Ο Μπιλ Γκέιτς στον διάσημο Trump Tower
Ο Μπιλ Γκέιτς στον διάσημο Trump Tower

 

Πριν από λίγες ώρες τα διεθνή μίντια μετέδιδαν πως ο τραγουδιστής Kanye West συναντήθηκε με τον εκλεγμένο πρόεδρο τον ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτή σίγουρα δεν ήταν η πιο σημαντική συνάντηση που έγινε σήμερα στον Trump Tower στη Νέα Υόρκη.

 

Ο μεγιστάνας των τεχνολογιών και ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς είχε επίσης συνάντηση με τον Τραμπ στον ουρανοξύστη και αμέσως μετά έκανε δηλώσεις.

 

Το Reuters μεταδίδει πως Γκέιτς και Τραμπ είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για «τη δύναμη της καινοτομίας» σε μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της εκπαίδευσης. «Είχαμε μια καλή συζήτηση σχετικά με την καινοτομία, το πώς μπορεί να βοηθήσει στην υγεία, την εκπαίδευση και την ενέργεια» είπε ο Γκέιτς εξερχόμενος της συνάντησης.

 

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ο Γκειτς προέτρεψε τον Τραμπ να υιοθετήσει έναν λόγο ενθάρρυνσης, ο οποίος θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις ΗΠΑ όπως ακριβώς έκανε ο Τζ. Φ. Κένεντι την εποχή του, με την κατάκτηση του Διαστήματος. «Με τον ίδιο τρόπο που ο πρόεδρος Κένεντι μιλούσε για τις αποστολές στο Διάστημα και κατάφερε ολόκληρη η χώρα να υποστηρίζει το εγχείρημα, πιστεύω ότι αν επρόκειτο για την εκπαίδευση ή για τον έλεγχο των επιδημιών, θα μπορούσε να στείλει ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα που θα δείχνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα οργανώσει τα πράγματα, θα απαλλαγεί από τα κανονιστικά προσκόμματα και θα αναδείξει την Αμερική ηγέτιδα της καινοτομίας» δήλωσε ο επιχειρηματίας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μετά τη συνάντηση.

 

Οι σχέσεις των δύο αντρών δεν θεωρούνται ιδανικές από μεγάλη μερίδα των αμερικανικών μίντια και αναλυτές που εκτιμούν πως ο Τραμπ θεωρείται «πολέμιος» της Sillicon Valley και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της θεωρίας αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο Τραμπ αναμένεται αύριο να κάνει δεκτούς στη Νέα Υόρκη επικεφαλής πολλών μεγάλων ομίλων του τεχνολογικού τομέα, μεταξύ αυτών τον Τζεφ Μπέζος (Amazon), τον Τιμ Κουκ (Apple), τον Σάτια Ναντέλα (Alphabet/Google) και τον Ίλον Μασκ (Tesla, SpaceX), έγραψαν οι New York Times.


Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να τους προτρέψει να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει άλλωστε ότι θα ήθελε η Apple, τα περίφημα smartphones της οποίας σχεδιάζονται στην Καλιφόρνια αλλά κατασκευάζονται στην Κίνα, να ανοίξει ένα μεγάλο εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

 

 

 

Ο Μπιλ Γκέιτς και μια ομάδα ισχυρών επιχειρηματιών ανακοίνωσαν χθες πως επενδύουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα ταμείο που θα προωθήσει τη τεχνολογία καθαρής ενέργειας και να ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή.


Ο Γκέιτς εγκαινίασε το ταμείο με την ονομασία Breakthrough Energy Ventures τη Δευτέρα, μαζί με δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες όπως τους επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του Alibaba Group Τζακ Μα, και του Amazon.com Τζεφ Μπέζος.


Στους στόχους του ταμείου συγκαταλέγονται η αύξηση της χρηματοδότησης αναπτυσσόμενης έρευνας για την ενέργεια και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκόσμια ώστε να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι στόχοι που τέθηκαν στο Παρίσι, είπε σε δήλωσή της η επενδυτική ομάδα γνωστή Breakthrough Energy Coalition. Το ταμείο αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση της ομάδας, η οποία σχηματίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 για να προωθήσει την έρευνα, δημιουργία και εφαρμογή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.


«Χρειαζόμαστε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια που δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου για να τροφοδοτήσουμε το μέλλον, και για να την αποκτήσουμε χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για να επενδύσουμε σε καλές ιδέες και να τις μεταφέρουμε από το εργαστήριο στην αγορά», είπε ο Γκέιτς στο διαδικτυακό περιοδικό Quartz, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που εκδόθηκαν στο Gates Notes, το προσωπικό blog του Μπιλ Γκέιτς.


Η εκλογή του ρεπουμπλικανού Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα έχει εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας. Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή απάτη την οποία έχουν εφεύρει οι Κινέζοι, αλλά έχει επίσης δηλώσει πως διατηρεί "ανοιχτό μυαλό" για το θέμα.


«Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση καθώς εισέρχεται στην εξουσία για το πώς βλέπει την έρευνα για την ενέργεια θα είναι σημαντική. (...) Ευτυχώς, η γενική ιδέα ότι η έρευνα είναι καλή ιδέα δεν είναι κομματικό θέμα"», είπε στο Quartz ο Γκέιτς. Σε τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφους χθες, ο Γκέιτς δήλωσε ότι τα μέλη της ομάδας θα συνεχίσουν να προωθούν στον Τραμπ την ιδέα ότι "ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρει το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, οι επενδύσεις (στον τομέα αυτό) έχουν νόημα".

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr