Νέες μάχες στο Χαλέπι παρά τη συμφωνία για εκεχειρία

Νέες μάχες στο Χαλέπι παρά τη συμφωνία για εκεχειρία Facebook Twitter
0

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Χαλέπι πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, ενώ πολίτης που μίλησε στο πρακτορείο ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε αναρτοκρατούμενες περιοχές της πόλης «σταμάτησαν μετά από μισή ώρα».

Ακτιβιστές αναφέρουν στο BBC πως σημειώθηκαν επιθέσεις σε δύο συνοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι. Ο freelance δημοσιογράφος Zouhir al-Shimale που βρίσκεται στο ανατολικό Χαλέπι, ανάρτησε ένα βίντεο το οποίο, όπως αναφέρει, δείχνει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ξανάρχισαν τους βομβαρδισμούς.


Το πρακτορείο ειδήσεων Qasioun, που στηρίζει την αντιπολίτευση, ανέφερε ότι παραστρατιωτικές ομάδες, υποστηριζόμενες από το Ιράν, παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του, το ρωσικό Interfax μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός ξεκίνησε και πάλι τις μάχες στο Χαλέπι αφού οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες ξεκίνησαν και πάλι τις εχθροπραξίες τα ξημερώματα και ο συριακός στρατός απώθησε τις επιθέσεις τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για να καμφθεί η αντίσταση σε συνοικίες του Χαλεπιού που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντάρτες.

Νέες μάχες στο Χαλέπι παρά τη συμφωνία για εκεχειρία Facebook Twitter
EPA/SANA

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ότι οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα χρησιμοποιούνταν για την εκκένωση. 

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης κατήγγειλε από την πλευρά του ότι κάποιοι αντάρτες στο Χαλέπι παραβίασαν τη συμφωνία και εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις. Το Κέντρο πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι έχει κάνει τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση των ανταρτών προς την Ιντλίμπ, βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί.

«Όταν έφτασαν τα μέσα μεταφοράς στο σημείο που είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει η επιβίβαση, οι αντάρτες ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι αντάρτες ανασυντάχθηκαν τα ξημερώματα και επανέλαβαν τις εχθροπραξίες, προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό του συριακού στρατού προς τα βορειοδυτικά», επεσήμανε στην ανακοίνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε από την πλευρά του ότι ακούγονται βομβαρδισμοί, όμως δεν είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εκκένωση της περιοχής. Η εκεχειρία και η συμφωνία εκκένωσης της περιοχής, συνήφθη μεταξύ της Ρωσίας -του ισχυρότερου συμμάχου του σύρου προέδρου- και της Τουρκίας, και αναμενόταν να τερματίσει τις πολυετείς ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή. 

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 360 αντάρτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους και έχουν φύγει από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού τις τελευταίες 24 ώρες. Νωρίτερα ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωνε πως η εκκένωση της περιοχής καθυστέρησε για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM