Μπράβο στον Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα

Facebook Twitter
20

Θα ήταν το αυτονόητο, το να καταδικάσεις κατηγορηματικά όσα συνέβησαν χτες με τους παραθρησκευτικούς και τους χρυσαυγίτες. Και όμως!

Οι Υπουργοί Πολιτισμού δεν έχουν και κάποια φοβερή παράδοση στην υπεράσπιση της καλλιτεχνικής έκφρασης. Θυμάστε τον Βενιζέλο ως Υπουργό Πολιτισμού που σχεδόν ζήτησε να αφαιρεθούν τα "άσεμνα" έργα απ' την έκθεση OUTLOOK (και όντως αφαιρέθηκαν);

Έχουν ειπωθεί πολλά. Ότι ο Κώστας Τζαβάρας μοιάζει με καλοκάγαθο εστιάτορα. Με χριστιανό που θα πήγαινε έξω απ' το Χυτήριο για να διακόψει τις παραστάσεις του Corpus Christi. Με πολιτικάντη που θα έκανε την πάπια ώστε να εισπράξει ψήφους και αποδοχή από την Χρυσή Αυγή. Με ανθρωπάκι που θα φοβόταν να υψώσει το ανάστημά του και να πει τα αυτονόητα. 

Επίσης, όπως έχει παραδεχτεί, δεν έχει ιδέα από σύγχρονη τέχνη - αντιθέτως όλοι οι λόγοι του περί πολιτισμού αναφέρονται στους αρχαίους προγόνους μας και μυρίζουν ναφθαλίνη. 

  

Κι όμως. Σήμερα απέδειξε πως, τελικά, όλοι αυτοί έκαναν λάθος. (Πόσο κακό να τον κρίνουν μόνο απ' την εξωτερική εμφάνιση!) 

Το ότι αυτός ο φαινομενικά προγονόπληκτος, περασμένης γενιάς, λάτρης μόνο των κλασικών τεχνών, καραδεξιός ξεπέρασε τον εαυτό του και ύψωσε τη φωνή του ενάντια σε αντίπαλους επικίνδυνους είναι η πιο ελπιδοφόρα είδηση που άκουσα εδώ και πολύ καιρό: 

«Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια. Η τέχνη και ο πολιτισμός υπόκεινται στους δικούς τους κανόνες. Πρωτίστως στην ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον έχει και εκφράζει διαφορετική γνώμη ή άποψη.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης.

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας -όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη»

 

 

ο χριστιανικός φαναζισμός έξω απ' το Χυτήριο, χτες, via

 

Μοιάζουν αυτονόητα, και εύκολα, και απλά λόγια (και όντως περιμένουμε τις πράξεις, απ' την πολιτεία). 

Κι όμως, εδώ που έχουμε φτάσει, αυτά που είπε ο Υπουργός Πολιτισμού είναι γενναία. Κι ο ίδιος απέδειξε ότι διαφέρει απ' τον μέσο πολιτικό - και πραγματικά μπράβο του. Μακάρι να τον μιμηθούν και όλοι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες και να μην κρύβονται σαν ιδιοτελείς φοβητσιάρηδες. 

Ας ενθαρρύνουμε όσους απ' την κυβέρνηση φέρονται σωστά. Ας τους υποστηρίξουμε - δεν είναι άλλωστε και πολλοί μέχρι στιγμής...

*Μπράβο και σε έναν ακόμα Υπουργό και να γιατί: 

Το αυτονόητο στην Ελλάδα είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας!

 
20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαέρτης Βασιλείου: «Δηλαδή είναι διαφήμιση να θέλουν να με σκοτώσουν και να φωνάζουν ''Αλβανέ εδώ θα γίνει ο τάφος σου'';»

Mικροπράγματα / Λαέρτης Βασιλείου: «Δηλαδή είναι διαφήμιση να θέλουν να με σκοτώσουν και να φωνάζουν ''Αλβανέ εδώ θα γίνει ο τάφος σου'';»

Ο σκηνοθέτης μιλά στο LIFO.gr για τα χτεσινά επεισόδια, για όσους του συμπαραστέκονται μόνο απ' τον καναπέ τους και όσους θεωρούν ότι προκαλεί επίτηδες για να κάνει ντόρο.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

14 σχόλια
νομίζω ότι μερικοί εδώ μέσα έχουν ξεχάσει σε ποια χώρα ζουν, και νομίζουν ότι ζουν στη σουηδία ξέρω γω. ο κύριος αυτός μπορεί να είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος ομοφοβικός, καθ'ότι και μιας κάποιας ηλικίας. καθόλου αυτονόητη δεν είναι η στάση του, έλεος πια που νομίζετε ότι τσιπαρίστηκε μια βαθιά συντηρητική γενιά και ξαφνικά τρια λα ρι τρια λα ρο, δεν πειράζει όπως και να δείχνουν τον χριστούλη μας, αυτό είναι τέχνη. σιγά μην πάει να κρατάει και πανό έξω από το θέατρο. φυσικά και μπράβο του, όσο αυτονόητη και αν είναι η στάση του.
κ. Δημοκίδη απορώ πως είναι δυνατόν να κάνατε στο σφάλμα να χρησιμοποιήσετε τέτοιους χαρακτηρισμούς για την εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου. Αυτό είναι λαικισμός και μεγάλο φάουλ κατά την προσωπική μου γνώμη πάντα! φιλικά
Καλά έκανε ο Υπουργός και καταδίκασε τα έκτροπα.Όμως, τα λόγια είναι εύκολα, Άρη, ειδικά σήμερα που έχουν χάσει το νόημά τους. Πόσες φορές έχουμε ακούσει να καταδικάζουν τη βία και να κόπτονται υπέρ της δικαιοσύνης; Πόσες φορές έχουμε ακούσει να μιλούν για "μηδενική ανοχή" και πως θα "χυθεί άπλετο φως" σε όποιες περιπτώσεις παρανομιών; Τα λόγια πετάνε και φεύγουν. Αν ο Υπουργός ήθελε πραγματικά να καταδικάσει τα χθεσινά, θα μπορούσε να πάει σήμερα στο Χυτήριο, να παραστεί, να υποστηρίξει τα πιστεύω του πρώτα με την παρουσία του και ακολούθως να κάνει από εκεί τις δηλώσεις καταδίκης. Τότε τα λόγια του θα είχαν ουσία.Τότε και τα συγχαρητήρια θα είχαν πιο ουσιαστικό νόημα.
Φυσικά. Ξεχνάς ότι για χρόνια ο κ. Στεφανόπουλος ήταν για χρόνια ο πιο δημοφιλής πολιτικός γιατί όλοι τον θεωρούμε τίμιο; Το αυτονόητο στην Ελλάδα είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας!Αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης:http://news247.gr/eidiseis/koinonia/roypakiwths_giati_den_parenevh_eisaggeleas_sto_xythrio.1966835.html
Πράγματι απροσδόκητο! Και παρήγορο... Μετά από αυτό ο Τζαβάρας θα είναι πραγματικά λεβέντης, αν ζητήσει από τον Γιώργο Λούκο να μείνει στη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, προτρέποντάς τον να συνεχίσει τη δουλειά του όπως θαυμαστά την έκανε τόσα χρόνια!
Απορία: η έκπληξή σου για την αντίδραση του "καραδεξιού", που "μοιάζει με καλοκάγαθο εστιάτορα" και "με ανθρωπάκι" δεν βρίσκεις ότι πέφτει στην παγίδα των στερεοτύπων; Φιλικά πάντα, γιατί μας έχεις συνηθίσει σε ψύχραιμη γραφή :)Δικαιολογημένο το μπράβο σου πάντως, αν και ο μαστρο-Κώστας (χαχα) μας τα μπερδεύει λίγο εκεί που λέει "είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας" - δηλαδή άμα ήταν πλειοψηφία θα ήταν αποδεκτό;
Πολύ σωστά όλα. Κι επειδή πέφτουμε συχνά στην παγίδα των στερεοτύπων (κι εγώ, φυσικά, όσο και να προσπαθώ συνήθως για το αντίθετο), είναι νομίζω σημαντικό να μιλάμε γι' αυτά και το πόσο άκυρα είναι πολλές φορές - ευτυχώς.Δεν ήταν τόσο η εμφάνισή του που σχολιάστηκε όταν μπήκε Υπουργός Πολιτισμού αλλά οι εθνικοπατριωτικές ομιλίες του. Και γι' αυτό τον εκτίμησα ακόμα περισσότερο σήμερα που πήγε κόντρα σ' αυτά, ακόμα και με πολιτικό κόστος.
Κακό δεν είναι να είσαι πατριώτης δηλ ν'αγαπάς την πατρίδα σου. Κακό είναι να είσαι δήθεν πατριώτης, υπερόπτης έναντι των άλλων -οι Ελβετοί ξενέρωτοι, οι Νορβηγοί ξεπλυμένοι, οι Αιγύπτιοι βρωμιάρηδες, οι Αμερικάνοι βλάκες, οι Γιαπωνέζοι ζόμπι κλπ. Η δε ανακοίνωσή του δεν πήγε κόντρα στην φιλοπατρία. Πήγε υπέρ της κοινής λογικής και κατά της βλακώδους υστερίας. Ο Τζαβάρας είναι μορφωμένος άνθρωπος, με χιούμορ και ακομπλεξάριστος. ΑΝ είχε τα λουκς του Αβραμό πχ θα'χε φθάσει πολύ πιο ψηλά. Καλό το πόιντ σου πάντως...
Και όμως, ναι! τους τελευταίους μήνες νιώθω κι εγώ την ανάγκη να επιβραβεύσω όσους πράττουν τα αυτονόητα.Πραγματικά, είναι απίστευτο το πισωγύρισμα που ζούμε.ΥΓ Να θυμίσουμε και τον άλλο πρώην ΥΠΠΟ, που έκοψε σκηνές από το φιλμάκι του Γαβρά.Πολύ δυσοίωνο το γεγονός ότι ο ένας λογοκριτής είναι σήμερα πρωθυπουργός και ο άλλος "πρωθυπουργός εν αναμονή"http://culturenow.wordpress.com/category/%CE%B3%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82/
To λες και ο ίδιος πως είναι αυτονόητο. Δεν νομίζω πως ξεμυτίζει από τον μέσο πολιτικό. Έβγαλε μια ανακοίνωση ως όφειλε (ΕΙΔΙΚΑ λόγω της θέσης του) και κάπου εκεί τελείωσε και ο ρόλος του... Αν διέφερε, θα πήγαινε να δει την παράσταση. Ειδικά αυτός, ως υπουργός πολιτισμού.
Όντως κάτι που δεν το περιμέναμε... Αλλά άμα κρίνεις μόνο απ την εμφάνιση θα έχεις σ αυτή τη θέση πολιτικούς σαν τον κομψό Βουλγαράκη, τον γαλλοαναθρεμένο Michel, τον καθηγητή Βενιζέλο και και και η λιστα δεν εχει τελειωμό
Αγαπητέ Άρη, πήγα χθες κάτω και είδα με τα μάτια μου. Διαφωνώ με τους τόσους χαρακτηρισμούς σου για τον κ. Τζαβάρα, κυρίως γιατί οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με την εμφάνισή του. Ίσως λίγο και οι λόγοι του, ο Λούκος κλπ. Σε κατανοώ μόνο λόγω της συναισθηματικής φόρτισης, που έχω κι εγώ.Αλλά ας δούμε και σήμερα τι θα γίνει. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η παράσταση θα ανέβει, αν και σήμερα δε θα μπορέσω να πάω. Υπάρχει τέτοιος κόσμος, το λοιπόν. (Εγώ την προηγ. Τετάρτη δεν πήγα γιατί μόνο Πέμπτες δεν κάνω ιατρείο και δουλεύω πρωί - απόγευμα. Και σήμερα, με πυρετό και χθες, αλλά πήγα και χθες και σήμερα στη δουλειά. Πήγαινα στο νοσοκομείο ως ειδικευόμενος και με 40. Μόνο αν πέσω κάτω δε θα πάω στη δουλειά μου). Δεν είμαστε εμείς οι κουράδες και εκείνοι οι γνήσιοι λαϊκοί, οι γνήσιοι Έλληνες κλπ. Ούτε τα π@τανάκια και οι ανοιγμένες κ...τρυπίδες, που έλεγε ο Παναγιώταρος, κι ας ζει με δανεικά από τέτοιες... Γιατί εκεί που υπάρχουν οι αληθινές αξίες, υπάρχουν και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Εκεί που υπάρχει ελευθερία με ισότητα, αναδεικνύεσαι ανάλογα με την αξία σου και όχι από το ποιός είναι πιο μάγκας και ποιός είναι πιο "άντρας".