Αποκάλυψη-Bρετανία: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για Brexit

Αποκάλυψη-Bρετανία: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για Brexit Facebook Twitter
3

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάποιο συνολικό σχέδιο για έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Brexit) και το υπουργικό συμβούλιο δεν αναμένεται να καταλήξει στην διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει για τους επόμενους έξι μήνες εξαιτίας διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, όπως προκύπτει από τη διαρροή εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Times και το οποίο είδε το BBC.

 

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρεται ότι το Whitehall επεξεργάζεται 500 μελέτες που σχετίζονται με το Brexit κι ενδεχομένως να χρειαστεί η πρόσληψη 30.000 επιπλέον δημοσίων υπαλλήλων.

 

Το υπόμνημα, το οποίο διέρρευσε και το οποίο είχε επεξεργαστεί σύμβουλος ο οποίος δεν κατονομάζεται, για την προεδρία της κυβέρνησης και έχει ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, τιτλοφορείται "Ενημέρωση για το Brexit". Υπαινίσσεται ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη εξάμηνο προτού η κυβέρνηση αποφασίσει ακριβώς τι θέλει να επιτύχει με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή προτού συμφωνήσει στο ποιές θα είναι οι προτεραιότητες.

 

Επίσης ασκεί κριτική εις βάρος της Μέι, η οποία "καταλήγει σε αποφάσεις και λεπτομέρειες ώστε να διευθετεί η ίδια το ζήτημα"--μία προσέγγιση που περιγράφεται ως "απίθανο να αποδειχτεί βιώσιμη".

 

"Δεν πρόκειται για μία κυβερνητική έκθεση και δεν αναγνωρίζουμε τους ισχυρισμούς που περιέχει το υπόμνημα. Έχουμε επικεντρωθεί στο να προχωρήσουμε στο Brexit και να επιτύχουμε", δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ωστόσο, ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον, ο οποίος είδε το έγγραφο, δήλωσε ότι αυτό υποδηλώνει πόσο "σύνθετη, ανησυχητική και γεμάτη προκλήσεις θα είναι η διαδικασία της εξόδου".

 

Σύμφωνα με τους Times, το υπόμνημα κάνει λόγο για διαφωνίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λάιαμ Φοξ από την μία και τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τον υπουργό Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ από την άλλη.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπόμνημα αναφέρει ότι: "κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει ένα σχέδιο από την βάση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit και το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του 'χειρότερου δυνατού σεναρίου'".

 

Επιπλέον, το υπόμνημα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις σύντομα "θα βάλουν το όπλο στον κρόταφο της κυβέρνησης" για να διασφαλίσουν αυτά που χρειάζονται ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Μία οικογένεια με πέντε μέλη θεωρείται εγκλωβισμένη: οι γονείς και τρία παιδιά ηλικίας 18, 14 και 12 ετών. Σύμφωνα με τον συγγενή του ιδιοκτήτη της οικοδομής, το κτήριο χτίστηκε το 2012 και κάτω υπήρχε φαρμακείο
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM
Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM
Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί έβλαψαν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Διεθνή / Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί βλάπτουν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Η Τιφαίν Οζιέρ μίλησε στη δίκη για τον σεξιστικό εκφοβισμό εναντίον της πρώτης κυρίας της Γαλλίας - «Δεν περνά μέρα ή εβδομάδα χωρίς κάποιος να μην της μιλήσει γι’ αυτό»
LIFO NEWSROOM