Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι

Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι Facebook Twitter
Το χρώμα του κυκλάμινου κυριαρχεί στα τραπέζια και στους τοίχους και «συνδυάζεται» όμορφα με το πετρόλ...
1

Το ολοκαίνουργιο Chapeau café bistro φέρνει έντονο παριζιάνικο άρωμα στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για ένα γαλλικό μπιστρό που έστησαν με πολύ κέφι η Βούλα Ρακοπούλου και η καλή της φίλη και γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, με τη γαλλική γαστρονομική εκπαίδευση. Με το που θα διαβείς το κατώφλι του Chapeau, αμέσως σε αγκαλιάζει η ευχάριστη αύρα του. Το χρώμα του κυκλάμινου κυριαρχεί στα τραπέζια και στους τοίχους και «συνδυάζεται» όμορφα με το πετρόλ. Πάνω από την μπάρα όπου ετοιμάζονται οι καφέδες εντυπωσιάζει το «δάσος» από πολύχρωμα φωτιστικά. Ωραία ιδέα! Στο κομψό ψυγείο-βιτρίνα φιγουράρουν λιμπιστικά κέικ, γλυκές και αλμυρές τάρτες και verrines (κρέμες σε βαζάκια), π.χ. με σαρλότ κρέμας γιαουρτιού και σοκολάτα. Παίρνεις θέση και χαλαρώνεις υπό τους ήχους των γαλλικών τραγουδιών του Τζο Ντασέν από τη δεκαετία του '70.

Η ιδέα είναι το Chapeau να γίνει στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας. «Θα βρείτε να φάτε νόστιμες γαλλικές tartines που πρωταγωνιστούν στο μενού», λέει η Ντίνα Νικολάου και εξηγεί με πάθος, «τα ποιοτικά υλικά της εποχής συνυπάρχουν πάνω σε μια χορταστική φέτα καλού ψωμιού που θα επιλέξετε εσείς». Του λόγου το αληθές διαπιστώνουμε ευθύς αμέσως, με τις λαχταριστές tartines να προσγειώνονται στο τραπέζι, φέρνοντας μια γυναικεία πνοή. Σε φέτα πολύσπορου ψωμιού με προζύμι έρχονται κομμάτια από κότα λεμονομουσταρδάτη με μανιτάρια σοταρισμένα με αρωματικά και κεφαλοτύρι (€8), που συνοδεύεται από υπέροχη πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, κολοκύθα, ωμές ρίζες, ντοματίνια, ένας λαχταριστός μπαξές όλο φρεσκάδα στο πιάτο σου. Κάθε νόστιμη μπουκιά αποκαλύπτει το σπιτικό άγγιγμα της κουζίνας. Οι αντιστάσεις κάμπτονται στη θέα και μόνο μιας Tartine croque madame με κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, ζαμπόν και τηγανητό αυγό (€8). Ωραία και γευστική είναι η σαλάτα λάχανου με κράνμπερι (€6), που έρχεται πλούσια και συνδυάζει τη βινεγκρέτ με σάλτσα ρωσικής σαλάτας. Τρώγεται απνευστί. Η γαλλική τεχνική της Ντίνας ξεδιπλώνεται νόστιμα στις αλμυρές τάρτες που σερβίρονται ζεστές, όπως η κλασική κις λορέν (€7) με μπέικον και τυριά και γευστική τραγανή λεπτή βάση – πληθωρική γεύση, εθιστική.

Η Ντίνα έχει και λίγες προτάσεις με πιάτα μαμαδίστικα για να συνοδεύσεις το κρασί σου. Στην κουζίνα μαγειρεύει ο σεφ Δημήτρης Αϊδίνης και θα επιμείνω να δοκιμάσετε το μπουτάκι πάπιας κονφί, που συνοδεύεται με μελωμένα κρεμμύδια και πατατούλες (€17) και εκφράζει τη γαλλική του καταγωγή. Από δίπλα έρχεται ευωδιαστός βουτυράτος πουρές πατάτας και κολοκύθας με βελούδινη υφή και γεύση πληθωρική. Οι γλυκές tartines έχουν ως βάση αρωματικό, χειροποίητο τσουρέκι και συνδυάζονται με κρέμα σοκολάτας με φουντούκια και σαντιγί καραμέλας (€6,20) ή με κρέμα χαλβά, παστέλι και κανέλα (€6,20). Οι γλυκές προτάσεις που συνοδεύουν τα πρωινά και τα απογευματινά ροφήματα είναι αρκετές και καλύπτουν κάθε γούστο. Θα σας κλέψει την καρδιά το κέικ τριαντάφυλλο με γλάσο τριαντάφυλλου (€4). Στο Chapeau θα περάσεις όμορφα, θα νιώσεις τη φιλοξενία και την καλή διάθεση και θα πάρεις περισσότερα απ' όσα υπόσχονται.

Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι Facebook Twitter
Πάνω από την μπάρα όπου ετοιμάζονται οι καφέδες εντυπωσιάζει το «δάσος» από πολύχρωμα φωτιστικά...

☛ Chapeau, Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, 210 6845300

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Ιστορία μιας πόλης / Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Αυτή ειναι η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Η αθηναϊκή κουζίνα αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τις ορέξεις και τα γούστα των κατοίκων της. Είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της πόλης. Στο νέο του βιβλίο, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, καταγράφει αυτήν τη συναρπαστική ιστορία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
CHECK Milos

Γεύση / Milos: Εκεί που η ελληνική πρώτη ύλη γίνεται τέχνη

Στο εστιατόριό του στο κέντρο της Αθήνας ο Κώστας Σπηλιάδης διατηρεί όλα όσα τον έφεραν στην κορυφή της παγκόσμιας εστίασης, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία με καθαρές γεύσεις και άριστες πρώτες ύλες, συνδυάζοντας παράδοση και εκλεπτυσμένη αισθητική.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Έφτιαξα οινοποιείο σε έναν τόπο που δεν είχε καν αγορά για κρασί»

Το κρασί με απλά λόγια / «Έφτιαξα οινοποιείο σε έναν τόπο που δεν είχε αγορά για κρασί»

Σε μια γωνιά της Ελλάδας που δεν είχε ούτε παράδοση σύγχρονης οινοποίησης ούτε αγορά για να τη στηρίξει, μια γυναίκα αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν. Η Μελίνα Τάσσου δημιούργησε ουσιαστικά το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο στη Θράκη και παραμένει η μοναδική οινολόγος της περιοχής.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Ποια κρασιά θα απογειώσουν τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου

Γεύση / 25η Μαρτίου: Τα καλύτερα κρασιά για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Κάθε γιορτή και σχόλη για μένα είναι μια ευκαιρία χαράς και απόλαυσης. Όχι ότι τις άλλες μέρες πρέπει να μιζεριάζουμε, απλώς οι γιορτές είναι μια υπενθύμιση να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το Καφενείο στη Λουκιανού είναι κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Γεύση / Άνοιξε ξανά το Καφενείο στη Λουκιανού, ένα κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Με νέους ιδιοκτήτες, αλλά την ίδια αγάπη για την ελληνική κουζίνα, το θρυλικό στέκι του Κολωνακίου μπαίνει στη σύγχρονη φάση του, κρατώντας όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που έφτιαξαν τον μύθο του.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

Γεύση / Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

O Θάνος Στασινός φτιάχνει πιάτα που πατούν σε ιαπωνικές τεχνικές, αλλά έχουν πιο ελεύθερη προσέγγιση και σίγουρα προσιτές τιμές. Kαι στην Ιαπωνία πάντως την ίδια αποστολή έχουν οι παμπ όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Χαλαρά, με φαγητό και ποτό. To ίδιο και αυτή η νέα άφιξη.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ