Λίβανος: Συγκρούσεις σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων - Τουλάχιστον 3 νεκροί

Λίβανος: Συγκρούσεις σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων - Τουλάχιστον 3 νεκροί Facebook Twitter
EPA/WAEL HAMZEH (φωτογραφία αρχείου)
0

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων και μια μικρή ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση, στον μεγαλύτερο καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.


Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι την Πέμπτη, όταν μέλη της οργάνωσης Μπαντρ άνοιξαν πυρ εναντίον της έδρας της λεγόμενης κοινής δύναμης ασφαλείας του καταυλισμού Άιν αλ Χίλουα (νότια), ανέφερε παλαιστινιακή πηγή.


Οι συγκρούσεις αποκλιμακώθηκαν την Παρασκευή, αλλά επαναλήφθηκαν χθες. Εκπυρσοκροτήσεις αυτομάτων όπλων και εκρήξεις ρουκετών ακούγονταν ως έξω από τον καταυλισμό, από όπου υψώνονταν στήλες μαύρου καπνού, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.


Μια πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reiters ότι στις χθεσινές μάχες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος.


Δεκάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν και ορισμένες κατέφυγαν στις αυλές τεμενών της πόλης Σάιντα, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός προσφύγων.


Βάσει της άτυπης αλλά καθιερωμένης πρακτικής εδώ και δεκαετίες, ο στρατός του Λιβάνου δεν μπαίνει στους 12 καταυλισμούς των παλαιστίνιων προσφύγων, όπου την ασφάλεια εγγυώνται οι παλαιστινιακές οργανώσεις.


Η οργάνωση που φέρει το όνομα του Μπιλάλ Μπαντρ, ενός ριζοσπάστη ισλαμιστή που καταζητείται, είχε ήδη συγκρουστεί με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας τον Απρίλιο. Στις μάχες εκείνες είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον εννιά άνθρωποι.


Η κοινή δύναμη ασφαλείας — στην οποία συμμετέχουν οι κυριότερες παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων της Φάταχ και της Χαμάς — προσπαθεί επί μήνες να περιορίσει τη δράση και την επιρροη της οργάνωσης Μπαντρ.


Τον Μπιλάλ Μπαντρ βαρύνουν υποψίες για «τρομοκρατία» και ότι ανήκει σε ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας. Αρνείται να παραδοθεί στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης του Λιβάνου.


Στον καταυλισμό Άιν αλ Χίλουα, όπου ζουν 61.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 6.000 προέρχονται από τη Συρία, δρουν διάφορες ένοπλες ομάδες και ξεσπούν συγκρούσεις συχνά ανάμεσα στις μεγάλες οργανώσεις και μικρότερες, εξτρεμιστικές ομάδες. Συνολικά στους 12 καταυλισμούς υπολογίζεται πως ζουν 450.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM