Παρέμβαση Στίβεν Χόκινγκ υπέρ της προστασίας του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας

Παρέμβαση Στίβεν Χόκινγκ υπέρ της προστασίας του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας Facebook Twitter
EPA/JASON SZENES
0

Ο πολυβραβευμένος βρετανός φυσικός και κοσμολόγος, Στίβεν Χόκινγκ, επέκρινε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για την κρίση που προκάλεσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τονίζοντας ότι θα πρέπει να προστατευθεί και να μην εξελιχθεί σε ένα κερδοσκοπικό σύστημα κατά τα αμερικανικά πρότυπα.


Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, o Χόκινγκ, ο οποίος διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση σε ηλικία 21 ετών, κατηγορεί επίσης το υπουργείο Υγείας ότι χρησιμοποιεί επιλεκτικά τις επιστημονικές αποδείξεις για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του.


«Η φροντίδα που έλαβα αφότου διαγνώστηκα με τη νόσο του κινητικού νευρώνα όταν ήμουν φοιτητής το 1962, μου επέτρεψε να ζήσω τη ζωή μου όπως θέλω και να συμβάλω στις σημαντικές προόδους στην κατανόηση του σύμπαντος», σημειώνει ο συγγραφέας του «Χρονικού του Χρόνου».


Πολλοί Βρετανοί αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για το NHS, που ιδρύθηκε το 1948, καθώς τους παρέχει δωρεάν φροντίδα από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ο σφιχτός προϋπολογισμός, η γήρανση του πληθυσμού και οι ακριβότερες, πιο σύνθετες θεραπείες, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα.


Ο Χόκινγκ, που στηρίζει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, χαρακτήρισε το NHS «θεμέλιο λίθο της κοινωνίας», που όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση που προκλήθηκε από τις πολιτικές αποφάσεις.


«Στις ΗΠΑ, όπου (οι πολυεθνικές εταιρίες που έχουν ως στόχο το κέρδος) κυριαρχούν στο σύστημα υγείας, βγάζουν τεράστια κέρδη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι καθολική και οι θεραπείες είναι πολύ πιο ακριβές σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο», συνεχίζει, προειδοποιώντας ότι οι αλλαγές που γίνονται στη Βρετανία ωθούν προς ένα «ασφαλιστικό σύστημα τύπου Ηνωμένων Πολιτειών».


Πέρσι, οι Βρετανοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη τους απεργία μετά από 40 χρόνια, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι θέλει να δημιουργήσει μια συνεπή υπηρεσία που θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα τα Σαββατοκύριακα, όταν οι νοσοκομειακές μονάδες λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.


Ωστόσο ο Χόκινγκ από την πλευρά του σχολιάζει ότι ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ χρησιμοποίησε επιλεκτικά ορισμένες έρευνες για να στηρίξει τα επιχειρήματά του. «Για έναν επιστήμονα, η επιλεκτική εφαρμογή αποδείξεων είναι απαράδεκτη. Όταν δημόσια πρόσωπα καταχρώνται τα επιστημονικά επιχειρήματα, επικαλούμενα ορισμένες μελέτες αλλά αποκρύπτοντας άλλες για να δικαιολογήσουν την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν για άλλους λόγους, αυτό ευτελίζει την επιστημονική κουλτούρα», κατέληξε.


Ο Χαντ απάντησε μέσω Twitter λέγοντας ότι κανείς υπουργός Υγείας δεν πρέπει να αγνοεί τις αποδείξεις. «Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι λαμπρός φυσικός αλλά κάνει λάθος για την απουσία αποδείξεων για τις συνέπειες τα Σαββατοκύριακα», έγραψε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM