Η πρωθυπουργός της Σκωτίας καταδίκασε την προφυλάκιση Καταλανών υπουργών

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας καταδίκασε την προφυλάκιση Καταλανών υπουργών Facebook Twitter
0

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας καταδίκασε την προφυλάκιση οκτώ εκ των εννέα υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της «στάσης» και της «εξέγερσης».

Την ίδια ώρα, εθνικιστές βουλευτές της Σκωτίας έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση του Λονδίνου να ζητήσει από την Μαδρίτη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όμοιο με εκείνο της Σκωτίας.


Ισπανός δικαστής πρόκειται να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο ισπανός εισαγγελέας είχε προτείνει την έκδοση του εντάλματος σε βάρος του Πουτζντεμόν μετά την άρνηση του τελευταίου να παραστεί ενώπιον του δικαστηρίου.


Η Νίκολα Στέρτζον, σχολιάζοντας την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου έγραψε στο Twitter: «Η διαφωνία σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας είναι πολιτικό ζήτημα. Θα πρέπει να επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο και όχι στέλνοντας στη φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους. Ανεξάρτητα από την άποψη για το καταλανικό ζήτημα, η φυλάκιση εκλεγμένων ηγετών είναι εσφαλμένη και θα πρέπει να καταδικάζεται από όλους τους δημοκράτες».


Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, διέλυσε το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας και προκήρυξε τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας, το 90% των πολιτών ψήφισε υπέρ αλλά η συμμετοχή ανήλθε μόλις σε 43%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Έχουμε εκπλήξεις, θα αυξηθούν η συχνότητα και το εύρος των εκτοξεύσεων», λέει το Ιράν

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης και το Ιράν κλιμακώνει - Αναφορές για χτύπημα στη Βαγδάτη
THE LIFO TEAM