ΝΕΡΙΤ, το σύμβολο

ΝΕΡΙΤ, το σύμβολο Facebook Twitter
5

 

 

 

 

 

 

 

Κάθε καθεστώς που καταρρέει κουβαλάει μαζί του ένα σκάνδαλο. Η χούντα ταλαιπωρήθηκε από το σκάνδαλο με τα «κρέατα Μπαλόπουλου» πριν μετατρέψει την Κύπρο σε αιώνιο σύμβολο προδοσίας, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 είχε το σκάνδαλο Κοσκωτά, η κυβέρνηση Σημίτη την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, του Κώστα Καραμανλή το Βατοπέδι. Της σημερινής το σύμβολο είναι η ΝΕΡΙΤ, όπου οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις που ανακοινώνονται και το πρωτοφανές, ακόμη και για αφρικανικές χώρες μόλις απελευθερωμένες από τη γραφειοκρατία, μπάχαλο που επικρατεί στα παρασκήνια προμηνούν νέα επεισόδια και πλήρη διάλυση.


Αλλά καλύτερα ας μιλήσουν η σημερινή κατάσταση και όσα έλεγε ο κ. Σαμαράς σε μια ομιλία του, τον Ιούνιο του 2013, την επομένη του λουκέτου: «Κάνουμε την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση –ελπίζω– που θα υπάρξει ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ».


Ας δούμε, λοιπόν, πώς εφαρμόστηκαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Τη «μεταρρύθμιση» αυτή ανέλαβε, ως διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Προκοπάκης, ο οποίος αποπέμφθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο με την κατηγορία ότι δεν ήταν συνεργάσιμος. Ο ίδιος έγραψε ότι χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια «μοιράζονται εκπομπές ή εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα», στρεφόμενος εμμέσως και εναντίον της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου κ. Ευαγγελάκου που κατηγορήθηκε ότι έδινε εκπομπές σε ημετέρους, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγός της. Η τελευταία παραιτήθηκε λίγο μετά.


Σαμαράς: «Εμείς θα αποκαταστήσουμε την αληθινά δημόσια ενημέρωση».

Πριν από μερικούς μήνες, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, άλλαξε ο ιδρυτικός νόμος της «αληθινά δημόσιας τηλεόρασης» του κ. Σαμαρά και δόθηκε η δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα να διορίζει αυτό την πλειονότητα των μελών του Εποπτικού.


Oι δύο προηγούμενοι παραιτηθέντες αντικαταστάθηκαν από τους κ.κ. Μακροδημήτρη και Μορώνη, οι οποίοι παραιτήθηκαν πρόσφατα, διαμαρτυρόμενοι για την επέμβαση της κυβέρνησης που ζήτησε –και πέτυχε– να μη μεταδοθεί η ομιλία Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη. Τους ακολούθησαν άλλα δύο μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, οι Χωμενίδης και Ζούλας, καταγγέλλοντας επίσης κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ας σημειωθεί ότι όλοι οι προηγούμενοι δεν είχαν διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την κυβέρνηση.

Πριν από μερικούς μήνες, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, άλλαξε ο ιδρυτικός νόμος της «αληθινά δημόσιας τηλεόρασης» του κ. Σαμαρά και δόθηκε η δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα να διορίζει αυτό την πλειονότητα των μελών του Εποπτικού. Μέχρι και ο Π. Καψής αντέδρασε, ενώ για τον ίδιο λόγο η ευρωπαϊκή EBU απέκλεισε τη ΝΕΡΙΤ από τη Γιουροβίζιον του 2015.

ΝΕΡΙΤ, το σύμβολο Facebook Twitter
Σίμος Σιμόπουλος: "Τέτοια κακοδιαχείριση και καταστροφή δεν έχει ξαναγίνει..." Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO


Σαμαράς: «Δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά όχι κρατική. Με λιγότερο προσωπικό, αλλά επάξια επιλεγμένο, με κριτήρια ΑΣΕΠ».


Η πραγματικότητα: Από τους 600 και πλέον που εργάζονται στη ΝΕΡΙΤ, οι μισοί περίπου πέρασαν από ΑΣΕΠ (δεν έχουν υπογράψει όμως ακόμη σύμβαση λόγω του γενικότερου αλαλούμ). Οι άλλοι μισοί, των οποίων το επάγγελμα θεωρήθηκε καλλιτεχνικό, ορίστηκε να επιλεγούν από μια επιτροπή αξιολόγησης. Σωστή η παράκαμψη του ΑΣΕΠ, γιατί για δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, παραγωγούς, οπερατέρ, ηχολήπτες κ.λπ. ισχύουν και άλλα κριτήρια. Αλλά όταν η ΝΔ είδε ότι οι δικοί της δημοσιογράφοι δεν πέρασαν από την επιτροπή αξιολόγησης, άλλαξε τον κανονισμό και τους διόρισε!


Σαμαράς: «Δεν έχουμε τίποτε απολύτως με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Όλοι, άλλωστε, θα αποζημιωθούν με τον πλέον γενναιόδωρο τρόπο».


H αλήθεια: Οι παλιότεροι εργαζόμενοι πήραν μια πετσοκομμένη αποζημίωση και είναι στα δικαστήρια. Όσοι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ ή με τον νόμο Παυλόπουλου, έχουν πάρει, στον ενάμιση χρόνο από το λουκέτο, 4 μισθούς, παρ' ότι είχαν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία. Και λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, τους ζητάνε τώρα να επιστρέψουν ένα μέρος από αυτά τα λίγα που πήραν! Το πολιτιστικό ρεπορτάζ στη ΝΕΡΙΤ θα το αναλάβει σίγουρα ο Κάφκα.


Σαμαράς: «Με ικανότητα να προβάλλει τη χώρα στο εξωτερικό, να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί μέσα στην Ελλάδα. Όχι να σέρνεται σε τελείως περιθωριακά νούμερα τηλεθέασης και ακροαματικότητας».


H πραγματικότητα: Στις ακριτικές περιοχές βλέπουν τουρκικά, αλβανικά και λοιπά κανάλια. Και ενώ η ΕΡΤ το 2012 είχε κερδίσει τα πρωτεία στην ενημέρωση, η ΝΕΡΙΤ παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στην ιστορία της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, από τότε που έφυγαν τα γερμανικά στρατεύματα από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου!


Τέτοια κακοδιαχείριση και καταστροφή δεν έχει ξαναγίνει. Η ΝΕΡΙΤ συμβολίζει όλη τη διαφθορά, την υποκρισία και την ανικανότητα του κυβερνητικού στρατοπέδου. Σήμερα το Εποπτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και όλες οι αποφάσεις του είναι παράνομες, γιατί τρία από τα μέλη του (το τρίτο, ο κ. Σιμόπουλος, το έχει δηλώσει δημοσίως) έχουν παραιτηθεί. Επειδή σύμφωνα με τον νόμο είναι το συγκεκριμένο Εποπτικό Συμβούλιο που θα όριζε το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να αλλάξει ο νόμος για να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ.


Σαμαράς: «Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων. Που καταρρέει. Και που θα έπρεπε να είχε παραμεριστεί από χρόνια».


Είναι το μόνο σημείο στο οποίο ο πρωθυπουργός έπεσε μέσα. Μόνο που εννοούσε την κυβέρνησή του. Που, πράγματι, πολύ έμεινε.

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

Στήλες
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Το σκάνδαλο της σημερινής κυβέρνησης είναι η άνευ όρων παράδοση στη Τρόικα και όχι η ΝΕΡΙΤ. Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί και ούτε με ενδιαφέρει αλλά να συγκρίνουμε τώρα, το σκάνδαλο Κοσκωτά, το Χρηματιστήριο και το Βατοπαίδι με την όποια ΝΕΡΙΤ είναι και άτοπο και υπερβολή.
Καμία απολύτως υπερβολή. Όταν ο πολύς κός Κεδίκογλου βγήκε στο γυαλί τον Ιούνιο του 2013 και μίλησε για παχιές αγελάδες εγώ προσωπικά αισθάνθηκα προσβεβλημένος. Μιλάμε για ένα φορέα ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 70 και πλεον χρόνια, με ιστορία , με περιουσία και με αρχείο θησαυρό. Τρία κανάλια (τα μόνα με νόμιμες άδειες) και με εκπομπές αξιόλογες. Να το πιάσω από που το σκάνδαλο; από το γεγονός ότι ο εκάστοτε δντης της ΝΕΡΙΤ θα μπορεί να συνάπτει απευθείας συμβάσεις για εκπομπές με όσα χρήματα θέλει; Από το ότι το τέλος για την ΕΡΤ με τρία κανάλια ήταν όσο είναι για την ξενερίτ η οποία έχει μισο; για το γεγονός ότι οι συχνότητες οι οποίες αποτελούν δημόσια περιουσία της ΕΡΤ χάθηκαν και το ότι το καλοκαίρι του 2013 υπήρξε δημοπράτηση των συχνοτήτων με την Κρατική τηλεόραση απούσα; Το ότι στολογαριασμό της ΔΕΗ επέστρεψε το τέλος (τσουχτερό) για την ανύπαρκτη δημόσια τηλεόραση; Δεν ήξεραν επίσης ότι βάσει κοινοτικής οδηγίας και σύμβασης τα κράτη πρέπει να έχουν δημόσια τηλεόραση; Το όνομα (ξε) ΝΕΡΙΤ ποιος το σκέφτηκε; Για να σας προλάβω δεν εργάστηκα και δεν εργάζομαι στην ΕΡΤ
Έτσι ακριβώς. Φυσικά αυτά τα χάλια δεν δικαιολογούν την προηγούμενη ΕΡΤ που ήταν κομματικό μαγαζάκι, απλά δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν ελάχιστους υποστηρικτές που σίγουρα δεν βρίσκονται στα κόμματα εξουσίας...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ