Βερολίνο, Παρίσι και Βαρσοβία καλούν για προσπάθειες τερματισμού της ουκρανικής κρίσης

Βερολίνο, Παρίσι και Βαρσοβία καλούν για προσπάθειες τερματισμού της ουκρανικής κρίσης Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας συμφώνησαν χθες ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.


Ο γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ. Αξιωματούχοι δυτικών κρατών συζητούν με τη Ρωσία και με την Ουκρανία και τις ενθαρρύνουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων που προβλέπονταν στις συμφωνίες του Μινσκ, όπως είναι η διεξαγωγή τοπικών εκλογών, διευκρίνισε.


«Πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης», επέμεινε ο Σταϊνμάιερ μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του, η οποία είχε στόχο να αναζωογονηθεί η τριμερής συνεργασία, το λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης.


Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε πως οι τρεις χώρες θέλουν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους και να υπενθυμίσουν τη σημασία που συνεχίζει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την επικράτηση της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από αυτήν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 23η Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ο Σταϊνμάιερ, ο Ζαν-Μαρκ Ερό και ο Βίτολντ Βαστσικόφσκι δεσμεύθηκαν να «ενισχύσουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ενώ ταυτόχρονα περιέγραψαν το όραμά τους για μια ΕΕ «πιο ευέλικτη», η οποία θα αντανακλά τις «διαφορετικές φιλοδοξίες των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωση», και ταυτόχρονα θα είναι πιο «αποτελεσματική».


«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απλή απάντηση στις προκλήσεις» με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΕΕ, όμως «είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε μαζί σε ένα πνεύμα ανανεωμένης αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ανέφεραν οι τρεις υπουργοί.


«Το Τρίγωνο της Βαϊμάρης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο (...). Είναι ένα σχήμα στο οποίο μπορούμε να συζητάμε για την πρόοδο ή την έλλειψή της σε ζητήματα όπως το σχήμα της Νορμανδίας, το οποίο έχει στόχο τον τερματισμό της ουκρανικής σύρραξης», εξήγησε ο Σταϊνμάιερ.


Στην ομάδα της Νορμανδίας συμμετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία.


Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κίνα την 4η και 5η Σεπτεμβρίου, γνωστοποίησε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα.


Η πρόσφατη αναζωπύρωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο αντιπαρατίθεται με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, καθώς και οι νέες εντάσεις στην Κριμαία ήγειραν ανησυχίες πως η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015 οδεύει προς κατάρρευση.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κινητοποιήσει ξανά τον στρατό στην περίπτωση που η σύγκρουση στο Ντονμπάς επιδεινωθεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM