Βερολίνο, Παρίσι και Βαρσοβία καλούν για προσπάθειες τερματισμού της ουκρανικής κρίσης

Βερολίνο, Παρίσι και Βαρσοβία καλούν για προσπάθειες τερματισμού της ουκρανικής κρίσης Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας συμφώνησαν χθες ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.


Ο γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ. Αξιωματούχοι δυτικών κρατών συζητούν με τη Ρωσία και με την Ουκρανία και τις ενθαρρύνουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων που προβλέπονταν στις συμφωνίες του Μινσκ, όπως είναι η διεξαγωγή τοπικών εκλογών, διευκρίνισε.


«Πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης», επέμεινε ο Σταϊνμάιερ μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του, η οποία είχε στόχο να αναζωογονηθεί η τριμερής συνεργασία, το λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης.


Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε πως οι τρεις χώρες θέλουν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους και να υπενθυμίσουν τη σημασία που συνεχίζει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την επικράτηση της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από αυτήν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 23η Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ο Σταϊνμάιερ, ο Ζαν-Μαρκ Ερό και ο Βίτολντ Βαστσικόφσκι δεσμεύθηκαν να «ενισχύσουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ενώ ταυτόχρονα περιέγραψαν το όραμά τους για μια ΕΕ «πιο ευέλικτη», η οποία θα αντανακλά τις «διαφορετικές φιλοδοξίες των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωση», και ταυτόχρονα θα είναι πιο «αποτελεσματική».


«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απλή απάντηση στις προκλήσεις» με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΕΕ, όμως «είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε μαζί σε ένα πνεύμα ανανεωμένης αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ανέφεραν οι τρεις υπουργοί.


«Το Τρίγωνο της Βαϊμάρης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο (...). Είναι ένα σχήμα στο οποίο μπορούμε να συζητάμε για την πρόοδο ή την έλλειψή της σε ζητήματα όπως το σχήμα της Νορμανδίας, το οποίο έχει στόχο τον τερματισμό της ουκρανικής σύρραξης», εξήγησε ο Σταϊνμάιερ.


Στην ομάδα της Νορμανδίας συμμετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία.


Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κίνα την 4η και 5η Σεπτεμβρίου, γνωστοποίησε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα.


Η πρόσφατη αναζωπύρωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο αντιπαρατίθεται με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, καθώς και οι νέες εντάσεις στην Κριμαία ήγειραν ανησυχίες πως η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015 οδεύει προς κατάρρευση.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κινητοποιήσει ξανά τον στρατό στην περίπτωση που η σύγκρουση στο Ντονμπάς επιδεινωθεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM