Το «Greece: History and Culture» έκανε πρεμιέρα στο Αpp Store ενάμιση χρόνο πριν και έως τώρα έχει χιλιάδες κατεβάσματα σε πάνω από 60 χώρες. Με μόλις 2,99 δολάρια οι πελάτες της εφαρμογής απέκτησαν πρόσβαση σε μια εντυπωσιακή βάση δεδομένων που συγκεφαλαιώνει όλη την ελληνική ιστορία μέσα σε χάρτες αρχαιολογικών μουσείων, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, πληροφορίες και πολυεπίπεδη εξιστόρηση των σημαντικότερων γεγονότων της χώρας. Η εφαρμογή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας πλήρης οδηγός της Ελλάδας που χρονολογικά έχει αφετηρία την Παλαιολιθική περίοδο και καταλήγει στο 1941.

 

Περιγράφοντας με λόγια την εφαρμογή θα ήταν μάλλον άδικη η εντύπωση που θα άφηνε μιας και η περιήγηση είναι μακράν πολύ πιο ενδιαφέρουσα περίπλοκη, πλούσια και συναρπαστική. Όλη η δομή αλλά και η λειτουργία της είναι μελετημένη έτσι ώστε να είναι εύχρηστη, πρακτική και κυρίως ευχάριστη. Η ακόμη πιο συναρπαστική λεπτομέρεια που κρύβεται πίσω από τους δημιουργούς είναι ίσως και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που δείχνει μια κατεύθυνση προς την νέα γενιά επιχειρηματικότητας.

 

 

 

Θα περίμενε κανείς πως ένα τόσο λεπτομερές και μεγαλεπήβολο project θα είχε πίσω του μια πλειάδα τεχνικών και μια ολόκληρη συντακτική ομάδα την οποία κάποιος χρηματοδότησε για να καθίσει να ξεδιπλώσει χιλιάδες στοιχεία που αντανακλούν τον ελληνικό πολιτισμό...

Λάθος!

 

 

Οι ¨εγκέφαλοι" του «Greece: History and Culture» είναι δύο νέα αδέλφια που γεννήθηκαν στο μικρό χωρίο Αχινός της Φθιώτιδας και που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται στην πατρίδα τους. Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Βούλγαρης και ο προγραμματιστής, μεγάλος της οικογένειας, Τάσος, ξόδεψαν χιλιάδες εργατοώρες και πολύ μεράκι για να μπορούν σήμερα να υπερηφανεύονται πως είναι ένα αρκετά επιτυχημένο δίδυμο που έχει βάλει το χεράκι του στο να προάγει τη χώρα στο εξωτερικό. 

 

 

 

 Συνέντευξη με τον developer του «Greece: History and Culture», Τάσο Βούλγαρη.

 

 

- Καταρχήν θέλουμε να μάθουμε νούμερα και να δούμε κατά πόσον είναι επιτυχημένο αυτό το app, ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο promo και με θεματολογία που σίγουρα δεν θα έπαιζε στα εμπορικά φαβορί.

- Τα νούμερα που μπορώ να σου δώσω είναι πως τα "κατεβάσματα" ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα έχουμε πλέον downloads από πάνω από 60 χώρες ενώ η εφαρμογή έχει κάνει και δύο πρωτιές στο chart του ελληνικού Αpp Store. Aυτό που πραγματικά μας χαροποίησε ήταν όταν ενημερωθήκαμε πως τρία Αμερικανικά Πανεπιστήμια κατέβασαν μαζικά εκατοντάδες φορές την εφαρμογή και την χρησιμοποιούν σαν συμπληρωματικό εργαλείο διδασκαλίας. Επιτυχία πάντως για εμάς εξακολουθούν να είναι τα πολλά ειλικρινή κολακευτικά σχόλια που παίρνει η εφαρμογή και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνουμε.

 

- Που κυμαίνονται τα περισσότερα θετικά σχόλια και από που προέρχονται;

- Κυρίως από το εξωτερικό. Υπάρχουν και πολλά από Ελλάδα αλλά η εφαρμογή, δεδομένου ότι είναι στα αγγλικά, γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία στο κοινό το οποίο θέλαμε εξαρχής να απευθυνθούμε, αυτό του εξωτερικού. Η αίσθηση που μας αφήνουν τα σχόλια των χρηστών είναι αυτή ακριβώς που θέλαμε να επιτύχουμε. Να μπορεί κάποιος να έχει στη τσέπη του έναν οδηγό για τη χώρα μας που όμως δεν θα είναι τουριστικός και δεν θα περιορίζεται σε τυπικές ξεναγήσεις αλλά θα λειτουργεί πολυεπίπεδα και θα επιτρέπει στον χρήστη μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας να αποκτήσει ineraction με τις πληροφορίες. Νομίζω πως σε οποιονδήποτε τουρίστα που θα επισκεφτεί τη χώρα ή ακόμη και στους λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού, που πιστέψτε με είναι πολλοί περισσότεροι απ ότι πιστεύουμε, το app αποτελεί ένα πολύ έξυπνο εργαλείο. Σου επιτρέπει την πρόσβαση σε 100% ακριβή στοιχεία και πληροφορίες, χρίς όμως να έχει κουραστικό ύφος με υπερβολικές λεπτομέρειες και δασκαλίστικο ύφος.

 

 

 

- Φαντάζομαι πως το δύσκολο έργο της ιστορικής επιμέλειας θα είχε επωμιστεί ο αδελφός σου... Αυτός ήταν και ο εμπνευστής;

- Ο αδελφός μου έχει σπουδάσει αρχαιολογία και ιστορία Τέχνης οπότε ναι, κατά κάποιο τρόπο ο κύριος όγκος των περιεχομένων, οι ιστορικές πηγές, οι μελέτες και όλα τα σχετικά προέρχονται από τη δική του πλευρά. Το τεχνικό κομμάτι, η οπτικοποίηση δεδομένων και τα υπόλοιπα τμήματα που αφορούν το στήσιμο του app είναι δικών μου καθηκόντων. Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη μας μα κάνουμε κάτι μαζί. Εγώ ήθελα να δοκιμάσω τον χώρο των εφαρμογών και ο Δημήτρης επιθυμούσε να ασχοληθεί όπως ήταν φυσικό με τον τομέα του. Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα με την ιδέα αλλά τη βρήκα ενδιαφέρουσα και επιπλέον ήταν όντως κάτι που μπορεί να μην είχε τον σύγχρονο, pop χαρακτήρα της πλειοψηφίας των app αλλά ήταν τουλάχιστον καινοτόμο και θεωρώ πως σίγουρα έλλειπε. Τώρα πια μπορώ να σου πω πως είμαι χαρούμενος που το κάναμε. Όχι για την επιτυχία του αλλά για το αποτέλεσμα και το πόσο σημαντικό μου φαίνεται πως είναι για κάτι που ξεκίνησε σαν αρχή.

 

- Πως και το ξεκίνημα δεν έγινε με ελληνικά αλλά επιλέξατε τα αγγλικά;

- Σαν πλάνο είχαμε τους ξένους χρήστες. Εκεί στοχεύαμε και ουσιαστικά θέλαμε να κάνουμε μια εφαρμογή που θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί πως "βγάζει" την Ελλάδα προς τα έξω. Βέβαια ελπίζω άμεσα αν ολοκληρώσουμε και την ελληνική εκδοχή την οποία δουλεύουμε και πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουμε. Δεν είχαμε στο μυαλό μας την δημοφιλία της εντός συνόρων και από τα μηνύματα που παίρνουμε νομίζω πως τώρα είναι πλέον απαραίτητη. Επίσης είναι μια ερώτηση που μας την απευθύνουν όλοι...

 

 

 

- Έχετε κάνει επαφές με κάποιον κρατικό φορέα για να στηρίξει αυτό το project; Υπήρξε κάποιος χρηματοδότης ή έστω κάποιος που να σας προσέγγισε στην πορεία και να είπε πως αυτή είναι μια αξιόλογη από πολλές πλευρές προσπάθεια που πρέπει να γίνει πιο μεγάλη;

- Καμία στήριξη. Κανένας κρατικός φορέας. Καμία επιδότηση και καμία επιχορήγηση. Να σου πω την αλήθεια δεν το κυνηγήσαμε κιόλας οπότε είναι μάλλον απίθανο στην Ελλάδα να έλθει κάποιος αρωγός οικειοθελώς. Δεν ξεκινήσαμε με αυτό το σκεπτικό, ούτε το κάναμε για να γίνουμε πλούσιοι και επίσης δεν γίναμε. Όλο αυτό σε εμάς κόστισε πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που μπορεί να φαντάζεσαι. Το μεγάλο κόστος ήταν η πολύ, ασταμάτητη σκληρή δουλειά. Δουλεύαμε για πάνω από τέσσερις μήνες 16 ώρες ημερησίως έως ότου ολοκληρωθεί το μεγάλο βασικό τμήμα. Επίσης μέσα στον ενάμιση αυτό χρόνο έχει χρειαστεί να επανέλθουμε πολλές φορές και να συμπληρώσουμε. Δεν είναι ότι το κάναμε και το αφήσαμε να πάρει το δρόμο του. Συνεχώς γίνονται προσθέσεις στο υλικό, αναβαθμίσεις, εμφανίζονται νέα στοιχεία που είναι αδύνατον να τα αγνοήσεις και να μην τα συμπεριλάβεις. Για να σου δώσω να καταλάβεις τον όγκο των κειμένων μόνο που περιλαμβάνει η εφαρμογή χωρίς φωτογραφίες, γραφήματα, χάρτες και εικονίδια θα πρέπει να αναλογιστείς 400 περίπου σελίδες Α4. Οπότε καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα μεγάλο βιβλίο ιστορίας που θα μπορούσε να πιάνει αρκετούς τόμους αν θα θέλαμε υποθετικά να το τυπώσουμε.

 

- Κέρδος βγαίνει;

Και πάλι θα σου πω όχι αυτό που φαντάζεσαι! Από τα 2,99 δολάρια το 30% κρατάει η Αpple και το υπόλοιπο είναι που θα σου μείνει. Από αυτά αν αναλογιστείς τον χρόνο που έχεις ξοδέψει θα σου φανεί αστείο τι μένει. Αυτές οι εφαρμογές δεν μπορούν νομίζω να σε κάνουν πλούσιο. Δεν είναι το Αngry Birds. Eίναι όμως πολύ πιο δημιουργικές και νομίζω πολύ πιο ενδιαφέρουσες και διαχρονικές. Διαισθάνομαι πως ειδικά στο μέλλον θα γνωρίσουν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία μιας και αποτελούν εξειδικευμένα βοηθήματα της καθημερινότητας. Στατιστικά η χώρα με τη μεγαλύτερη επιτυχία της εφαρμογής είναι η Αμερική και εκεί η αγορά είναι τεράστια και το κοινό απαιτητικό.

 

- Κάτι καινούργιο; Κάποια άλλη εφαρμογή που σχεδιάζετε;

- Έχουμε κάτι στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. ίσως μόνο ότι έχει σχέση πάλι με την Ελλάδα και την ιστορία αλλά μέχρι εκεί.

 

- Πάντως εξακολουθείς να μένεις εκεί που γεννήθηκες. Δίπλα στη θάλασσα. Δεν θα ήταν λογικότερο λόγω της δουλειάς αυτής να σε συναντούσαμε στην Αθήνα ίσως;

- Με τίποτα δεν θα άλλαζα τη ζωή που κάνω εδώ. Έτσι όπως μου το λες καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά δεν είναι απαραίτητο να είσαι στην Αθήνα ή σε κάποια μεγάλη πόλη για να αναπτύξεις επιχειρηματική πρωτοβουλία, ειδικά στα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τεχνολογία. ίντερνετ κτλ και με τη κρίση να απαιτεί ουσιαστικά καινοτομίες καιόχι οπωσδήποτε μαζική προσέλευση στα αστικά κέντρα. Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται με τους υπολογιστές. Δεν θα το άλλαζα νομίζω τις Ράχες για τίποτα.

 

 

 

 

Η εφαρμογή «Greece: History and Culture» στην έκδοση που ήδη κυκλοφορεί, περιλαμβάνει τις εξής λειτουργίες:

Search (περίοδοι της Ελληνικής ιστορίας, από την Παλαιολιθική Εποχή ως το σύγχρονο Ελληνικό κράτος). Κάθε περίοδος περιλαμβάνει κείμενα και εικόνες που περιγράφουν το ιστορικό πλαίσιο, την κοινωνική δομή και τα πολιτιστικά στοιχεία της εποχής. Συνοδεύεται από μηχανή αναζήτησης με βάση το έτος.
Timeline (πλήρες χρονολόγιο από τις απαρχές της κατοίκησης στον Ελλαδικό χώρο ως τον 20ο αιώνα). Επιγραμματική αναφορά σε όλα τα γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας, σε χρονολογική σειρά, από το 130.000 π.Χ. έως το 1941 μ.Χ.
Maps (επισημάνσεις σε χάρτη των σημαντικών ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας και πλοήγηση προς αυτούς μέσω GPS). Επισήμανση σε δυναμικό χάρτη (Google Maps, ή Apple Maps ανάλογα με την έκδοση iOS) όλων των αρχαιολογικών και ιστορικής σημασίας χώρων της Ελλάδας. Εντοπισμού της θέσης του χρήστη πάνω στον χάρτη και δυνατότητα πλοήγησης στα πλησιέστερα επισημασμένα σημεία.
Places (οι σημαντικότεροι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας). Αλφαβητική λίστα όλων των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης με βάση το όνομα, ή με βάση λέξεις κλειδιά (π.χ. Αναζήτηση για τον όρο "Leonidas" θα έχει ως αποτέλεσματα "Sparta", "Thermopylae" κ.α.)
People (βιογραφίες σημαντικών Ελλήνων, από τον Όμηρο ως τη Μαρία Κάλλας, πρόσωπα της Ελληνικής μυθολογίας). Αλφαβητική και θεματική λίστα με σύντομες βιογραφίες όλων των σημαντικών Ελλήνων. Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης με βάση το όνομα, η μέ βάση λέξεις κλειδιά.
Stories (από τον πρώτο μαραθωνοδρόμο ως την πιο εμπνευσμένη πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη από τους Ναζί Αθήνα). Σύντομες πραγματικές ιστορίες, άγνωστες ίσως στους περισσότερους, ειδικά γραμμένες ώστε να προβάλλουν το μεγαλείο του Ελληνικού Πνεύματος.
Προβολή εκατοντάδων φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης.
Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το περιεχόμενο της εφαρμογής:
Περιλαμβάνει πάνω από 400 σελίδες πρωτότυπου περιεχομένου (αν αναγάγουμε το περιεχόμενο σε σελίδες Α4).
Περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.
Παρουσιάζει πάνω από 150 αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους.
Παρουσιάζει πάνω από 150 σημαντικούς Έλληνες.