Ξεπέρασαν τους 1.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο μέσα στο 2017

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο μέσα στο 2017 Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του έτους στην κεντρική Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Περίπου 8.500 μετανάστες διασώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων, σχεδόν 100 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ιταλικές ακτές. «Αυτή η τελευταία τραγωδία ανεβάζει στους 1.073 τους νεκρούς ή αγνοούμενους στην κεντρική Μεσόγειο από τις αρχές του έτους» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο Φεντερίκο Φόσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν χάσει τη ζωή τους 853 άνθρωποι. Το 2016 χάθηκαν στη Μεσόγειο περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η καλοκαιρία ευνόησε τις αναχωρήσεις κατά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Χρειάστηκε να οργανωθούν 73 επιχειρήσεις διάσωσης για να βοηθηθούν οι χιλιάδες μετανάστες. Ένα ιταλικό ρυμουλκό, το Asso 29, αποβίβασε σήμερα 1.170 ανθρώπους στο Βίμπο Βαλέντια της Καλαβρίας. Ήταν ολόκληρες οικογένειες από τη Συρία, το Μπαγκλαντές και πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

«Κάποιοι από αυτούς που έφτασαν στο Βίμπο Βαλέντια μας αφηγήθηκαν ότι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου» είπε ο Φόσι, επισημαίνοντας ότι συχνά, υπό αυτές τις συνθήκες, «είναι δύσκολο να μάθουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι συνέβη».

Από τις αρχές του 2017 έχουν αποβιβαστεί στα ιταλικά παράλια 36.700 άνθρωποι, αριθμός αυξημένος κατά 45% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τη «Unicef», μεταξύ των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο συμπεριλαμβάνονται 150 παιδιά. Ο αριθμός αυτός μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, διότι πολλοί ανήλικοι ταξιδεύουν μόνοι τους και δεν υπάρχει κανείς που να αναφέρει τον θάνατό τους στις αρχές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM