Βενεζουέλα: Δύο ακόμη νεκροί σε συγκρούσεις

Βενεζουέλα: Δύο ακόμη νεκροί σε συγκρούσεις Facebook Twitter
0

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στη Βενεζουέλα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης η οποία αντιτίθεται στα σχέδια του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

 

Οδοφράγματα, κλειστά καταστήματα, ακινητοποιημένα μέσα μαζικής μεταφοράς: η Βενεζουέλα παρέλυσε εν μέρει. Στη διάρκεια πολλών επεισοδίων αστυνομικοί και στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και σκάγια για να διαλύσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα.

 

Η γενική απεργία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

 

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δύο διαδηλωτές, ηλικίας 24 και 23 ετών, σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν σε προάστιο του Καράκας και στη Βαλένσια στη βόρεια Βενεζουέλα. Δεν έδωσε διευκρινίσεις για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατό τους.

 

Σύμφωνα με την εισαγγελία ο 24χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα, ενώ περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια σε αυτές τις δύο περιοχές.

 

Με αυτούς τους δύο νέους θανάτους, ανέρχεται σε 99 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Απριλίου, οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

 

Εξάλλου σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, 367 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

 

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, με τον βουλευτή Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου, να δηλώνει: «πετύχαμε ποσοστό συμμετοχής στην απεργία 85%».

 

Πάντως ο Μαδούρο επεσήμανε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μικρή. «Κερδίσαμε πάλι (…) Οι μόνοι που μπορούν να παραλύσουν τη χώρα είναι οι τσαβιστές», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας της Βενεζουέλας λειτουργούν στο «100%».

 

Τη γενική απεργία υποστήριζαν το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της χώρας, οι εργοδοτικές ενώσεις, ένα μέρος των συνδικάτων των εργαζόμενων, φοιτητές και οι οργανισμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς.

 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, που έχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην απεργία, είχε στο πλευρό της τον δημόσιο τομέα, όπου εργάζονται 3 εκατομμύρια άνθρωποι, και την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή βιομηχανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM