Ερευνητής φωτογράφισε για πρώτη φορά σπάνιο είδος πουλιού και μετά το σκότωσε

Ερευνητής φωτογράφισε για πρώτη φορά σπάνιο είδος πουλιού και μετά το σκότωσε Facebook Twitter
6

Πριν λίγες μέρες, αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να φωτογραφίσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αλκυόνας, το οποίο ζει στους Νήσους του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Το πουλί «Mustached Kingfisher» συναντάται αποκλειστικά εκεί, κι ειδικότερα μόνο στο νησί Guadalcanal, κι επειδή είναι πολύ σπάνιο είναι ευρύτερα γνωστό ως το «πουλί φάντασμα», ενώ επειδή εκτιμάται πως υπάρχουν το πολύ 1000 συνολικά, θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.

Ο Chris Filardi, διευθυντής του Pacific Programs στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στη μελέτη κι αναζήτηση αυτού του πουλιού, κατάφερε να το συναντήσει από κοντά και να τραβήξει την πρώτη στα χρονικά φωτογραφία που το απεικονίζει. Ωστόσο, αμέσως μετά, το σκότωσε με ευθανασία.

You are looking at the first-ever photos of a male moustached kingfisher!Chris Filardi is director of Pacific Programs...

Posted by American Museum of Natural History on Thursday, September 24, 2015

 

Όπως ήταν φυσικό, η κίνησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους οικολόγους που καταδίκασαν την ενέργεια θεωρώντας απαράδεκτο αυτό που έκανε.


Ό ίδιος βέβαια, μετά κι από τη γενική κατακραυγή, έσπευσε να δικαιολογήσει αυτό που έκανε, αναρτώντας στο site Audubon ένα κείμενο όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το έκανε.


Μεταξύ άλλων, ο Filardi, αφού δήλωσε πως το συγκεκριμένο πουλί δεν είναι τόσο σπάνιο, συμπλήρωσε πως αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να συλλεχθούν περαιτέρω επιστημονικές πληροφορίες γι' αυτό το άγνωστο μέχρι τώρα είδος. «Οι πληροφορίες που θα εξασφαλίσει τώρα η ορνιθολογική κοινότητα είναι σπανιότερες από αυτό καθαυτό το πουλί» σχολίασε ο Filardi. «Πρόκειται για ένα είδος 'σπάνιο' στο μάτι του Δυτικού επιστημονικού Κόσμου, όχι σπάνιο γενικά κι ούτε απειλούμενο προς εξαφάνιση. Η απόφαση να το θανατώσω ώστε να συλλεχθεί για μελέτη θα βοηθήσει πρακτικά τις έρευνες των βιολόγων» σημειώνει.


«Το να σκοτώνεις ζώα στο όνομα της εξέλιξης, της εκπαίδευσης ή σε οτιδήποτε τέτοιο τελοσπάντων πρέπει απλά να σταματήσει. Είναι λάθος και αφήνει μια φρικιαστική παρακαταθήκη και στους μελλοντικούς ερευνητές και στα παιδιά» είναι ο αντίλογος των οικολόγων.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM