Γιλντιρίμ: Πραγματική δοκιμασία της φιλίας με Γερμανία η αναγνώριση της Γενοκτονίας

Γιλντιρίμ: Πραγματική δοκιμασία της φιλίας με Γερμανία η αναγνώριση της Γενοκτονίας Facebook Twitter
1

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές για ένα προεδρικό σύστημα μέσω του κοινοβουλίου, ωστόσο αν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο θα προσφύγει στις κάλπες.

Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του ισλαμο-συντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ είπε ότι μέγιστο καθήκον του ΑΚΡ είναι η κατάρτιση νέου Συντάγματος. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια εκτελεστική προεδρία με ισχυρές αρμοδιότητες παρόμοιες με εκείνες που διαθέτει ο πρόεδρος στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Βερολίνο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα ήταν "παράλογο" το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ επί ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά, θα συνιστά "μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας" μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου τόνισε ο Γιλντιρίμ, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

"Το κείμενο αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μας (...) και θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας" μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. "Ορισμένες χώρες τις θεωρούμε φίλες, όταν δοκιμάζονται στην εσωτερική πολιτική, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή, το κείμενο αυτό είναι (χαρακτηριστικό) παράδειγμα", υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης απέφυγε να απειλήσει τη Γερμανία με πολιτικά ή οικονομικά αντίποινα, αλλά υπενθύμισε ότι "3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία".

"Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουν μια τέτοια κοινότητα", προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των κούρδων μαχητών θα συνεχιστούν μέχρι αυτοί να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και καταθέσουν τα όπλα τους.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM