Ένα σπουδαίο όσο και εντυπωσιακό εύρημα έφεραν στο φώς συντηρητές μιας ιστορικής τοποθεσίας στην Ανταρκτική, μέσα σε ένα καταφύγιο που είχε χτιστεί πριν από 100 περίπου χρόνια από Νεοζηλανδούς εξερευνητές που είχαν καταλύσει στην περιοχή. 

 

Ένα κουτί με αρνητικά φωτογραφιών που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στο φώς του ήλιου, βρέθηκαν κυριολεκτικά κατεψυγμένα, μέσα σε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, σε ένα καταφύγιο που είχε κτιστεί το 1912. Κατόπιν μιας σχολαστικής διαδικασίας αποκατάστασής τους, τα αρνητικά διαπιστώθηκε πως αποτύπωναν εικόνες από τη αποστολή που έμεινε στην ιστορία ως The Ross Sea Party, που αποτελούσε τμήμα της αποστολής Imperial Trans-Antarctic που πραγματοποίησε ο Sir Ernest Shackleton από 1914 εως το 1917. 

 

 

Η τραγική ιστορία του Ross Sea Party έχει ενδιαφέρον αφού ένα team εξερευνητών βρέθηκε εκεί το 1914 με σκοπό να χτίσει καταφύγια για τους εξερευνητές του Shackleton, αλλά, λόγω των καιρικών συνθηκών, το πλοίο τους, το  Aurora, λύθηκε με αποτέλεσμα να βρεθούν εκεί απομονωμένοι για τρία χρόνια. Οι διασώστες που έφτασαν τον Ιανουάριο του 1917 βρήκαν την ομάδα εξαθλιωμένη από τις κακουχίες ενώ τρία μέλη, μεταξύ των οποίων και ο φωτογράφος των εν λόγω αρνητικών, είχαν ήδη πεθάνει από το κρύο και την πείνα.

 

Οι 22 φωτογραφίες εκτίθενται online εδώ. (το site κάνει αρκετή ώρα να φορτώσει λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας).

 

[via]

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr