Καλώντας ξανά σε διάλογο, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης εάν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση του ανανέωσε μέχρι την Πέμπτη την προθεσμία για να διευκρινίσει τη θέση του.

 

Στην απαντητική του επιστολή, μετά την απαίτηση της ισπανικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει εάν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έγραψε ότι προτεραιότητά του είναι «ο διάλογος για τους επόμενους δύο μήνες» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντομότερο δυνατόν».

 

Τόνισε ότι η «δημοκρατική εντολή» που ο καταλανικός λαός εμπιστεύθηκε στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, «να κηρύξει ανεξαρτησία», βρίσκεται σε «αναστολή», γεγονός που μαρτυρά την «ισχυρή του βούληση να αναζητήσει λύση και να αποφύγει την σύγκρουση».


Ομως, ο Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει μία σαφή απάντηση και είχε προειδοποιήσει ότι εάν αυτή δεν είναι ικανοποιητική, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει, μετά την ψήφιση από την ισπανική Γερουσία, την πλήρη ή μερική άρση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.


Τρεις ώρες μετά την λήψη του φαξ με την επιστολή, η Μαδρίτη ανανέωσε την προθεσμία που είχε θέση στον Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι την Πέμπτη στις 10.00 τοπική ώρα για «να αποσαφηνίσει» τη θέση του και να επανέλθει στον «ορθό δρόμο». «Ελπίζουμε ότι τις προσεχείς ώρες... θα απαντήσετε με την σαφήνεια που όλοι οι πολίτες απαιτούν», γράφει ο ισπανός πρωθυπουργός.


«Η συντήρηση της σύγχυσης είναι ακατανόητη», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.


Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής. Στη σημερινή του επιστολή δείχνει ότι προσπαθεί και πάλι να κερδίσει χρόνο, προτείνοντας ξανά διάλογο.

 

«Θέλουμε να συνομιλήσουμε»

 

«Για τους προσεχείς δύο μήνες, κύριος στόχος μας θα είναι να φθάσουμε σε διάλογο», έγραψε στον Μαριάνο Ραχόι. Μέχρι σήμερα, η Μαδρίτη έχει κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε διάλογο, όσο οι αυτονομιστές δεν αίρουν την απειλή τους να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία, πράγμα που δεν έκανε σήμερα ο Πουτζντεμόν.


Αν και η καταλανική κοινωνία είναι διχασμένη ως προς την ανεξαρτησία, οι αυτονομιστές νομιμοποιούν το σχέδιο για την ανεξαρτησία μέσω του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, στον οποίο δηλώνουν ότι επικράτησαν με το 90% των ψήφων και το 43% συμμετοχής.


Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας αυτής προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977. Η μερική ή ολική ανάκληση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, για την οποία απειλεί η Μαδρίτη, θα είναι επίσης μέτρο που θα εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Πολλοί φοβούνται ότι η λήψη τέτοιου μέτρου θα οδηγήσει σε ταραχές την Καταλονία.


«Θέλουμε να μιλήσουμε, όπως κάνουν οι συντεταγμένες δημοκρατίες, για το πρόβλημα που τίθεται για την πλειοψηφία του καταλανικού λαού που θέλει να ξεκινήσει την πορεία του ως ανεξάρτητης χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου», γράφει ο Κάρλες Πουτζντεμόν επικαλούμενος πάντα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 

Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον Πουτζντεμόν ότι συντηρεί τη σύγχυση αρνούμενος να διευκρινίσει εάν προχώρησε σε κήρυξη ανεξαρτησίας ή όχι και υπενθύμισε ότι έχει προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να αποσαφηνίσει τη θέση του. «Οχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι Καταλανοί στο σύνολό τους, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν η Generalitat (η καταλανική κυβέρνηση) κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας» έγραψε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απαντώντας στην επιστολή που του απηύθυνε το πρωί ο καταλανός πρόεδρος.

 

Πιέσεις

 

Ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος υφίσταται τεράστια πίεση τις τελευταίες ημέρες που προέρχεται και από τα δύο στρατόπεδα: τους υπέρ και τους κατά της ανεξαρτησίας.


Η ισπανική κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι επιχειρηματικοί κύκλοι τον καλούν να υποχωρήσει, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Καταλονία.


Ο Ραχόι ούτε θέλει να ακούει για μεσολάβηση και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αποκλείουν επίσης, θέλοντας να αποφύγουν το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας στην υπόθεση των αποσχίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Οι σύμμαχοι του Πουτζντεμόν και οι πανίσχυρες καταλανικές ενώσεις υπέρ της απόσχισης, αντίθετα, τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει για να κηρύξει χωρίς περιφράσεις τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».


Η ομιχλώδης απάντηση του αυτονομιστή προέδρου απειλεί να προκαλέσει την οργή του μικρού ακροαριστερού κόμματος CUP, αναγκαίου εταίρου του Πουτζντεμόν στο τοπικό κοινοβούλιο. «Το CUP θα είχε κάνει μία πολύ διαφορετική επιστολή», δήλωσε σήμερα η βουλευτής του κόμματος Μιρέια Μπόγια.


Η προοπτική απόσχισης οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας. Η απειλή των δικαστικών διώξεων βαρύνει επίσης το στρατόπεδο των αυτονομιστών. Σήμερα, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Ζοζέπ Λουίς Τραπέρο και δύο επικεφαλής αυτονομιστικών οργανώσεων προσήχθησαν για δεύτερη φορά ενώπιον των ανακριτών κατηγορούμενοι για στάση στον ρόλο τους κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της ισπανικής αστυνομίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 1ης Οκτωβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr