ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: αφορμές για διαμάχες

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: αφορμές για διαμάχες Facebook Twitter
51


________________
1.


Αγαπητή Α, μπα η στήλη σου είναι υπέροχη, λατρεύω τις απαντήσεις
σου και διαβάζω συνέχεια τη στήλη σου..Συγχαρητήρια!
Λοιπόν, είμαι 21 χρονών και δεν έχω κάνει σχέση ποτέ στη ζωή μου γιατί δεν ήθελα και γιατί πάντα φοβόμουν την αντιμετώπιση του άλλου...Μ αρέσει ένας και διστάζω να κάνω κίνηση γιατί ντρέπομαι
να του πω ότι δεν έχω κάνει ποτέ σχέση στη ζωή μου και φοβάμαι πως θα το αντιμετωπίσει..Επίσης φοβάμαι να ότι θα το πει στους φίλους του και θα γίνω ρεζίλι..Τι να κάνω?

Να μην πεις τίποτα. Δεν είναι δική του δουλειά το παρελθόν σου, και αυτό να το θυμάσαι και όταν αποκτήσεις παρελθόν.

________________
2.

Α μπα γεια σου! Άρχισε να μου τα χώνεις και συ μπας και ηρεμήσω..

Που λες, πριν καιρό έκανα κάτι μ' έναν φίλο του αδερφού μου.
Και πριν καμιά βδομάδα, ξανά.
Το θέμα είναι ότι το φερε η κουβέντα έτσι, που ένιωσα πολύ άσχημα και του το είπα, και φυσικά δεν αντέδρασε πολύ καλά.
Εγώ δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι λάθος, αλλά σύμφωνοι, από κάτι τέτοια δημιουργούνται αμήχανες καταστάσεις.
Είναι όμως κι αυτός λίγο υπερβολικός. Του είπα, αν ήμουν άντρας και έκανα κάτι με κάποια φίλη σου, θα μου λεγες και μπράβο. Και συμφώνησε.
Μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοια είναι για τους άντρες "άγραφος κανόνας", εφόσον μου είπε ότι είχε προειδοποιήσει τους φίλους να μην κάνουν ποτέ καμιά κίνηση προς εμένα. Αλλά δεν το καταλαβαίνω.

Μόνο με νοιάζει που, για κάτι που δεν είχε τόση σημασία, (όλοι έχουμε κάνει λάθος επιλογές στα "γκομενικά" μας) ο αδερφός μου θα στεναχωρηθεί γιατί θα τσακωθεί με έναν στενό του φίλο. Ο οποίος, (εγώ τώρα το έμαθα) του χει κάνει στο παρελθόν πάλι μαλακία (είχε πάει με μια πρώην του-έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας).

Το ξέρω ότι δεν πρέπει να με αφορά τι θα κάνει με το φίλο του, αλλά προσπαθούσα να τον ηρεμήσω, για να μην χαλάσει μια φιλία γι'αυτό το λόγο. Δεν θέλω να μαι εγώ αιτία.
Αυτός βέβαια λέει ότι τι φίλος είναι αυτός, που τον ξέρει τόσα χρόνια, και ενώ πήγαινε να τον ξαναεμπιστευτεί, πάλι κάνει τέτοιο λάθος "πίσω απ' την πλάτη του".

Ήθελα να τα πω.
Δεν ξέρω τι να κάνω, ελπίζω μέχρι να απαντήσεις, να το έχει ξεπεράσει κάπως.

Τίποτα να μην κάνεις. Ο αδερφός σου πιστεύει στην βαθιά ριζωμένη σεξιστική ιδέα ότι οι γυναίκες «του» είναι ιδιοκτησία του και αυτές δεν μπορούν να ζουν και να φέρονται όπως τους κατεβαίνει στο κεφάλι, ειδικά σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Ειδικά εκεί!
Αν ο αδερφός σου επιλέγει να ζει έτσι τη ζωή του και για τέτοιους λόγους να χαλάει φιλίες («την αδερφή μου ρε;» Λες κι εσύ είσαι θύμα ή αντικείμενο, χωρίς βούληση), είναι δικό του πρόβλημα, όλο δικό του.
Και κάτι άλλο: μερικοί άγραφοι κανόνες δεν γράφτηκαν ποτέ γιατί είναι ηλίθιοι.

________________
3.


Ε, λοιπόν χτες είδα το 6ο και 7ο επεισόδιο από το Mad Men και θα ήθελα εδώ να το μοιραστώ με όλες όσες έχουνε προβλήματα με τους γκόμενους που δεν τις φέρονται καλά κλπ κλπ καθώς και με σένα α, μπα που βλέπει mad men.

ΔΕΙΤΕ MAD MEN. Τότε μόνο θα καταλάβετε ότι όταν ο άλλος είναι λαμάκας, είναι επειδή έτσι είναι ο χαρακτήρας του όχι επειδή κάτι φταίει στη δική σας συμπεριφορά.

Νομίζω πως θα βάλω την κόρη μου να δει αυτη τη σειρά απο 10 χρονών γι΄ αυτό και μόνο τον λόγο (καλά όχι μόνο γι' αυτόν)

Δεν ξέρω τι λες εσύ αλλά χτες πραγματικά ήθελα να μπω στην οθόνη του υπολογιστή και να τον χτυπήσω αλύπητα

(ας μη πω καλύτερα τι θα ήθελα να μου κάνει αυτός)

Με την παρένθεση αναίρεσες όλο το οικοδόμημα που με τόσο κόπο έχτισες. 

________________
4.


Αγαπημένη Αμπά, απάντησέ μου σε παρακαλώ, πως μπορεί κανείς να κατευνάσει την ζήλια και τις ανασφάλειές του μέσα στη σχέση? ενώ όλα είναι καλά μεταξύ μας, όταν δεν είμαστε μαζί παθαίνω απίστευτες ταχυπαλμίες και κάτι σαν μικρές κρίσεις πανικού, αν τυχόν σκεφτώ ότι μπορεί να φλερτάρει με άλλη ή μου λέει ψέματα για κάτι. Μου έχει πει κάποια ψέματα στο παρελθόν, όχι πολύ τραγικά και από όσο ξέρω και πιστεύω δεν έχει απιστήσει ποτέ. Γενικά είμαστε πολύ ευτυχισμένοι και περνάμε καταπληκτικά...απλά μερικές φορές δεν μπορώ με τίποτα να χαλιναγωγήσω όλο αυτό το κακό που ανεβαίνει και με πνίγει. Μήπως είμαι πολύ ερωτευμένη ακόμα και μιας και ο έρωτας είναι εγωιστικός έχω μπλέξει κάπου εκεί? Έχω κάποιο πρόβλημα και δεν το έχω αντιληφθεί? Ίσως είναι λίγες οι πληροφορίες, μα είναι δύσκολα και να αναλύσω όλο το θέμα μέσα σε μία ερώτηση.
Y.Γ. Σε ευχαριστώ όπως και να έχει και για ότι κι αν απαντήσεις. Σε διαβάζω συνεχώς και μιλάω για την στήλη σου στους φίλους μου κάθε λίγο και λιγάκι.

Ναι, είναι λίγες οι πληροφορίες και δεν έχω ιδέα τι γίνεται. Αλλά θα σου πω το εξής: σκέψου στα σοβαρά ποια είναι τα ψέματα που σου έχει πει πριν συμπληρώσεις «όχι πολύ τραγικά». Έχεις θέμα εμπιστοσύνης. Αντί να το καλύπτεις όπως όπως με αποτέλεσμα τις ταχυπαλμίες, προσπάθησε να παραδεχτείς πότε βλέπεις σημάδια που σου προκαλούν αμφιβολίες και γιατί.

________________
5.

Έβλεπα την άποψή σου περί ρατσιστικού διαχωρισμού στον γυναικείο οργασμό (κλειτοριδικό κλπ) και ήθελα πολύ να μάθω γιατί το λες. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι είναι ρατσιστικό! Φαλλοκρατικό, σοβινιστικό, πες το όπως θες.
Πέφτει που λες ένα βιβλίο στα χέρια μου, κλινικής σεξολογίας. Όπου, σου λέει, ο αισθητήρας είναι ένας, η ρίζα της κλειτορίδας! Έχει απολήξεις στην κλειτορίδα βεβαίως, στον κόλπο, το περίφημο σημείο Τζι, και στην ουρήθρα!
Και τώρα που επιτέλους κατάλαβα τη βιολογική/γεωγραφική εξήγηση του θέματος, ήρθε η ώρα να μου το εμπεριστατώσεις και απο τον ανθρωπολογικό/κοινωνικό παράγοντα. Δώσε.

Πολύ χάρηκα με την ερώτηση.
Ο κοινωνικός/ανθρωπολογικός παράγοντας που έχει επιβάλλει δύο διαφορετικούς, ξεχωριστούς οργασμούς και έχει ριζώσει τόσο πολύ στα μυαλά όλων, κυρίως των γυναικών που δεν καταλαβαίνουν ότι μόνες τους πέφτουν στην ανοιχτή παγίδα. Το σεξιστικό στοιχείο ξεκίνησε από τον Φρόιντ, ο οποίος είπε ότι ο «καλός» οργασμός είναι ο κολπικός, επειδή προκύπτει από το αντρικό μόριο, ενώ ο κλειτοριδικός είναι για ανώριμες γυναίκες.
Αν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί είναι σεξιστικό αυτό, θα πρέπει να περιμένω άλλα εκατό χρόνια πριν συνεχίσω.
Μπορεί να μην ξέρουν όλες για την προέλευση αυτής της εξωφρενικής θεωρίας που έχει καταρριφθεί εντελώς από την φυσιολογία, αλλά όλες νομίζουν ότι ξέρουν ότι νιώθουν διαφορετικούς οργασμούς και πολλές προβληματίζονται αν τελικά είναι αρκετά γυναίκες ώστε να «καταφέρνουν» τον κολπικό. Όλοι οι οργασμοί διαφορετικοί είναι μεταξύ τους, ο καθένας διαφορετικός από τον προηγούμενο, αλλά ταυτόχρονα όλοι είναι ένας, με ρίζα τον ίδιο τον άνθρωπο. Δε χρειάζεται να προσπαθείς να μπεις σε καλούπια, είναι ήδη μια δουλειά να δεχτείς το σώμα σου και να τον διεκδικήσεις.
Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι ακόμα αρένα διαμάχης στον πόλεμο των φύλων. Δεν περιμένω να λήξει σύντομα αλλά τουλάχιστον ας μη δίνουμε μόνες μας τις σφαίρες για τα όπλα.

________________
6.


Αγαπητή Λένα, ήθελα να σε ρωτήσω τώρα που ζείς στο εξωτερικό δεν ψιλοχάνεσαι με τους φίλους σου; Τι εννοώ π.χ δεν μπορούν να σου στείλουν μήνυμα 'Λένα, Σύνταγμα στις 18:00 για καφέ. Πώς το διαχειρίζεσαι που δεν μπορείς να τους δεις ανά πάσα στιγμή;

Φιλιάα

Δεν ξέρω πώς να απαντήσω. Πώς διαχειρίζεσαι κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις; Έτσι.

________________
7.


Αμπά μου, χωρίς καμία διάθεση τρολαρίσματος, έχω πραγματικά την εξής απορία: Γιατί οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφυλοι συχνά έλκονται από ανθρώπους που ναι μεν είναι του ιδίου φύλου, αλλά έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του αντίθετου; Πχ μια γυναίκα που λόγω στυλ από μια κάποια απόσταση φαίνεται σαν άνδρας ή αντίστοιχα έναν άνδρα που έχει εμφανή στοιχεία ''θηλυκότητας''; Δεν θα περίμενε κανείς να συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο ή μόνο εμένα έχει προβληματίσει η παρατήρηση του φαινομένου;
ΥΓ Πολύ μου αρέσει η στήλη σου! :-)

Τώρα κι εγώ σαν τρολάρισμα θα ακουστώ, αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι που μπορείς να βάλεις σε κατηγορίες. Άλλοι έλκονται από αυτούς κα άλλοι από άλλους, όλοι από κάποιον. Δεν ξέρω τι διαφορά έχουν οι ομοφυλόφιλοι σ' αυτά τα θέματα από τους υπόλοιπους. Μάλλον καμία.

________________
8.


απάντηση 8 της 16/9 είχα αρκετά ''προβλήματα'' γιατί δεν ήξερα ότι η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει τόσο πολύ και τους άλλους και εμάς. Πάντα ντυνόμουν απλά ή αθλητικά, αργά ή γρήγορα όμως κατά κάποιο περίεργο τρόπο γινόμουν στόχος από άντρες και γυναίκες. Οι μεν να με πλησιάζουν σαν το κοκαλο ο σκυλος και οι άλλοι να με κοιτάνε σαν τη μύγα μες στο γάλα με σχόλια τύπου ''τη μισώ'' (έστω και γι'αστείο με πειράζει αυτό το σχόλιο). Δεν αποζητώ την προσοχή, δε φωνάζω ''κοιτάξτε με'' και γι αυτό σιχαίνομαι να με κοιτάνε από πάνω έως κάτω ειδικά με δολοφονικό βλέμμα. Έχω γίνει πλέον κι εγώ ρατσίστρια με τα άτομα που φέρουν παραπάνω κιλά γιατί τα περισσότερα ασχολούνται όλη την ώρα με αυτό δηλαδή ένα είδος εμμονής που κι ακόμα όταν δε μιλάνε γι'αυτό βλέπεις ότι κοιτάνε με κακία ό,τι αδύνατο κυκλοφορεί. Ποτέ δεν τους κορόιδεψα γιατί ξέρω πάντα ότι μπορεί να βρεθώ στη θέση τους, αλλά την κακία δε μπορώ να τη δικαιολογήσω.

Ναι, παίζει ρόλο η εξωτερική εμφάνιση. Ας προχωρήσουμε επιτέλους όλοι παραπέρα στις ζωές μας.

________________
9.


Σκέφτομαι χρόνια τα εξής:
α) και οι υπόλοιποι στήνετε φανταστικούς καβγάδες πριν κοιμηθείτε στο μυαλό σας με διάφορους τύπους και τύπισσες που μπορεί να σας εκνεύρισαν μέσα στην ημέρα; πχ κάποιον αγενή δημόσιο υπάλληλο; Εγώ στήνω ολόκληρους διαλόγους που τερματίζουν μόνο αν έχει "κατατροπωθεί" ο αντίπαλος :)
β) όταν διαβάζετε κάποιο βιβλίο σκέφτεστε τους ήρωες του σε ανύποπτο χρόνο;
γ) γιατί όταν στέκομαι στην ουρά του ταμείου του σούπερ μάρκετ νοιώθω αμηχανία να κοιτάζω τα ψώνια του μπροστινού μου; Μοιάζει να έχεις τρυπώσει στο ψυγείο/τουαλέτα ενός αγνώστου. Είναι κάτι σαν την αμηχανία στα ασανσέρ.
Η ερώτηση λοιπόν είναι, Αμπά μου, έχεις σκεφτεί/κάνει κάτι από τα παραπάνω;

Το α) και το γ) ναι, πολύ συχνά. Ειδικά το α), πάρα πολύ συχνά. Που να ακούσεις όλα όσα σκέφτηκα όταν διάβασα την ερώτηση 12.

________________
10.


Αγαπητή Α,μπα!

Με έσωσες 3 φορές από βέβαιο θάνατο: με τα Veep, Family Tree και Parks and Recreation. Υποθέτω πως στις επόμενες 3 μέρες θα τελειώσω και την τελευταία σεζόν του Parks, και θα απαντήσεις σε 1 μήνα, οπότε μάλλον δε θα είμαι ζωντανός, αλλά just in case, έχεις κάτι άλλο να προτείνεις;

Καλά να μη λέμε και τέτοιες κουβέντες βρε παιδάκι μου. Δεν με έχει τραβήξει κάτι από τα καινούρια αλλά έλειπα και ένα μήνα από την τηλεόραση λόγω μετακόμισης, έχω να αναπληρώσω πολύ χρόνο. Να σου πω την αλήθεια εγώ πρόσφατα ανακάλυψα πόσο ωραίο είναι το Downton Abbey, αλλά για κάποιον που βλέπει τηλεόραση αυτό είναι πια προϊστορία.

________________
11.


Αγαπητή Λένα, εδώ και λίγο καιρό είμαι τρελά ερωτευμένη με έναν άνθρωπο που θαυμάζω, εκτιμώ, γουστάρω, με ελκύει απίστευτα, υπάρχει χημεία. Το χαμόγελό μου τον τελευταίο μήνα έχει φτάσει μέχρι τα αυτιά και έχω ανανεωθεί απίστευτα.

Όμως... Μετά από ένα σκηνικό ψυχραθήκαμε λίγο τις τελευταίες μέρες.
Η επικοινωνία μας συνεχίζει αλλά όχι με την ίδια γλυκύτητα. Το θέμα είναι ότι μετά από αυτό εμένα με βασανίζουν οι φόβοι και οι ανασφάλειες. Όλο σκέφτομαι διάφορα και με ζώνουν τα φίδια: "γιατί δεν μιλάει όπως πριν?" "ξενέρωσε?" "μήπως τελικά δεν θέλει σχέση?" "μήπως θα με βαρεθεί?". Τον βλέπω στον ύπνο μου, ανησυχώ μην παίζει τίποτα με άλλη. Και δωσ' του να τσεκάρω κάθε 3 λεπτά το κινητό αν έχει στείλει και αν δεν στέλνει να σκάω. Και όταν στέλνει και λέει ωραία λογάκια να ησυχάζω.

Ειλικρινά ώρες ώρες υποφέρω τόσο που σκέφτομαι να του πω να το αφήσουμε και άλλες φορές λογικεύομαι και λέω "μην το χαλάσεις λόγω της ανασφάλειάς σου, ζήσ'το και όσο πάει". Ωραίο πράγμα ο έρωτας αλλά είναι ο άτιμος σαν μικροσκόπιο που έχει πάρει τις ανασφάλειές μου και τις έχει κάνει ζουμ x100.
Και μετά έρχονται και οι υπαρξιακές ανησυχίες, ότι δεν μου αρέσει ο εαυτός μου και δεν τον αγαπώ όσο πρέπει για αυτό νιώθω έτσι. Και μετά με τη σειρά τους έρχονται και οι κατηγορίες προς το πρόσωπό του, πως αν ήταν σωστός δεν θα μου άφηνε αμφιβολίες, πως οι υγιείς σχέσεις εξ ορισμού δεν περιέχουν τόσο ζόρι, είναι απλές και όμορφες.
Είναι και η απόσταση μεταξύ μας που δεν βοηθάει την κατάσταση...
Αυτό που έχω πει στον εαυτό μου είναι ότι αν συνεχίσω να νιώθω αυτό το σφίξιμο και μετά από κάποιο καιρό που θα έχουμε γνωριστεί καλύτερα θα το τελειώσω. Δεν είμαι μαζόχα, ξέρω πολύ καλά τι θέλω. Θέλω έναν άνθρωπο δίπλα μου να νιώθουμε και οι δύο όμορφα, να ταιριάζουμε, να περνάμε καλά και να προσέχει ο ένας τον άλλον. Με την τελευταία μου σχέση αυτό είχαμε αλλά δεν είχα περάσει από το στάδιο της καψούρας, το χτίσαμε αργά και σταθερά όλο αυτό.

Απλώς, νομίζω πως αυτή τη στιγμή έχει θολώσει η ορθή μου κρίση και δεν μπορώ να καταλάβω αν ο συναγερμός της ανασφάλειας χτυπάει υπέρ μου ή κατά μου, αν χτυπάει για να με προστατέψει ή αν χτυπάει απλώς γιατί έτσι συμβαίνει όταν ερωτεύεσαι. Ο έρωτας εμπεριέχει το ρίσκο να χάσεις το αντικείμενο του πόθου σου και αυτό αυτομάτως τον κάνει κατάσταση υψηλού κινδύνου.
Ο χρόνος θα δείξει, αλλά εσύ Λένα τι πιστεύεις για αυτή την οδυνηρή πλευρά του έρωτα? Είναι αναγκαία, είναι απλώς μια φάση που ξεπερνιέται, δεν έχει καμία σχέση με τον έρωτα παρά μόνο με την ανασφάλεια; Και πόσο βασανιστήριο να υπομείνεις μέχρι να πεις τέρμα;

Είσαι εντελώς μόνη σου σε αυτό που συμβαίνει. Συμβαίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά όλοι είναι μόνοι τους σ' αυτή τη θύελλα.
Ο χρόνος θα δείξει, ακριβώς αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να σου πω για να το κάνω ευκολότερο. Βρήκες κάποιον που θέλεις και τρέμεις μην φύγει, κάτι εντελώς ανθρώπινο. Θα το ξεπεράσεις όταν σιγουρευτείς ότι δε θέλει να φύγει, αλλά αν φύγει θα δυσκολευτείς να το ξεπεράσεις. Τι να πω; Ότι ό,τι και να γίνει, να ξέρεις ότι θα το ξεπεράσεις.

________________
12.

Απορρίπτεις την Αστρολογία.
Δικαίωμα.
Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω κάτι. Πως μπορεί ένας σκεπτόμενος άνθρωπος να απορρίπτει οτιδήποτε χωρίς να το έχει ψάξει διεξοδικά? Είχες πει για τις Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς:"Μη μου πείτε «είδα την ταινία και δε μου άρεσε», γιατί θα με κάνετε να κλάψω "
Αυτό που θέλω να πω είναι,ότι σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που ασχολούνται με το θέμα, μένουν στην επιφάνεια.Όπως επίσης πολλοί "επαγγελματίες"του είδους είναι για γέλια και για κλάματα.
Αυτό όμως ΔΕΝ είναι Αστρολογία.
Είναι μια σοβαρή τέχνη,την οποία για να την κατέχεις,χρειάζεται πολύ διάβασμα.Κι αν είσαι σκράπας στα μαθηματικά,θα είσαι άλλος ένας φελλός στην θολή λίμνη των 090.Είναι Ψυχολογία στην γλώσσα των συμβόλων.
Όλοι αυτοί που την απαξιώνουν,καλό θα ήταν να το κάνουν με επιχειρήματα.

Επιχειρήματα; Δεν θα καταλάβαινες τα επιχειρήματα ακόμη και αν μεταμορφωνόταν σε φορτηγό φορτωμένο με τσιμεντόπλακες που έρχεται κατά πάνω σου με χαλασμένα φρένα.


Το ότι τα μαθηματικά εξηγούν την κίνηση των πλανητών δεν σημαίνει ότι οι πλανήτες επηρεάζουν το χαρακτήρα των ανθρώπων.

Αν πιστεύεις ότι πρέπει ΕΓΩ να πω επιχειρήματα και όχι εσύ, διαφωνούμε σε κάτι πολύ αρχικό, που έχει ρίζες στα μάλλον άχρηστα δώδεκα χρόνια που πέρασες στο σχολείο.
Τα επιχειρήματα τα έχει η επιστήμη, δε χρειάζεται να τα βγάλω από το μυαλό μου, όπως τα βγάζεις εσύ από το μυαλό σου.
Α, και μόλις πήραν τηλέφωνο τα μαθηματικά, είπαν ότι σου απαγορεύουν να ξαναχρησιμοποιήσεις αυτή τη λέξη χωρίς την άδειά τους.

51

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Όσον αφορά το #5, ενώ συμφωνώ στο ψυχικό κομμάτι του ο οργασμός είναι ένας, και φυσικά διαφωνώ στο σεξιστικό του "καλου" και "κακού" οργασμού, νομίζω οτι εξακολουθεί να υπάρχει διαχωρισμός...γεωγραφικός! Εντελώς ανεξάρτητα απο τα πρέπει που το ντύσαμε, μια γυναίκα μπορεί να νιώθει (οργασμό) πότε εδώ και πότε εκεί, έτσι δεν είναι;
Φίλη στο #2, αν τον αδελφό σου δεν τον λένε Κώστα Βουτσά, αν εσένα δε σε λένε Μάρθα Καραγιάννη κι αν όλο αυτό που μας περιγράφεις δεν είναι σενάριο σκηνοθετημένο από το Δαλιανίδη, τότε έχετε θεματάκι.Και κάτι για τα ζώδια: έχω γνωστή που έβαλε τον γιατρό της να της κάνει καισαρική 3,5 εβδομάδες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού, επειδή ήθελε το μωρό να γεννηθεί Ταύρος και όχι το επόμενο ζώδιο (νομίζω Δίδυμοι αλλά μπορεί να κάνω και λάθος). Όταν μου το είπε το θεώρησα τερατώδες. Αργότερα όμως έμαθα από φίλο γυναικολόγο ότι είναι πάρα πολύ συνηθισμένη απαίτηση από τις μέλλουσες μαμάδες.
"Δε χρειάζεται να προσπαθείς να μπεις σε καλούπια"Καποτε θα καταλαβω γιατι απο τη μια μας αρεσει ο επιστημονικος τροπος σκεψης που ταξινομει και βαζει καλουπια και απο την αλλη δεν θελουμε με τιποτα να εφαρμοσουμε τον ιδιο τροπο στον ανθρωπο.
@Θεμος Όταν υποκείμενο της επιστημονικής μεθόδου είναι ο εαυτός σου είναι δύσκολο να είσαι αντικειμενικός και να βλέπεις τα πράγματα αποστασιοποιημένα από το συναίσθημα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια ιδιαίτερα υποκειμενική εμπειρία όπως ο (γυναικείος) οργασμός.Άσε που φαντάζομαι πως είναι ευκολότερο έρθεις σε οργασμό και να το ευχαριστηθείς, όταν δεν έχεις στον νου σου να τον κατηγοριοποιήσεις.
#12 ΕΝΑ ΜΟΝΟ. Η Αστρολογία χρησιμοποιεί ΑΚΟΜΑ το Πτολεμαϊκό σύστημα το οποίο είναι α)Γεωκεντρικό β)Πρεσβεύει οτι οι πλανητες μπορουν να κινούνται ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ (Αυτό σημαίνει "αναδρομος") και γ)Θεωρει πώς οι τροχιές των πλανητων είναι ΚΥΚΛΙΚΕΣ γιατι ο κύκλος είναι το αρτιότερο σχήμα. Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με την αστρονομία, μου είπε πως 3 στα 3 από αυτα που λέει η Αστρολογία καταρρίφθηκαν μεταξύ 1540 και 1600 μχ. Μεταφέρει επίσης το μηνυμα των συμβόλων να τα αφήσεις ήσυχα.
#9. μολις διαβασα την ερωτηση καταλαβα οτι ασυναισθητα τα κανω κι εγω αυτα που περιγραφεις. ειδικα το α), μιας και προσωπο με προσωπο κομπλαρω καμια φορα και δεν ειμαι και πολυ ετοιμολογη, στους φανταστικους καβγαδες ομως ξεσπαθωνω, και περιττο να πω οτι κερδιζω παντα!Οσο για την αστρολογια, χωρις να λεω κατι διαφορετικο απο τους προλαλησαντες, προσθετω το οτι οι αστρολογικες προβελεψεις ειναι σαν τις Forer ή Barnum statements(http://en.wikipedia.org/wiki/Forer_effect). ειναι ψευδαισθηση του ελεγχου της μοιρας μας, ανακατεμενο με αυτολιβανισμα για τα προτερηματα και δηθεν γνωση των αδυναμιων μας με τροπο 'ηξεις αφηξεις'.
Κι εγώ τα κάνω και τα 3. Τελικά είμαστε αρκετοί. Επίσης στο supermarket τα προφυλακτικά τα βάζω πρώτα πρώτα στη σακούλα, μην με κακολογήσουν αυτοί που περιμένουν από πίσω μου που κάνω ασφαλές sex! Το ίδιο κάνω και με τα χαρτιά υγείας, λες και δεν υπάρχουν σε κάθε σπίτι...
"Δεν θα καταλάβαινες τα επιχειρήματα ακόμη και αν μεταμορφωνόταν σε φορτηγό φορτωμένο με τσιμεντόπλακες που έρχεται κατά πάνω σου με χαλασμένα φρένα"Συγγνώμη, αυτό τώρα είναι ελληνικά; Το ξέρω ότι το λένε στα αγγλικά, αλλά η μεταφορά στα ελληνικά είναι τόσο ντεμέκ (να το πω στα βορειοελλαδίτικα) όπως και με άλλα τραγικά που έχω διαβάσει εδώ (χθες στη lifo, "Η αγάπη είναι ένα σκυλί από την κόλαση" - Μπουκόφσκι).
#12: Το ακόμα πιο απαράδεκτο με όλο αυτό, είναι ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω ότι ασχολούνται με/πιστεύουν την Αστρολογία, λένε ότι το φλυτζάνι είναι βλακεία, αλλά το μάτι, καλέ, πιάνει!!! Λογική 0 - Παραλογισμός 100. Ρωτάω, δηλαδή περίπου 500.000.000 Ταύροι στον πλανήτη, έχουν κοινά χαρακτηριστικά;; Απάντηση: ναι, δεν καταλαβαίνεις. Είναι η ενέργεια τη στιγμή που γεννιέσαι. Ποια ενέργεια χρυσή μου;;; Μηχανική; Ηλεκτρομαγνητική;; Χημική;;; Θερμική;; Πυρηνική; can't..even...must..bump..head..
Έκανα λογαριασμό μόνο και μόνο για να συμφωνήσω μαζί σου καλέ μου άνθρωπε! Και θέλω να προσθέσω ότι σύμφωνα με την 4η έκδοση του Διαγνωστικού Εγχειρίδιου Ψυχιατρικής (DSM-IV), το μάτι περιλαμβάνεται στα Σύνδρομα Συγκεκριμένης Κουλτούρας (culture-bound syndromes). (πηγη http://en.wikipedia.org/wiki/Culture-bound_syndrome)Στο ίδιο καλάθι με το koro (η πεποίθηση ότι τα σεξουαλικά όργανα κάποιου υποχωρούν σιγά-σιγά προς το εσωτερικό του σώματος), το fan death (αν κοιμηθείς σε δωμάτιο με ανεμιστήρα θα πεθάνεις), και άλλα τέτοια...'Οταν τα πιστεύουν άλλοι είναι παλαβά αλλά όταν μας πιάνει πονοκέφαλος παίρνουμε τηλέφωνο τη μανούλα να μας "ξεματιάσει".....
12. Προσωπικά μ' άρεσε πάντα να διαβάζω τα ζώδια και ομολογώ ότι έχω περάσει ώρες διαβάζοντας για άστρα και οίκους και ωροσκόπους κτλ κτλ. Νομίζω απλά μ'άρεσε η ιδέα ότι δε φταίω εγώ απόλυτα για τα στραβά του χαρακτήρα μου, όπως και η άισθηση ότι εντάξει δε πειράζει που όλα πάνε χάλια είναι ο Ερμής ανάδρομος. Αλλά μεγαλώνοντας βαρέθηκα να μπαίνω σε καλούπια με βάση την ημερομηνία γέννησης την οποία και δε διάλεξα. Άσε που αν ακούσω άλλη μια φορά το "Καρκίνος; ααχ δε σας μπορώ είστε κλαψιάρηδες/τσιγκούνηδες/εξωγήινοι" θα αυτοπυρποληθώ. Αργότερα βέβαια "γνώρισα" και την Α-μπα! Και κάπως έτσι σταμάτησα να διαβάζω ζώδια. Γενικά δε διαβάζω οτιδήποτε με "σακουλιάζει". Βέβαια ακόμα κάνω αυθόρμητα την σκέψη "σκορπιός; ευχαριστώ δε θα πάρω". Πρώτα βγαίνει η ψυχή..
@ SingΕγώ τους λέω να μαντέψουν με βάση αυτά που ξέρουν για μένα (οι πιθανότητες είναι έτσι κι αλλιώς εναντίον τους) ή λέω λάθος ημερομηνία γέννησης και απολαμβάνω τις ανοησίες που επακολουθούν, πχ, "έτσι εξηγείται που είσαι έτσι ή αλλιώς".
ολες οσες βασανιζόσαστε με μαυρες σκέψεις απιστίας υπάρχει λύση.βασανιστείτε με μαυρες σκέψεις θανάτου. Οπου "τι θα γινει αν αυριο τον χασω απ την ξανθια" αντικαταστήστε με "τι θα γινει αν τον χασω απο τροχαιο"
#12 Ήμαρτον πια με τα ζώδια! Απλά παραθέτω απόσπασμα από την wikipedia."Αστρολογία ονομάζεται το σύνολο των παραδόσεων και συστημάτων, τα οποία ισχυρίζονται πως η φαινόμενη θέση διάφορων ουρανίων σωμάτων σχετίζεται με τη ζωή του ανθρώπου με τρόπο άγνωστο στη σημερινή επιστήμη και την λογική της αιτιοκρατίας. ...Η Αστρολογία είναι μια τέχνη με μακραίωνη παράδοση και σήμερα αναγνωρίζεται ως ψευδοεπιστήμη, παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών. Επιστήμονες όπως ο ψυχολόγος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, διερεύνησαν την αστρολογία στα πλαίσια της υπόθεσης μη αιτιατών αρχών, (π.χ. συγχρονικότητα). Έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές επιστημονικές δοκιμές σχετικά με τη φερεγγυότητα της αστρολογίας, και ουδέποτε ευρέθη αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει είτε τις θέσεις ή τα δήθεν αποτελέσματα που περιγράφονται στην αστρολογική παράδοση. Επιπλέον, δεν υπάρχει προτεινόμενος μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι θέσεις και οι κινήσεις των άστρων και των πλανητών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τα γεγονότα στη Γη που να μην αντιφάσκει πλήρως με τις βασικές πτυχές της βιολογίας και της φυσικής. Ως εκ τούτου η Αστρολογία δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις ακαδημαϊκές ή επιστημονικές κοινότητες." http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1
Όπως βλέπεις λοιπόν αγαπητή/έ ερωτώντα δεν χρειάζεται ο καθένας από εμάς να ψάξει διεξοδικά την αστρολογία, γιατί άλλοι πιο ειδικοί από εμάς την έχουν ήδη (και πολλές φορές και από πολλές μεριές) ψάξει πολύ πολύ πιο διεξοδικά από όσο θα μπορούσαμε εμείς. Και το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: Η αστρολογία είναι μια πρόληψη που διαιωνίζεται από κάποιους επιτήδειους και από τα εύπιστα και συχνά αμόρφωτα θύματα τους.
Επίσης ήθελα να πω ότι πήρε τηλέφωνο και η ψυχολογία. Είπε το ίδιο με τα μαθηματικά. Υπάρχουν οι ψυχολόγοι να μιλούν για ψυχολογία και υπάρχουν και οι άλλοι που την ανακατεύουν στη σαλάτα τους όταν δεν έχουν επιχειρήματα.
@ Girl On An Island"Έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές επιστημονικές δοκιμές σχετικά με τη φερεγγυότητα της αστρολογίας" Πηγή: www.lifo.grΤα περαστικά μου στους επιστήμονες που σπατάλησαν χρόνο σε δοκιμές σχετικά με τη φερεγγυότητα ενός πράγματος που αντιβαίνει στην κοινή λογική. Όποιος θέλει να πιστεύει σε παλαβομάρες, να ψάξει ο ίδιος για αποδείξεις, δεν είναι δουλειά της επιστήμης να καταρρίπτει κάθε παράλογη ιδέα που κυκλοφορεί.
@alpha2zeta Μα φυσικά και είναι δουλειά της επιστήμης να καταρρίπτει ευρέως διαδεδομένες προλήψεις. Αν όχι οι επιστήμονες, τότε ποιος;Στην αρχή του 20ου αιώνα, ο επιστημονικός τύπος καθημερινά ασχολούνταν με την αποδυνάμωση της πίστης των απλών ανθρώπων σε δεισιδαιμονίες. Άρθρα γραφόταν για αστρολογία, μέντιουμ, πλανόδιους φαρμακέμπορους, φαντάσματα και ένα σωρό άλλες τέτοιες περιπτώσεις τις οποίες καταρρίπταν με ξεκάθαρα επιστημονικά Έτσι κατάφεραν και γλύτωσαν πολύ κόσμο από τους τσαρλατάνους και ακόμη συνεχίζουν.
Εκανα κι εγω κατι τηλεφωνα.Η γνωστικη λεια που απεσπασε ο καθενας μας απ τις λεγομενες επιστημες σκονταφτει στο πρωταρχικο λαθος του να μπερδευουμε ολοκληρη τη γνωση με την υπαρχουσα γνωση,τις απαντησεις των σημερινων επιστημονικων επιτευγματων με τις απαντησεις της αναμφισβητητης ολοκληρωτικης αληθειας.Απο που κι ως που ειναι επιστημη η ψυχολογια οταν δεν περιεχει ουτε μιση εξισωση;Ξερετε,ο Καντ το θεωρουσε προαπαιτουμενο..Το φορτηγο της προκαταληψης ερχεται καταπανω σας και κορναρει κιολας..αλλα μαλλον ειναι αργα.Ο ηλιθιος ο Αινσταιν δεν εχανε ευκαιρια να τονισει πως η φαντασια ειναι σπουδαιοτερη απ τη γνωση,αλλα μετα επεσε η γραμμη και δεν ακουσα τη συνεχεια.Μετα πηρα τον Σπενγκλερ κι ακου ο αναιδης εχθρος των φωστηρων της στηλης τι λεει:..''Η κριτικη γνωση στηριζεται στην πιστη οτι η σημερινη διανοια ειναι ανωτερη απο τη χτεσινη..Μπορει η κριτικη να λυσει τα μεγαλα ζητηματα ή μονο να διαπιστωσει οτι ειναι αλυτα;..Στα πρωτα γνωστικα σταδια πιστευουμε το πρωτο.Οσο περισσοτερα γνωριζουμε,τοσο πιο βεβαιοι ειμαστε για το δευτερο..Η εγρηγορση δεν ζηταει να κατανοησει μονο τον εαυτο της,αλλα και κατι που της ειναι ξενο..''Υ.Γ.Δεν ειχα αλλες μοναδες.
@stenka razinΩραία (και πολύ γενικά) αποφθέγματα. Ακούγονται πολύ σοφά και μπορείς να τα πεις ότι και να σου λέει ο άλλος σε σχέση με την επιστήμη και διαφωνείς. Κάθε καλός σπιν ντοκτορ έχει 6 τέτοια στο τσεπάκι του. Στην δική μας συζήτηση όμως: Πες μας τώρα, κατάλαβα σωστά εννοείς ότι στο μέλλον η αστρολογία θα αποκατασταθεί από την επιστήμη;
@ De La Net, έχεις απόλυτο δίκιο, αν έστω και λίγοι άνθρωποι στρέφονται από την δεισιδαιμονία στον ορθολογισμό χάρη στην επιστήμη, είναι κέρδος. Απλώς φανταζόμουν κάποιον που έχει πτυχίο π.χ. φυσικής ή αστρονομίας να αφιερώνει χρόνο στο να αποδείξει με επιστημονικές μεθόδους την ανυπαρξία μιας ψευδο-επιστήμης ή μιας δεισιδαιμονίας, και το θεωρώ σπατάλη χρόνου, ειδικά αφού όσοι πιστεύουν σε παράλογα πράγματα, τα πιστεύουν γιατί το θέλουν, όχι επειδή μπορούν να σταθούν απέναντι σε λογικά επιχειρήματα.
Συμφωνώ απόλυτα με τον De La Net. Αυτή είναι η δουλειά της επιστήμης. Να βρίσκει τις αποδείξεις για το τι ισχύει και τι όχι. Αν δεν υπήρχαν οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε με βεβαιότητα...
χαχααχ! καταλαβαίνεις ότι από το #9 πέταξα στο #12 απευθείας (επέστρεψα και για τα υπόλοιπα...) στοιχηματίζοντας με τον εαυτό μου για μισό δευτερόλεπτο ότι το #12 θα μιλάει για αστρολογία ή για κάποια άλλη καρμική-συμπαντική δικαιολογία για την ορθή ή εσφαλμένη διαχείριση της ζωής μας. Απόλαυσα και την απάντηση και το ότι ο εαυτός μου πάλι κέρδισε!