγήσεις τους. «Πέρα από τα διαδικαστικά, το βασικότερο που πρέπει να καταλάβουν οι καινούριοι από την αρχή είναι ότι το κολλέγιό μας διέπεται από κοινωνικότητα. Δεν είναι σωστό να σκέφτεσαι "α, τον τάδε θα τον έχω δίπλα μου μόνο σε ένα μάθημα, άρα γιατί να του μιλήσω;". Μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από τις κοινωνικές επαφές» συμπληρώνουν με ενθουσιασμό και επιστρέφουν στη μεγάλη ομιλία καλωσορίσματος, όπου εκείνη την ώρα παρουσιάζονται οι διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει το κολλέγιο στους σπουδαστές. Ακούω με ενδιαφέρον την ψυχολόγο να μιλά για την εκπαιδευτική αρωγή που θα παρέχει το γραφείο της στη διάρκεια της τετραετούς φοίτησης σε όσους τη χρειάζονται, ενώ η ομιλία της συμπληρώνεται από τις εμπειρίες ενός σπουδαστή που βοηθήθηκε από το συγκεκριμένο γραφείο.

Η orientation day είναι για το Deree μια μεγάλη γιορτή! Facebook Twitter
Παρακάτω συναντώ τα παιδιά από το Debate Club που είναι το πολυπληθέστερο και ένα από τα πιο ενεργά του κολλεγίου... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Βγαίνοντας στον κεντρικό διάδρομο - πέρασμα ανάμεσα στα διάφορα κτίρια του campus, βλέπω τα τραπεζάκια με τους εκπροσώπους των διαφόρων clubs του κολλεγίου. Είναι και αυτοί πανέτοιμοι να «προσελκύσουν» τους ενδιαφερόμενους στους κύκλους των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, που, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν επισήμως μέρος του προγράμματος σπουδών, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικές με το βασικό σώμα των σπουδών και συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ανάδειξη των ιδιαίτερων δεξιοτήτων και κλίσεων των σπουδαστών. Σκέφτομαι ότι εγώ πραγματικά δεν θα ήξερα ποιο club να πρωτοδιαλέξω καθώς πλησιάζω τα δυο παιδιά που βρίσκονται πίσω από το τραπεζάκι του Film Club. Ο Ιάσονας που σπουδάζει Επικοινωνία και η Φανή από τον τομέα της Φιλοσοφίας μου λένε ότι προβάλλουν κυρίως επιλεγμένους πιλότους από τηλεοπτικές σειρές, καθώς χρονικά η πιο περιορισμένη διάρκεια των προβολών βολεύει περισσότερο τα μέλη. Παρακάτω συναντώ τα παιδιά από το Debate Club που είναι το πολυπληθέστερο και ένα από τα πιο ενεργά του κολλεγίου. Η μελλοντική ψυχολόγος Georgia μου περιγράφει με ενθουσιασμό πώς με τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς ρητορικής του club, έχει εξελίξει τρομερά τη δεινότητά της στον λόγο. «Οι φίλοι μου πλέον νομίζω ότι αποφεύγουν να διαφωνούν μαζί μου» παραδέχεται γελώντας, την ώρα που ο Βασίλης, σπουδαστής Περιβαλλοντικών Επιστημών και επικεφαλής του club μού εξιστορεί μερικές από τις εμπειρίες του στα ταξίδια που έχει κάνει με την ομάδα σε όλο τον κόσμο για τους διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι το Deree διαθέτει ακόμα και LGBT Awareness Club, και μάλιστα ιδιαίτερα δραστήριο και πιστοποιημένο από το ίδιο το κολλέγιο. Η Βασιλική μου εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνονται σωστά για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και υγείας τόσο τα άτομα που ανήκουν στο συγκεκριμένο community όσο και όλοι οι υποστηρικτές των ίσων δικαιωμάτων και μου αναφέρει μάλιστα πως αυτές τις μέρες έχουν καλεσμένο για ομιλία τον Γκρεγκ Λουγκάνις που θα τους τιμήσει με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Καθώς οι ξεναγήσεις ολοκληρώνονται, μια ροκ μπάντα έχει λάβει θέση, έτοιμη να διασκεδάσει το κοινό που έχει αράξει στο γρασίδι. Ιδανικό κλείσιμο για μια μέρα που αποτελεί την έναρξη μιας καινούριας χρονιάς στην πορεία νέων ανθρώπων προς την εκπλήρωση των ονείρων τους.

Η orientation day είναι για το Deree μια μεγάλη γιορτή! Facebook Twitter
Αυτό που προσπαθούμε να τους εμφυσήσουμε σίγουρα από την πρώτη μέρα είναι να μην ντρέπονται και να ρωτάνε για το καθετί. Ακόμα κι αν κάποιος δεν ξέρει, θα ξέρει ο επόμενος... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Η orientation day είναι για το Deree μια μεγάλη γιορτή! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ