Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών

Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών Facebook Twitter
0

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών εξέδωσαν τη Δευτάρα οι τουρκικές αρχές, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ και ένας πρώην σύμβουλος του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Καμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Καμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους χθες πως η Τουρκία ζει σε καθεστώς δικτατορίας και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αντιτίθεται στην κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση μιας πορείας διαμαρτυρίας που είχε ξεκινήσει από την Άγκυρα πριν από 25 ημέρες και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι τώρα 42 μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του πανεπιστημίου Μεντένιγετ, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, μετέδωσε το Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οκτώ από τους 72 εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων ο γνωστός ακαδημαϊκός Κοράι Τσαλισκάν, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν εθελοντικά ως σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με αξιωματούχο του CHP.

Οι υπόλοιποι 64 εργάζονται στο πανεπιστήμιο Μεντένιγετ, 19 από τους οποίους είναι καθηγητές της ιατρικής σχολής, σύμφωνα με το Anadolu.

Όλοι θεωρούνται ύποπτοι ως χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστών και στρατιωτικών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της καταστολής υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία επιβλήθηκε λίγο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την πορεία των 450 χλμ. όταν ο συνάδελφός του Ενίς Μπερμπέρογλου έγινε ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε στο πλαίσιο της καταστολής, αφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η Τουρκία κατευθύνεται εδώ και χρόνια προς τον απολυταρχισμό, μια διαδικασία που όπως λένε επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η καταστολή και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές στην ασφάλεια. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM