Βενεζουέλα: Δύο ακόμη νεκροί σε συγκρούσεις

Βενεζουέλα: Δύο ακόμη νεκροί σε συγκρούσεις Facebook Twitter
0

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στη Βενεζουέλα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης η οποία αντιτίθεται στα σχέδια του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

 

Οδοφράγματα, κλειστά καταστήματα, ακινητοποιημένα μέσα μαζικής μεταφοράς: η Βενεζουέλα παρέλυσε εν μέρει. Στη διάρκεια πολλών επεισοδίων αστυνομικοί και στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και σκάγια για να διαλύσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα.

 

Η γενική απεργία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

 

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δύο διαδηλωτές, ηλικίας 24 και 23 ετών, σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν σε προάστιο του Καράκας και στη Βαλένσια στη βόρεια Βενεζουέλα. Δεν έδωσε διευκρινίσεις για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατό τους.

 

Σύμφωνα με την εισαγγελία ο 24χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα, ενώ περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια σε αυτές τις δύο περιοχές.

 

Με αυτούς τους δύο νέους θανάτους, ανέρχεται σε 99 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Απριλίου, οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

 

Εξάλλου σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, 367 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

 

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, με τον βουλευτή Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου, να δηλώνει: «πετύχαμε ποσοστό συμμετοχής στην απεργία 85%».

 

Πάντως ο Μαδούρο επεσήμανε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μικρή. «Κερδίσαμε πάλι (…) Οι μόνοι που μπορούν να παραλύσουν τη χώρα είναι οι τσαβιστές», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας της Βενεζουέλας λειτουργούν στο «100%».

 

Τη γενική απεργία υποστήριζαν το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της χώρας, οι εργοδοτικές ενώσεις, ένα μέρος των συνδικάτων των εργαζόμενων, φοιτητές και οι οργανισμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς.

 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, που έχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην απεργία, είχε στο πλευρό της τον δημόσιο τομέα, όπου εργάζονται 3 εκατομμύρια άνθρωποι, και την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή βιομηχανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM