1) Για 99 κόκκινα μπαλόνια τραγουδούσε σε διάφορες γλώσσες η Nena στα '80ς...

 

 

 

...ένα όμως ήταν αρκετό.

Το 'Κόκκινο Μπαλόνι' είναι μια από τις πιο γλυκόπικρες και συναρπαστικές ταινίες που έχω δει ποτέ.

 

 

To σπουδαίο 30λεπτο φιλμ του '56, στο οποίο ένα αγόρι βρίσκει -και ακολουθεί στους δρόμους του Παρισιού- ένα μπαλόνι υπάρχει ολόκληρο, εδώ.

 

 

 

2) Από το λήμμα για το Κόκκινο στη Wikipedia:

«In Greece, Easter eggs are dyed red and the Greek expression "piase kokkino" ("touch red") is said when two people say the same thing at the same time. It is believed that such an occurrence is an omen that the two will have an argument in the future, which can only be broken when the two touch the closest thing that is red.»

 

 

3) Το κόκκινο χρώμα είναι το πρώτο που απορροφάται απ' το θαλασσινό νερό κι έτσι πολλά ψάρια που μοιάζουν να έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα στην πραγματικότητα (και στο φυσικό τους περιβάλλον) είναι μαύρα.

 

 

 

 

4) Μιας και το κόκκινο είναι το πιο εκφραστικό χρώμα συμβολίζει τα καλύτερα και τα χειρότερα: Αμαρτία, έρωτας, πόρνες, κίνδυνος, αγάπη, φωτιά, καρδιά, προειδοποίηση.

 

 

5) Σε διάφορες Ασιατικές χώρες το κόκκινο είναι συνυφασμένο με το πιο ευχάριστο γεγονός, το γάμο -οι γυναίκες φορούν κόκκινο νυφικό- αλλά και το πιο δυσάρεστο, την κηδεία -οι νεκρολογίες γράφονται με κόκκινο μελάνι. [Στην Κίνα αν γράψεις το όνομα κάποιου με κόκκινο μελάνι σημαίνει είτε ότι πέθανε είτε ότι τον ξεγράφεις τελείως απ' τη ζωή σου.]

 

 

 

Πάντως τα τελευταία χρόνια, η μόδα των κόκκινων νυφικών έχει εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. 

 

 

6) Ψάχνοντας τη λέξη RED στο google: το πρώτο αποτέλεσμα που βγαίνει είναι η σελίδα του φιλανθρωπικού οργανισμού www.joinred.com - μια φιλανθρωπική οργάνωση που πολεμά το AIDS.

 

 


Στο ελληνικό google πάντως, πρώτο αποτέλεσμα: RED FM, Aθήνα, 96.3.

 

 

7) Το Feng Shui λέει να βάφουμε την πόρτα εισόδου στο σπίτι μας κόκκινη για να καλωσορίσουμε την ευτυχία

 

 

8) Οι μέλισσες δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα κι έτσι αποφεύγουν εντελώς τα κόκκινα λουλούδια.

 

 

 

 

9) Υπάρχει μάθημα σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια για το ρόλο του Κόκκινου στην ποπ κουλτούρα

 

 

10) Το καλύτερο τραγούδι που μου έρχεται τώρα με κόκκινο στον τίτλο: Red Letter Day – Pet Shop Boys.

 

 

[+] Το χειρότερο: Κόκκινο της Φωτιάς – Άντζελα Δημητρίου.

 

 

 

11) Το κόκκινο έχει ταυτιστεί με την επανάσταση και την Αριστερά και στην Αμερική το κόκκινο χρώμα σχεδόν βγήκε εκτός νόμου τη δεκαετία του '50 (με αφορμή την αντικομουνιστική υστερία). Η ομάδα μπέιζμπολ Reds άλλαξε το όνομά της, καταστήματα βάφτηκαν μπλε, προϊόντα κυκλοφόρησαν με αλλαγμένες συσκευασίες. Κάποτε η παράνοια τελείωσε, το κόκκινο αποενοχοποιήθηκε, και τώρα στις ΗΠΑ εξαιτίας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων το κόκκινο είναι σήμερα το σύμβολο της Δεξιάς και του Θεού.

 

 

 

 

12) Τα στερεότυπα για τους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά ισχυρίζονται πως είναι άνθρωποι με πάθος και αισθησιασμό (στην καλύτερη περίπτωση) ή άνθρωποι πονηροί και μοχθηροί (στην χειρότερη περίπτωση). Ίσως οι πρώτες ιστορικές αναφορές σε κοκκινομάλληδες έγιναν από αρχαίους Έλληνες: μεταξύ των άλλων ο ποιητής Ξενοφάνης περιγράφει τους Θράκες ως γαλανομάτηδες και κοκκινοτρίχηδες, ενώ ο ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε για τους κατοίκους της (σημερινής) Ρωσίας ότι είχαν σχεδόν όλοι κόκκινα μαλλιά.

[Για μένα: Πιο γελοίος μη υπαρκτός κοκκινομάλλης του κόσμου = Ronald McDonald. Πιο συναρπαστική μη υπαρκτή κοκκινομάλλα = η Λόλα απ' την αξεπέραστη ταινία του '98 Lola Rennt.]

 

 

 

 

13) «Οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν το κόκκινο λες κι είναι μπαχαρικό», είπε κάποτε ο εικαστικός και σκηνοθέτης Derek Jarman - και είχε δίκιο...

 

 

Όταν το κόκκινο (μπαλόνι) συναντά, τελικά το μπλε.
Όταν το κόκκινο (μπαλόνι) συναντά, τελικά το μπλε.