Έκλεισαν πριν από λίγα λεπτά (στις 17.00 ώρα Ελλάδας) και οι τελευταίες κάλπες στην Τουρκία (στις 17:00 ώρα Ελλάδος).

 

Στην Τουρκία δεν γίνονται επίσημα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από τα 167.140 εκλογικά κέντρα αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Έως τότε εκτιμάται πως θα έχει ήδη καταμετρηθεί περίπου το 50% των ψήφων.

 

Από το πρωί της Κυριακής, περίπου 55,3 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν στην μεταβολή του πολιτεύματος προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

 

Το δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιείται εννιά μήνες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχει μεγάλο πολιτικό βάρος.

 

Η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος εκ των ων ουκ άνευ για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση ενός ηγέτη τον οποίο κατηγορεί πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

 

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου, είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή», πρόσθεσε ο Ερντογάν, λίγο μετά αφότου άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr