Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το 68% των Ελλήνων ζει κοντά στα όρια της φτώχειας!

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το 68% των Ελλήνων ζει κοντά στα όρια της φτώχειας! Facebook Twitter
0

Τη ζοφερή κατάσταση στην αγορά εργασίας αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία αποτυπώνει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι αύξηση των ποσοστών της ανεργίας κατά 8,7%, χάθηκαν δηλαδή 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, κατά  τις εκτιμήσεις της έκθεσης αναμένεται και νέα επιδείνωση της κατάστασης στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Μέσα σε αυτό το έντονα αρνητικό κλίμα το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών θέλουν να μεταναστεύσουν (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα).  

Στα ύψη και οι άστεγοι

Η συνεχιζόμενη κρίση οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των αστέγων που είναι πλέον κατά 25% περισσότεροι από το 2009 και υπολογίζονται σε 20 χιλιάδες. Άστεγους δεν έχει πλέον όμως μόνο η Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα. Σε Αθήνα και Πειραιά είναι οι περισσότεροι από τους μισούς. Μάλιστα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων υψηλής μόρφωσης που βρέθηκαν στο δρόμο, χάνοντας τη δουλειά τους ενώ πριν από την κρίση είχαν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Κοντά στα όρια της φτώχειας (εισόδημα κάτω από 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) ζει πλέον το 68% του πληθυσμού στη χώρα ενώ διαθέτει το 40% του εισοδήματος του για ενοίκιο ή για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου. Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ