9 πράγματα που μου έμαθε η ζωή για τη φιλία

 9 πράγματα που μου έμαθε η ζωή για τη φιλία Facebook Twitter
Eπεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO
7

 

• Μπορεί να μας την έχουν διδάξει “για μια ζωή” αλλά η φιλία μπορεί και να είναι μια υπέροχη ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος. Η ζωή αλλιώς προχωρά εντός μας για τον καθένα. Και μια μέρα, κοιτάς στα μάτια τον κολλητό σου και ανακαλύπτεις πως έχεις φύγει, εδώ και καιρό. Το “αντίο” μπορεί να είναι πικρό αλλά και λυτρωτικό. Κι αυτό δεν είναι κακό.

• Στις παλιές φιλίες που τελείωσαν θα επιστρέψεις από νοσταλγία. Αλλά, όπως και στον παλιό έρωτα, δεν θα μείνεις παρά για μια σύντομη στάση. Ο λόγος που έφυγες θα επιστρέψει μετά τον πρώτο πρώτο ενθουσιασμό της επανασύνδεσης.

Την φιλία δεν την κρίνεις από το «πόσο σου στάθηκε» ο φίλος στα δύσκολά σου. Μπορεί και να μην μπόρεσε. Αλλά σίγουρα θα επανορθώσει χωρίς να του το ζητήσεις.

• Αυτοί που λένε πως όσο μεγαλώνεις τόσο πιο δύσκολα ανοίγεσαι σε καινούριες φιλίες, μάλλον κάτι έχουν μπαζώσει μέσα τους, κάποιες πόρτες κλείδωσαν και πέταξαν τα κλειδιά.

• Η φιλία έρχεται εκεί που την περιμένεις λιγότερο, σαν τον κεραυνοβόλο έρωτα. Ο καινούριος φίλος είναι μια εκλεκτική συγγένεια, μια λεπτή χορδή που ενώνει δυό ζωές οι οποίες στην επιφάνεια μπορεί και να μην μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους.

 Αν ψάξεις, ωστόσο, στο βάθος των γεγονότων, θα ανακαλύψεις μια κοινή αιτία, κάποια ίδια συμβάντα, κάπου ξεχασμένα στα βάθη της παιδικής ηλικίας.

• Φίλος είναι αυτός που δεν σε παρεξηγεί όταν τον παραμελείς για έναν καινούριο έρωτα, για έναν καινούριο ενθουσιασμό, αυτός που δεν ζητά λογαριασμό για όσα του έδωσες και κυρίως, για κείνα που δεν του έδωσες.

• Η φιλία κρίνεται στη σιωπή. Όταν μπορείς μαζί της να κάνεις στα βουβά τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, χωρίς να σε ρωτήσει τα πώς και τα γιατί.

• Την φιλία δεν την κρίνεις από το «πόσο σου στάθηκε» ο φίλος στα δύσκολά σου. Μπορεί και να μην μπόρεσε. Αλλά σίγουρα θα επανορθώσει χωρίς να του το ζητήσεις.

• Φιλίες δυνατές και αληθινές μπορεί να υπάρξουν και για μια βραδιά. Τότε που η ψυχή ξεγυμνώνεται χωρίς να σε ρωτήσει, σε κάποιον που δεν θα ξαναδείς. Το one night stand της φιλίας.

Οπτική Γωνία
7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Οπτική Γωνία / Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Όσο τα θέματα της Ευρώπης θεωρούνται συζητήσεις που δεν «πουλάνε» δημοσιογραφικά ή θέματα επίδειξης λαμπερών ονομάτων, τόσο η Ευρώπη θα συναρπάζει κυρίως τους εχθρούς της.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια;

Ρεπορτάζ / Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια στην Ελλάδα;

Μια μεγάλη οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Πολύτιμα οικοσυστήματα πλατάνων νεκρώνονται από μια μολυσματική ασθένεια, η οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ανίκητη και έχει αποδεκατίσει χιλιάδες δέντρα. Υπάρχει λύση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Ρεπορτάζ / Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους και φορείς, όμως το ζήτημα της φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων, που είχε επανειλημμένως εκθέσει τη χώρα, φαίνεται ότι διευθετείται πλέον αρκετά ικανοποιητικά. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει όμως το «μετά», καθώς μέχρι πρόσφατα, όσα παιδιά ενηλικιώνονταν, βρίσκονταν κυριολεκτικά στον «αέρα», κάτι που πλέον αλλάζει χάρη σε προγράμματα όπως αυτό του Κέντρου Κυψέλη που τρέχουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η IRC Hellas. Ο Κασμίρ και ο Ουσμάν, που πλέον ενηλικιώθηκαν, θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος να επιμένει ότι συκοφαντείται με στόχο την περιθωριοποίησή του, όπως συμβαίνει με τους Μαύρους Αμερικανούς. Επιμένει ότι, αντίθετα με τις «συκοφαντίες», δεν ήταν και δεν είναι καθόλου ρατσιστής.
ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
Αριστείδης Χατζής: «Εκπαιδευτικοί μιλούν για το 1821 ως γυμνασιάρχες της δεκαετίας του 1950»

Οπτική Γωνία / «Εκπαιδευτικοί μιλούν για το 1821 σαν γυμνασιάρχες της δεκαετίας του 1950»

Το νόημα της εθνικής επετείου, τα κομβικά γεγονότα, οι πρωταγωνιστές και οι παρελάσεις. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη; 

Μ. Καραγιάννης / Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη; 

Πόσο πιθανή είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού; Οδηγείται η Ευρώπη σε πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία; Και πόσο θα επηρεάσει μια πιθανή εκλογή του Τραμπ; Απαντά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μάνος Καραγιάννης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οπτική Γωνία / Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι θα πάνε στην κάλπη των ευρωεκλογών για να στείλουν μήνυμα στο κόμμα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Μας πολιορκούν, αλλά ούτε το Δίπορτο θα κλείσει, ούτε το κτίριο πουλήθηκε»

Αθήνα / «Μας πολιορκούν, αλλά ούτε το Δίπορτο θα κλείσει, ούτε το κτίριο πουλήθηκε»

Ο Χρήστος Μαργαρίτης, συνιδιοκτήτης του νεοκλασικού (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους) στο υπόγειο του οποίου στεγάζεται η θρυλική ταβέρνα, διαψεύδει τα περί πώλησής του και ξετυλίγει την ιστορία του πατρικού του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
σπιρτζης καραμανλής

Οπτική Γωνία / Τα Τέμπη, η ευθύνη των υπουργών και η υποκρισία

Άλλη μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει πουθενά, με τα κόμματα να δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων. Η Δικαιοσύνη, όμως, συνεχίζει την έρευνα και όλα παραμένουν ανοιχτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μετς: Μια τριπλή ζημιά στον αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό πλούτο από τον δήμο Αθηναίων

Ρεπορτάζ / Μετς: Μια τριπλή ζημιά στον αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό πλούτο από τον δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος ετοιμάζεται να κατεδαφίσει μια από τις παλαιότερες κατοικίες της Αθήνας, υπονομεύοντας την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ποιος φοβάται τη Μαρίνα Σάττι;/ Ζάρι: Μια πικρή «ερωτική εξομολόγηση»/

Οπτική Γωνία / Ποιος φοβάται τη Μαρίνα Σάττι;

Καρυάτιδες, συρτάκι, χωριάτικη και τζατζίκι, meraki, παντιλίκια στον Λυκαβηττό. Το «Ζάρι» μοιάζει με μια πικρή ερωτική εξομολόγηση, με αρκετή διάθεση αυτοσαρκασμού. Αντέχουμε να δούμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

6 σχόλια
Με τις περισσότερες δηλώσεις της περί φιλίας, διαφωνώ εντελώς ή κατά το πλείστον ή με τους λόγους που αφήνει να εννοηθούν ότι προκαλούν την συγκεκριμένη έκφανση. Με δύο απόψεις της περί φιλίας συμφωνώ μόνο ή στο περίπου τέλος πάντων : 1) Πράγματι, η φιλία μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια διαδρομή με αρχή, μέση και τέλος. Όπως κάθε ανθρώπινη σχέση δηλαδή, όσο ουσιαστική και αν είναι/ήταν. Όπως ο κάθε άνθρωπος ανοίγει και κλείνει κύκλους ζωής. Ακούγεται ίσως επιφανειακό, όμως μπορεί να είναι και πολύ βαθύ - τόσο το κατά τη διάρκεια όσο και το τέλος.2) Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν η φιλία έχει και one night stand μορφή. Ωστόσο θεωρώ ότι όντως η φιλία δεν είναι θέμα χρόνου. Είναι θέμα γέννησης κοινού αισθήματος και της απόδειξής του/έκφρασής του μέσω της αλληλεπίδρασης. Όχι, δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα απαραιτήτως η γέννηση του φιλικού αισθήματος. Δεν διαρκεί πάντα πολύ μια γέννα. Αλλά υπογραμμίζω το κοινό του αισθήματος. Διότι χωρίς αμοιβαιότητα δεν υφίσταται φιλία, όσο ρομαντικό και αν είναι να πιστεύουμε το αντίθετο, όσο πικρό και αν καταλήγει για τον συναισθηματικά μονήρη της φιλικής προδιάθεσης. Γιατί μπορεί η φιλία ενδεχομένως (δεν γνωρίζω) να συμβαίνει και σε εκδοχή one night stand όπως ο έρωτας, όμως στην εκδοχή του μονόμπαντου αισθήματος δεν του μοιάζει.Το φιλικό αίσθημα υπάρχει μόνο ως αλληλοτροφοδοτούμενα αμοιβαίο ή καθόλου (οπότε, τότε το φάντασμά του είναι απλή πλάνη ή απλή προδιάθεση). Το ερωτικό αίσθημα όμως κάλλιστα μπορεί να υπάρχει - και δίχως πλάνες βεβαίως - και ως αναπάντητο, προδομένο, αφημένο, απορριφθέν, μονόπλευρο, μονάχο. Όχι μόνο μπορεί να υπάρχει έτσι και να είναι υγιές αλλά μπορεί και ακριβώς εξαιτίας αυτών των συνθηκών να συνεχίζει να ζει και να φουντώνει...
• Η φιλία κρίνεται στη σιωπή. Όταν μπορείς μαζί της να κάνεις στα βουβά τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, χωρίς να σε ρωτήσει τα πώς και τα γιατί. Πηγή: www.lifo.grΠόσο πολύ θα 'θελα να ήταν αλήθεια αυτό! Πόσες φορές μ' έχουν παρεξηγήσει για σνομπισμό ή αίσθημα ανίας όταν καθόμουνα αμίλητος δίπλα τους! Εγώ περνούσα υπέροχα στην σιωπή ή,έστω,στα λίγα λόγια,και αυτοί/ές νόμιζαν πως έχανα τον χρόνο μου!Υ.Γ Οι άνθρωποι μπορούμε να γίνουμε πολύ σκληροί,εάν υποψιαστούμε πως μας βαρούνται!
• Στις παλιές φιλίες που τελείωσαν θα επιστρέψεις από νοσταλγία. Αλλά, όπως και στον παλιό έρωτα, δεν θα μείνεις παρά για μια σύντομη στάση. Ο λόγος που έφυγες θα επιστρέψει μετά τον πρώτο πρώτο ενθουσιασμό της επανασύνδεσης. Πηγή: www.lifo.grΟ Άρης Δημοκίδης διαφωνεί,εγώ δηλώνω έλλειψη εμπειρίας!!
• Φίλος είναι αυτός που δεν σε παρεξηγεί όταν τον παραμελείς για έναν καινούριο έρωτα, για έναν καινούριο ενθουσιασμό, αυτός που δεν ζητά λογαριασμό για όσα του έδωσες και κυρίως, για κείνα που δεν του έδωσες. Πηγή: www.lifo..grΛυπάμαι,αλλ΄αυτή είναι η δικαιολογία του θύτη,του ανθρώπου,ο οποίος θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.ΚΑΙ να έχει "γραμμένο" έναν φίλο για χ χρονικό διάστημα ΚΑΙ ο τελευταίος να είναι διαθέσιμος όταν αποφασίσουμε πως "μας τελείωσε ο/η τάδε,έλα να τα πούμε ρε φίλε/φιλενάδα,μόνο η φιλία μετράει".Είναι υποκρισία,είναι εγωϊσμός,όχι φιλία!
Θα διαφωνήσω, εν μέρει. Δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες σε όλες τις φάσεις τις ζωής μας. Κάποιες φορές πρέπει να δώσουμε περισσότερη από την ενέργειά μας στις σπουδές μας, κάποιες στη δουλειά μας, κάποιες στους φίλους μας, κάποιες στην οικογένειά μας και κάποιες στο σύντροφο. Λογικό είναι σε μία καινούρια σχέση να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο. +Αν κάποιος είναι για καιρό αδέσμευτος και μπει σε σχέση, λογικό είναι εκεί που τη 1 ελεύθερη ώρα την αφιέρωνε στους φίλους του, τώρα να την μοιράζει σε φίλους και σχέση.Δεν μιλάμε βέβαια για περιπτώσεις που κάνει ο άλλος σχέση και δεν απαντάει ούτε στα μηνύματά σου. Μια ισορροπία χρειάζεται.Και μην ξεχνάμε ανθρώπους που στο όνομα της φιλίας, θέλουν τους φίλους τους απίκο και κυριολεκτικά τους ρουφάνε όλη την ενέργεια.